A pilot study in determining the status of the health and fitness industry in Turkey
Türkiye'de sağlık ve fitness endüstrisinin mevcut durumunu belirlemek için yapılan bir pilot çalışma
  1. Tez No: 161922
  2. Yazar: BETÜL SEKENDİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SETTAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: standardizasyon, sağlık ve fitness endüstrisi vii, standardization, health and fitness industry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE SAĞLIK VE FİTNESS ENDÜSTRİSİNİN MEVCUT DURUMUNU BELİRLEMEK İÇİN YAPILAN BİR PİLOT ÇALIŞMA Sekendiz, Betül Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Settar Koçak Nisan, 2005, 216 sayfa Türkiye, vatandaşlarının yetersiz fiziksel aktivite düzeyi yüzünden oluşan sağlık sorunları ile ilgili pişmanlık duymadan önce, sağlıklı yaşam merkezleri herkes için egzersiz ve rekrasyonel aktivite araçları olarak kabul edilmelidir. Ancak, Türkiye'de sağlıklı 'yaşam endüstrisinin çalışanlarının eğitim ve sertifika gibi vasıflarının konu alındığı çalışmaların olmayışı sağlıklı yaşam endüstrisini bilinmeyene doğru sürüklemektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki sağlıklı yaşam endüstrisinin mevcut durumunu araştırmaktır. Türkiye'deki sağlıklı yaşam endüstrisinin mevcut durumunu inceleyebilmek için, Dean Mantia (2000) tarafından geliştirilmiş olan“Sağlık ve Fitness Endüstrisi Anaketi”bu pilot çalışma ile Türkçe'ye uyarlanmıştır. viKatılımcılara (N=167) iş operasyonları, profesyonel gelişim, büyüme ayrıcalıkları, ve müşteriyi etkileyen faktörler konularında sorular sorulmuştur. Anketlerin uygulandığı üç grubun (18 % yöneticiler, 62 % eğitmenler, 20 % tüketiciler) cevaplarını analiz etmek ve karşılaştırmak için SPSS yüzde analizleri kullanılmıştır. Bu çalışma göstermiştir ki, her ne kadar endüstri hızla büyüyormuş gibi görünse de gelecek başarısına izin vermeyecek problemler vardır. Tüketiciler bir yandan sağlıklı yaşam çalışanlarının vasıflarını fazlasıyla överken, bir yandan da hedeflerine ulaşamayınca hızla sporu bırakmaktadırlar. Endüstride standardizasyon yoktur, ve ilgili yönetmelikler suistimali engellemek için yeterli değildir. Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu'nun endüstrideki temel sertifika organizasyonu olmasına rağmen, endüstrinin yandan azını (38 %) elinde tutmakta, ve yolsuzluklarından dolayı sağlıklı yaşam çalışanlarının güven ve saygısını kaybetmiştir. Endüstri heves ve moda olan ile yönetilirken medya, ve pazarlama yöntemlerinin tüketicileri eğitmek ve kendi sağlıklarının sorumluluğunu taşımalarında sağlayacağı katkı göz ardı edilmektedir. Sağlıklı yaşam endüstrisinin gelecekteki gelişimi Türkiye'de her ilde ve her seviyedeki çalışanlarının incelenmesini gerektirmektedir. Sağlıklı yaşam endüstrisine standardizasyon getirilebilmesi için Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonun diğer federasyonlar, üniversiteler, ve uluslararası lider sertifika organizasyonlarıyla işbirliği içerisinde hareket etmesi, endüstrinin durmadan gelişmesi ve büyümesi için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PILOT STUDY IN DETERMINING THE STATUS OF THE HEALTH AND FITNESS INDUSTRY IN TURKEY Sekendiz, Betül M.S., Department of Physical Education and Sport Supervisor: Prof. Dr. Settar Koçak April, 2005, 216 pages Before Turkey starts lamentation about her residents' poor state of health due to lack of regular physical activity, the fitness facilities should be recognized as means of exercise and recreational activities for all. Yet the lack of studies regarding the status of the health -and fitness industry of Turkey such as the credentials of education and certification of the fitness professionals surges the fitness industry into the unknown. The purpose of this study was to investigate the status of the health and fitness industry in Turkey. In order to investigate the current status of the health and fitness industry in Turkey, a pilot study was conducted to adopt the“Survey of the Health and Fitness Industry”developed by Dean Mantia (2000). Participants (N=167) were ivqueried in the areas of business operations, professional development, growth opportunities and consumer influences. Using SPSS frequency counts and percentile rankings were used to analyze and compare responses of the three sub groups (18 % managers, 62 % instructors, 20 % consumers) that were surveyed. The findings of the study demonstrates that although the industry seems to be in a rapid growth phase, there are problems that would not allow the future success of the industry. The consumers overestimate the credentials of the fitness professionals, and at the same time quickly withdraw if their goals are not met. The industry lacks standardization, and regulations are not adequate to save it from abuse. Although the Bodybuilding and Fitness Federation emerged as the major certification body, it holds less than half (38 %) of the industry, and lacks trust and respect by the fitness professionals due to illegalities. The industry is driven by fad and fashion and the role of the media, and marketing practices seems to be underrated despite their educational value to make the consumers take responsibility of their own health and well being. Future growth of the industry requires investigation of the fitness professionals at all levels and in all provinces of Turkey. In order to develop standardization for the licencing of the health and fitness centers, and certification of the fitness professionals within the industry, it is recommended that the federation should act in a joint effort with the other federations, academia, and the leading international certifying organizations to meet the needs of the fitness industry towards a continuous development and growth.