Patriarchal structures and practices in Turkey: The case of social realist and national films of 1960s
Türkiye'de 1960-70 arası ataerkil yapılar ve pratikler: 1960'ların toplumsal gerçekçi ve ulusal filmler örneği
  1. Tez No: 161945
  2. Yazar: HATİCE YEŞİLDAL ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ECEVİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ataerkillik, Türk Sineması, Toplumsal Gerçekçi ve Ulusal Filmler, Patriarchy, Turkish Cinema, Socialist Realist and National Films. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
oz TÜRKİYE'DE 1960-70 ARASI ATAERKİL YAPILAR VE PRATİKLER: 1960'LARIN TOPLUMSAL GERÇEKÇİ VE ULUSAL FİLMLER ÖRNEĞİ Yeşildal Şen, Hatice Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet C. Ecevit Ekim 2005, 249 pages Bu tez, feminist perspektife bağlı olarak ataerkil yapılar ve bunların yeniden üretiminin kadının toplumsal konumun analizindeki önemine dikkat çekmektedir. Ataerkillik hem üretim hem de yeniden üretim alanında hâkim olan bir yapıdır. Ataerkillik, toplumsal yaşantının her alanında hâkim olan ve maddi temelleri dolayısıyla tarihsel boyutu olan; kadının hem emeğini hem de cinselliğini denetleyen bir yapı olarak ele alınmıştır. Bu çerçevede ataerkilliği anlamak için kadının emek kullanma biçimleri -ücretli ve eviçi emek-, aile, namus, şiddet ve erkeklik vb kavramlar kullanılmıştır. Ataerkillik sabit durağan bir yapı olmayıp tersine farklı üretim biçimlerine, farklı toplumsal ve kültürel yapılara göre değişik biçimler gösterebilen bir yapı olarak ele alınmıştır. Bu tez kapsamında 1960-70 döneminde 'toplumsal gerçekçi' ve 'ulusal sinema' anlayışıyla geliştirilen filmlerden örnekler seçilerek bu filmlerin sosyolojik analizi yapılmıştır. 1960-70 dönemi genel olarak Türkiye'nin toplumsal, ekonomik ve politik yapısı anlamında belirli özelliklere sahiptir buna paralel olarak Türk Sineması bir kurum olarak bu dönemde önemli değişiklikler yaşamıştır. Bu dönem aynı zamanda Türkiye'de kadın tarihi anlamında da daha az çalışılan bir dönem olduğu için önemlidir. Filmlerin analizinde ataerkillik kapsamında yalnızca kadının ikincil konumuna değil erkekler arası ilişkilere ve bu ilişkilerin ataerkilliğin yeniden üretilmesindeki rolüne de bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PATRIARCHAL STRUCTURES AND PRACTICES IN TURKEY: THE CASE OF SOCIAL REALIST AND NATIONAL FILMS OF 1960s Yeşildal Şen, Hatice Ph. D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Mehmet C. Ecevit October 2005, 249 pages This thesis highlights the significance of patriarchal structures and their reproduction in women's social position through the feminist perspective. Patriarchy is a dominant structure both on production and reproduction sphere. Patriarchy, which is a dominant structure in every sphere of social life has material basis and controls both women's labour and sexuality. With this framework some concepts such as the types of women's labour, paid and domestic labour, family, honour, violence and masculinity are used in order to understand patriarchy. Patriarchy is not a fixed structure; on the contrary it has been changed according to the different mode of production and different social and cultural structures in which it takes place. In the scope of this thesis, the examples of 'social realist' and 'national cinema' are analysed sociologically. The social, economic and political structure of Turkey in between 1960-70 has some special importance. In addition to that, the institution of cinema had some important changes at the same period. Meantime, it is important that not many studies were done in woman's subordination for this period in Turkey. Not only woman's subordination in the scope of patriarchy, but also mutual relations of men and the role of men in reproduction of patriarchy were analysed in the film analysis.