Devolopments in northern Iraqı and Turkis-Iraqı relations 1990-2005
Kuzey Irak'taki gelişmeler ve Türk-Irak ilişkileri 1990-2005
- Tez No: 161915
- Danışmanlar: PROF.DR. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Irak, Körfez Savaşı, ABD, Kuzey Irak, Irak Kürtleri, KDP, KYB, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY), PKK, Türkmenler, Kerkük, Turkey, Iraq, Gulf War, Northern Iraq, Iraqi Kurds, KDP, PUK, KRG, PKK, Turkomans, Kirkuk IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz KUZEY IRAK'TAKİ GELİŞMELER VE TÜRK-IRAK İLİŞKİLERİ 1990-2005 Kh. Hussen, Murad Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meliha Altumşık Aralık 2005, 178 sayfa Bu tez, 1990 Körfez Savaşı'ndan, 2005 Irak seçimlerine ve Geçici Yönetim Yasası'mn bitişi ve Daimi Anayasa'nın öncesine kadar Türk-Irak ilişkilerinin tarihsel bir analizidir. Bu çalışma ile 1990 Körfez Savaşı sonrasında birlikte Türk-Irak ilişkilerinin nasıl yeni bir aşamaya girdiği anlatılmaktadır. 1990 yılında Irak'ın Kuveyt'i istilasını takiben Irak, Koalisyon güçleri tarafından müdahale edilmiştir. Savaşın sonunda Kuzey Irak Kürtleri için bir güvenli bölge oluşturulması ile Irak, neredeyse bölünme durumuna gelmiştir. Bu açıdan, bu tez Türkiye'nin Irak'a yönelik dış politikasında önemli etkisi olan üç faktörü hesaba katmaktadır: ülkenin kuzeyinde oluşacak de facto bir Kürt devleti ve bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına yönelik endişeler; PKK'nm Kuzey Irak'taki iktidar boşluğu sonucu bölgede varlık göstermesi ve son olarak Irak Türkmenlerinin geleceğine ve haklarının korunmasına yönelik kaygılar. Bu tez, devlet-üstü bir konu olan Kürt Sorununun Türkiye'nin Irak politikasını nasıl etkilediğini ve Türkiye'nin seçeneklerini nasıl sınırladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENTS IN NORTHERN IRAQ AND TURKISH-IRAQI RELATIONS 1990-2005 Kh. Hussen, Murad M. Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Meliha B. Altumşık December 2005, 178 pages This study is a historical analysis of Turkish-Iraqi relations from the Gulf War of 1990 up to the Iraqi elections of 2005 and the end of Transitional Administration Law (TAL) and prior to the permanent constitution. This study attempted to explain how Turkish-Iraqi relations entered into a new phase with the Gulf War of 1990. In this year, Iraq invaded Kuwait. Following this invasion, Iraq was attacked by coalition forces and at the end of this war, Iraq was nearly divided when a safe haven was created for the Kurds in northern Iraq. In this regard, this thesis paid attention to three factors that had significant impact on the foreign policy of Turkey towards Iraq: a de facto Kurdish state in northern part of this country and apprehension about the possibility of an independent Kurdish state, the existance of PKK in northern Iraq as a result of a power vacuum there and concerns about the future fate of Turkomans in Iraq and attempts to protect their rights. This study has demonstrated how Kurdish question has influenced Turkey's policy towards Iraq and restricted its options.