Post-Soviet political transformation in Ukraine (1991-2004)
Ukrayna'da Sovyet sonrası siyasi dönüşüm (1991-2004)
- Tez No: 161937
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ukrayna, Siyasal Dönüşüm, Turuncu Devrim, Leonid Kravçuk, Leonid Kuçma, Viktor Yuşçenko, Ukraine, Political Transformation, Orange Revolution, Leonid Kravchuk, Leonid Kuchma, Viktor Yushchenko IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz UKRAYNA'DA SOVYET SONRASI SİYASAL DÖNÜŞÜM (1991-2004) Şimşek, Elif Yüksek Lisans, Avrasya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Oktay F. Tanrısever Kasım, 2005, 125 sayfa Bu tez 1991 ve 2004 yıllan arasında, Ukrayna' daki Sovyet sonrası siyasal dönüşümü incelemeyi amaçlamaktadır. 1991 'de Ukrayna'nın bağımsızlığını ilan etmesinden itibaren, Ukrayna'da demokratikleşmeye yönelik siyasi dönüşümde yaşanan problemler Turuncu Devrim'e yol açan etkenlerdendir. 2004'teki Turuncu Devrim'in dinanıiklerini analiz edebilmek için, tez, Leonid Kravchuk ve Leonid Kuchma dönemlerinde Sovyet sonrası siyasi dönüşüm sürecinde yaşanan problemleri açıklamayı amaçlamaktadır. Ukrayna'da Sovyet sonrası siyasi dönüşümde yaşanan problemlere karşıt olarak gelişen kitle hareketleri belli oranda Turuncu Devrimin dinamiklerini oluşturmuştur. Viktor Yuschenko'nun. 2004 Başkanlık Seçimlerinde Ukrayna devlet başkanı olarak seçilmesinin ardından sonra geçen kısa dönemde Ukrayna'da Sovyet sonrası siyasi dönüşümün problemlerinin Merinin hala silinememesi nedeniyle, bu tez aynı zamanda da Ukrayna'da yaşanan Turuncu Devrim'in Ukrayna'nın siyasi dönüşümünün sona erip ermediğini tartışmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POST SOVIET POLITICAL TRANSFORMATION IN UKRAINE (1991-2004) Şimşek, Elif M.S., Department of Eurasian Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Oktay F. Tannsever November 2005, 125 pages This thesis seeks to examine the post-Soviet political transformation in Ukraine between 1991 and 2004. Since Ukraine declared independence in 1991, the problems of political transformation to democracy in Ukraine have affected the outbreak of the Orange Revolution. The thesis attempts to examine the problems of post-Soviet political transformation in Ukraine under Leonid Kravchuk and Leonid Kuchma in order to analyse the dynamics of the Orange Revolution in 2004. The dynamics of the Orange Revolution are in part a result of the mass movements against the ongoing problems of the post-Soviet political transformation to democracy in Ukraine. This thesis also argues that the Orange Revolution does not indicate the conclusion of the political transformation in Ukraine, since the problems of the political transformation in Ukraine still remain as it has been seen in the short-term evolution of the political progress of Viktor Yushchenko, who elected to the presidency in the 2004 presidential elections.