Girişimci kişilik özellikleri ve Sakarya Üniversitesi örneği
Personel characteristics of entrepreneurs: Sakarya University case
- Tez No: 161913
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERKAN BAYRAKTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimci, Girişimcilik, Girişimcilerin Kişilik Özellikleri ıx
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti TEZİN BAŞLIĞI: GİRİŞİMCİ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Tezin Yazan: Öznur BOZKURT Danışman:Doç.Dr. Serkan BAYRAKTAROGLU Kabul Tarihi: 29 Haziran 2005 Sayfa Sayısı: 10 (ön kısım) +88 (tez) + 3 (ekler) Anabilim dalı: işletme Bilim dalı : Yönetim ve Organizasyon Bu tez çalışmasında, girişimci ve girişimcilik kavramları tanımlanmakta, girişimciyi desteklemenin ve girişimci kişilik özelliklerini geliştirmenin önemine değinilmektedir. Girişimcilerin önemli kişilik özellikleri, girişimciliği etkileyen demografik, sosyal ve psikolojik faktörler detaylı olarak anlatılmakta, girişimciliği etkileyen faktörler ve girişimci kişilik özellikleri arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Bu tez çalışmasında ayrıca girişimci kişiliğin tanımı yapılmakta ve risk alma, yenilikleri kabul, belirsizliğe tolerans gösterme, yüksek başarma ihtiyacı duyma ve kontrol odağı gibi girişimci kişilik özelliklerine değinilmektedir. Girişimciliği etkileyen demografik, sosyal ve psikolojik faktörler ile girişimcilerin kişilik özelliklerine ilişkin sorulan içeren anket çalışması Sakarya Üniversitesinin şu üç bölümündeki son sınıf öğrencileri üzerinde uygulamıştır.(İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri) Elde edilen veriler frekans dağılımı analizi ile analiz edilmiş ve bazı ilginç bulgular ortaya çıkarılmıştır. Bu bulgularına göre; örnek kütle başarma ihtiyacı duymasına rağmen, belirsizliğe tolerans gösterme, risk alma, kontrol merkezi, yenilikçilik ve kendine güven konusunda karasız kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciances Abstract of Master's Thesis TITLE OF THE THESIS: PERSONEL CHARACTERISTICS OF ENTREPRENEURS: SAKARYA UNIVERSITY CASE Author: Oznur BOZKURT Supervisor: AssocProf. Dr. Serkan BAYRAKTAROGLU Date: 29.06.2005 Nu. of pages: 10 (pre text) + 88 (main body) + 2(appendices) Department: Business Administration Subfield : Management and Organization In this master thesis is identified the notion of entrepreneur and entrepreneurship terminologies, maintained entrepreneurship and is pointed out the spesific sides of entrepreneur. The important spesifics of. entrepreneurs, demographic, social and pyschological factors, affecting to entrepreneurship is recognized in datailed form, the relationships between the factors affecting entrepreneurship and spesifics of entrepreneur is researched, hi this research, the characteristics of entrepreneurs is identified and stared the spesifics of entrepreneur, namely, need for achievement, locus of control, propensity to take risk, tolerance of ambiguity, self-confidence and innovativeness. The questionnaire containing the demographic, social and pyschological factors affecting to entrepreneurship and the problems related with snior students from three departments of Sakarya University(Labour Economics and Endustrial Relationship, Economi and Business Administration). The obtained datas is analised by frequenced dispersion method and researched out some interesting results. According to these results, selected group of people in spite of in need for achievement, have been faceing with the difficulties to make decision the issue like tolerance of ambiguity, propensity to take risk, locus of control, self- confidence and innovativeness. Key words : Entrepreneurship, Entrepreneur, Entrepreneurial Characteristic