Financial dollarization, monetary policy stance and institutional structure: The experience of Latin America and Turkey
Finansal dolarizasyon, para politikası tutumu ve kurumsal yapı: Latin Amerika ve Türkiye deneyimi
  1. Tez No: 161936
  2. Yazar: ARZU UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Dolarizasyon, Firma-Bazı Varlık ve Yükümlülük Dolarizasyonu, Döviz Kuru Rejimleri, Enflasyon Hedeflemesi, Latin America ve Türkiye. vıı, Financial Dollarization, Firm-Level Asset and Debt Dollarization, Exchange Rate Regimes, Inflation Targeting, Latin America and Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz FİNANSAL POLARİZASYON, PARA POLİTİKASI TUTUMU ve KURUMSAL YAPI: LATİN AMERİKA ve TÜRKİYE DENEYİMİ Uzun, Arzu Yüksek Lisans, iktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal Özmen Kasım 2005, 78 sayfa Ekonomideki belli başlı sektörlerin bilançolarının büyük bir bölümünün yabancı para cinsinden varlık ve yükümlülüklerden meydana gelmesi olarak tanımlanan finansal dolarizasyon, gelişmekte olan ülkelerde özellikle de Latin Amerika ve Türkiye'de çok yaygın bir olgudur. Finansal kırılganlığa yol açtığı ve para politikasının etkinliğini sınırlandırdığı için finansal dolarizasyonun neden ve sonuçları ve dedolarizasyon politikaları özellikle gelişmekte olan ülkelerde politika tartışmalarının ön sıralarında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, 1990-2001 dönemi itibariyle on Latin Amerika ülkesi (Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Peru, Urugay, Venezuela) ve Türkiye'deki şirketler kesimi varlık ve yükümlülük dolarizasyonunun belirleyicilerini araştırmaktır. Bu amaçla, çalışmada para politikası tutumunun (döviz kuru esnekliği ve enflasyon hedeflemesi), kurumsal yapının (yönetişim) ve makroekonomik göstergelerin (enflasyon oynaklığı ve reel döviz kuru değişmeleri) finansal dolarizasyon üzerindeki etkisi incelenmektedir. Panel veri tahminlerine dayanan sonuçlar, yüksek ve oynak enflasyon oranlarının ve yerel paranın değer kaybetmesinin firma varlık ve yükümlülüklerinin yabancı paraya kaymasına sebep olduğunu göstermektedir. Ayrıca, döviz kuru esnekliğinin, yükümlülük dolarizasyonunu azaltırken varlık dolarizasyonu teşvik ettiği görülmektedir. Son olarak da, yapılan ampirik çalışma finansal dolarizasyonun azaltılmasında enflasyon vıhedeflemesi uygulanmasının ve kurumsal yapının güçlendirilmesinin.önemli olduğu yönündeki hipotezi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINANCIAL DOLLARIZATION, MONETARY POLICY STANCE AND INSTITUTIONAL STRUCTURE: THE EXPERIENCE OF LATIN AMERICA AND TURKEY Uzun, Arzu M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal Özmen November 2005, 78 pages Financial dollarization, defined as the substantial presence of foreign currency denominated assets and liabilities in the balance sheets of the main sectors of an economy, is a widespread phenomenon among developing economies, especially in Latin America and Turkey. Since financial dollarization often causes financial fragility and limits the effectiveness of monetary policy, the causes and consequences of it and dedollarization strategies have been placed at the forefront of policy debates especially in developing countries. The purpose of this study is to analyse the determinants of corporate sector asset and liability dollarization in ten Latin American countries (Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Costa Rica, Mexico, Peru, Uruguay and Venezuela) and Turkey for the period 1990- 2001. To this end, this study considers the effects of monetary policy stance (exchange rate flexibility and adoption of a de facto inflation targeting regime), institutional structure (governance) and macroeconomic stance variables (volatilities of inflation and real effective exchange rates) on financial dollarization. The results based on panel data estimations suggest that high and volatile inflation and depreciation of domestic currency induce a switch to dollar denominated assets and liabilities. Furthermore, exchange rate regime flexibility appears to reduce liability dollarization and encourage asset dollarization. Finally, the empirical analysis supports the hypothesis ivthat adoption of inflation targeting regime and strengthening the institutional structure are significant in decreasing the level of financial dollarization.