Kinds of parody from the medieval to the postmodern
Ortaçağdan postmodern döneme parodi ve türleri
  1. Tez No: 161946
  2. Yazar: NİL KORKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL İÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Parodi, Postmodernizm, Postmodern Roman, Söylem, Yazın Türleri Vü, Parody, Postmodernism, Postmodern Fiction, Discourse, Genre
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZ ORTAÇAĞDAN POSTMODERN DÖNEME PARODÎ VE TÜRLERİ Korkut, Nil Doktora, İngiliz Edebiyatı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nursel İçöz Ekim 2005, 185 sayfa Bu çalışma, parodiyi, edebiyat tarihi boyunca hem biçimsel hem de işlevsel açıdan çok çeşitlilik göstermiş olan yazınsal bir tür olarak ele alır ve inceler. Çalışma, bu çeşitliliği anlamlandırabilmek amacıyla, parodiyi, hedef aldığı unsurlara göre sınıflar ve başlıca üç parodi türü belirler. Bunlar, metin ve üslup parodisi, tür parodisi ve söylem parodisi olarak adlandırılır. Bu sınıflandırmanın ışığında, İngiliz Edebiyatı tarihi boyunca, farklı dönemlerde farklı parodi türlerinin önem ve ağırlık kazandığı, bu durumun da, her dönemin baskın edebi, kültürel, sosyal ve ideolojik özellikleri aracılığıyla açıklanabileceği savunulur. Bu bağlamda, Ortaçağdan günümüze tüm dönemler incelenir; fakat çalışma, ağırlıklı olarak, parodinin hem yazınsal bir tür hem de bir inceleme alam olarak ayrıca önem kazandığı postmodern dönem üzerinde durur. Çalışmanın bu odak noktası ile ilişkili olarak getirilen tez ise, postmodern parodinin öncelikle söylem parodisi olduğudur. Bir başka deyişle, bu çalışma, postmodern dönemde üretilen parodilerin öncelikle ve ağırlıklı olarak muhtelif söylemleri hedef aldığım ve bu durumun da postmodern hareketin konuları, kaygılan ve başlıca özellikleri aracılığıyla açıklanabileceğini savunur. Böyle bir çalışma, parodi ve türlerine tarihsel bağlamda yaklaşmamıza olanak vermenin yanı sıra, postmodern parodiyi derinlemesine incelemekte ve bu incelemeden yola çıkarak parodi ve türlerinin VIyakın gelecekte hangi şekilde değişip gelişeceği hakkında nitelikli değerlendirmeler yapmamızı da mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINDS OF PARODY FROM THE MEDIEVAL TO THE POSTMODERN Korkut, Nil Ph.D., English Literature Supervisor: Prof. Dr. Nursel İçöz October 2005, 185 pages This study approaches parody as a multifarious literary form that has assumed diverse forms and functions throughout history. The study handles this diversity by classifying parody according to its objects of imitation. Three major parodic kinds are specified: parody directed at texts and personal styles, parody directed at genre, and parody directed at discourse. In the light of this classification, this study argues that different literary-historical periods in Britain have witnessed the prevalence of different kinds of parody - a phenomenon that may be accounted for mainly through the dominant literary, cultural, social, and ideological characteristics of each period. Although all periods from the Middle Ages to the present are considered in this regard, the study attributes a special significance to the postmodern age, where parody has become not only an essential area of inquiry but also a highly popular and widely produced literary form. In line with this emphasis, the study contends further that postmodern parody is primarily discourse parody. It argues, in other words, that discourse is the most essential target of parody during the postmodern age - a phenomenon which can again be explained through the major concerns of postmodernism as a movement. In addition to situating parody and its kinds in a historical context, then, this study engages in a detailed analysis of parody in the postmodern age, preparing the IVground at the same time for making an informed assessment of the direction parody in general and its kinds in particular may take in the near future.