AİHM mülkiyet karalarının AB Türkiye ilişkilerine etkileri
Effects of the EVHR's decisions on property right in the EU and Turkey's relationship
- Tez No: 161957
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEZİHA MUSAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AİHM, AİHS, Mülkiyet hakkı, insan Haklan, Kıbrıs vıı, ECHR, Human Rights, Property Right, Cyprus Vlll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET SAU, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: AİHM Mülkiyet Kararlarının AB Türkiye İlişkilerine Etkisi Tezin Yazarı: Cansu Erdoğan Danışman: Yrd. Doç. Dr. Neziha MUSAOGLU Kabul Tarihi: 20 Haziran 2005 Sayfa Sayısı: VIII (ön kısım) + 156 (tez) + 7 (ekler)Anabilim Dalı: Uluslararası ilişkiler Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Yirminci yüzyılın belki en önemli erik gelişmesi, insan haklarının uluslararası düzeyde tanınması ve insan haklarının korunması için uluslararası düzeyde mekanizmalar geliştirilmesidir. AİHS ile Avrupa'nın kamu düzenini temsil eden ortak bir hukuki alan yaratmıştır. Hukuki alanın denetlenmesi ve korunması için kurulan AİHM ise, aldığı kararlar ve bu kararlarda belirtilen esaslar ile bütün Avrupa ülkelerinde geçerli olan ortak hukuki standartları yansıtmaktadır. Araştırmanın amacı, AİHM kararlarının AB tarafından baskı aracı olarak kullanıldığı inancının bir yanılgı olduğunu, mülkiyet hakkı ihlali iddiası ile açılan davaların sebep ve sonuçlarını tespit ederek göstermektir. Ayrıca, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda yaptığı reform ve düzenlemelerin mülkiyet hakkı ihlallerinde ne kadar etkili olduğunu incelemek ve daha ne tür düzenlemeler yapılması gerektiğini tespit etmektir. Araştırma sonucunda Türkiye'nin, AB'nin özellikle üzerinde durduğu insan haklan ve demokrasi alanında eksikliklerini gidermek için bazı düzenlemeler ve reformlar ile ciddi çabalar gösterse de, daha yapması gereken pek çok yasal düzenlemeler olduğu görülmüştür. Bu konuda yasal ve yönetimsel önemli açıkların olduğunun görülmesi, AİHM'ye yapılan başvuruların sayı çokluğunu ve nedenini açıklamaktadır. Aynı zamanda, Türkiye'ye çifte standart uygulandığı iddiasının yanlış olduğunu da göstermektedir İhsan haklarının uluslararası alanda korunması konusunda önemli bir denetim mekanizması olan AİHM'nin yargı yetkisini tanıyan Türkiye aleyhine açılan davalar, AİHM'nin toplam yükünün 1/5 'ine eşittir. Rakamın büyüklüğü alınması gereken önlemlerin önemini ve aciliyetini göstermektedir. Son dönemde yapılan yasal düzenlemeler sonucunda, mülkiyet hakkı ihlallerinde, özellikle de köy boşaltma nedeni ile yapılan başvurularda önemli bir düşüş gözlenmektedir. 2002 yılında kabul edilen Kamulaştırma alanındaki dava sayısının 2001 'in davalarının Vi'i olması bu alanda yapılan yasal düzenlemelerin ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Kıbrıs konusu ile ortaya çıkan, mülkiyet davaları ise Ada' da barışın sağlanamaması nedeni ile çözümlenememiştir. KKTC'de iç hukuk yolu oluşturma amacı ile yapılan düzenlemeler ve kurulan mahkemenin ise ne kadar etkili olacağını önümüzdeki yıllar gösterecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Effects of the ECHR's Decisions on Property Right in the EU and Turkey's RelationsAuthor: Cansu Erdoğan Supervisor: Asist. Prof. Dr. Neziha MUSAOGLU Date: 20 June 2005 Nu. of pages: VIII (pre text) + 156 (main body) + 7 (appendices)Department: International Relations Subfield: International Relations Without any doubt, the most important ethical progresses of 20th century are acceptance of the Human Rights and creating systems to protect them. European Convention on Human Rights caused a juridical area which represents the European Court of Human Rights, founded for controlling and protecting the juridical area, that reflects common juridical standardization which in common use at all European countries. In this study, it is researched that the structure and process of this important international control system and the content of property right which was added by a protocol sent with the contract and how the aplications, claiming that property right was violated, against Turkey was evaluated by the court. The purpose of this research is to examine how effective are the reform and arrangements about violations in property right that Turkey has done to the road to EU and find out what kind of arrangements needed. Also, in Turkey, some of the interest groups, beleives that, EU was using ECHR's decisions as a pressure tool. But when we look at the reasons, results and the amounts of the Turkey cases that about property violation, standing in ECHR, we can understand that these claims are wrong. In conclusion of this research, although Turkey has shown a great effort with the arrangements and reforms that have done in human rights and democracy which EU gives great importance, it is obvious that there are a lot of more legal arrangements to make. The cases against Turkey are 1/5 of the total cases in European Court of Human Rights. That greatness in numbers is showing how important and urgent that the precautions are. The reasons of the cases which fall back on ECHR shows that Turkey has big judicial and governmental gaps. These gaps explains the reasons of the Turkey's huge compensation payments and also points out the claim which was about ECHR makes double standartization to Turkey, was not convincing. Although ECHR was not a branch of EU, because of the same aim to form an Europe which has common volues, decisions of ECHR effects the relations between Turkey and EU. This shows that ECHR's decisions are important in being a membership of the EU.