The impact of Europeanization on domestic policy structures: Asylum and refugee policies in Turkey's accession process to the European Union
Avrupalılaşmanın ulusal politika yapıları üzerine etkisi: Türkiye'nin Avrupa Birliğine giriş sürecinde iltica ve mülteci politikaları
- Tez No: 161947
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ERALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupalılaşma, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş süreci, iltica ve mülteci politikaları, uluslararası mülteci rejimi, Adalet ve İçişleri Politikası, Europeanization, Turkey-European Union relations, Turkey's accession process, asylum and refugee policies, international refugee regime, Justice and Home Affairs policy iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
ÖZ AVRUPALILAŞMANIN ULUSAL POLİTİKA YAPILARI ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE'NİN AVRUPA BİRLİĞİNE GİRİŞ SÜRECİNDE İLTİCA VE MÜLTECİ POLİTİKALARI Kale, Başak Ph.D., Uluslararası İlişkiler Bölümü Danışman: Prof. Dr. Atila ERALP Aralık 2005, 288 sayfa Bu tez, Avrupalılaşma' olgusunun, Avrupa Birliğine üye olmayan ülkelerde ulusal politika yapılan üzerine olan etkisini, iltica ve mülteci politikaları bağlamında analiz etmektedir. Bu analiz, Türkiye'nin 1999 yılından itibaren Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde Avrupalılaşmanın tesiri üzerine odaklanmaktadır. Bu tezin üç ana amacı bulunmaktadır. İlk amaç, iltica ve mülteci politikalarının Avrupalılaşmasının arkasında yatan dinamiklerin kapsamlı bir analizini sunmaktır. İkinci amaç, bu politikaların yer aldığı kurumsal, yönetsel ve fikirsel ortamı vurgulamaktır. Son olarak, Avrupa bütünleşmesinin dinamiklerinin Avrupa Birliği'ne aday ülkelerinin giriş süreçlerinde yasal uyum süreci çerçevesinde ulusal yönetim sistemlerinde nasıl sistemik bir değişme yol açtığım analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF EUROPEANIZATION ON DOMESTIC POLICY STRUCTURES: ASYLUM AND REFUGEE POLICD2S IN TURKEY'S ACCESSION PROCESS TO THE EUROPEAN UNION Kale, Başak Ph.D., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Atila ERALP December 2005, 288 pages This thesis analyzes the impact of Europeanization on domestic policy structures in states which are not European Union (EU) members within the framework of asylum and refugee policies. It focuses on the influence of Europeanization during Turkey's pre-accession process to the EU after 1999. This thesis has three main goals. The first one is to provide a comprehensive analysis of the dynamics behind Europeanization of asylum and refugee policies. The second goal is to highlight the institutional, administrative and ideational environment in which these policies take place. Finally, it aims to analyze how the dynamics of European integration through legislative harmonization creates systemic transformation in domestic governance systems in the EU candidate countries in their pre-accession process.