Enfeksiyon hastalıkları uzmanları ve konsültasyon hizmetlerinin antibiyotik kullanımı hastane enfeksiyon etkenlerindeki direnç ve maliyet üzerindeki rolü
Antibiotic use of concultation services and of specialists of infectious diseases, resitance of hospital infectious agents and the role of these agents on the cost
- Tez No: 161958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BÜLENT BEŞİRBELLİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gold, Jewelry, Accountancy x
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kabul Tarihi : 09.06.2005 Sayfa Sayısı :X(ön kısım)+l 71 (tez)+4 (ekler) Anabilimdalı : İşletme Bilimdalı : Muhasebe-Finansman Dünya altın üretiminin yüzde 50'inden, ülkemizde ise yüzde 90'dan fazlası mücevher yapımında kullanılmaktadır. Uzun yıllar bir tasarruf aracı ve süslenmek için kullanılan altın, ülkemiz halkı tarafından da geleneklerimizden kaynaklanan bir alışkanlıkla, hem süslenmek, hem de tasarruf yapmak amacıyla talep edilmeye devam etmektedir. Dünya altın talebinde ilk 5 içerisinde yer alan ve altın mücevher ihracatında; da 2. sıraya gelen kuyumculuk sektörümüzde şu an için 6500 kuyumcu atölyesi, 20 büyük mücevher üretim kompleksi, 100 toptan mücevher satış mağazası, 40 bin civarında kuyumcu dükkanı bulunmakta ve 250 bin çalışan bu sektöre emek vermektedir. Sektör uzun yıllar el emeği ile üretim yapmıştır. Günümüzde ise sektör, dünya piyasalarında faaliyet gösterebilmek ve artan ihracat talebini karşılayabilmek için teknoloji ağırlıklı üretime geçiş dönemine ayak uydurmak zorundadır. Dünya piyasalarında belli bir yere gelen ve birincilik için uğraşan sektörün sorunlarıyla, eskiye göre daha büyük dikkatle ilgilenilmektedir. 1990 yılından sonra, sektör bir reform sürecine sokulmuştur. Sektörün gelişimi için gerekli kuruluşlar faaliyete geçirilmiştir. Sektörümüzün gelişmesi; markalaşma, ürün tasarımı, teknolojik yenilikler, pazarlama stratejileri gibi konularda kendini gösterirken, yasal düzenlemelerdeki eksiklikler özellikle küçük çaptaki kuyumcu esnafa zarar vermektedir. Tezin birinci bölümünde Dünya'da ve Türkiye'de altının arz ve talep özellikleri incelenmiş, Dünya piyasalarında ve ülkemizde altının önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Türkiye'de altın piyasasının tarihsel gelişimi incelenmiş, sektörün geçirdiği reform süreci anlatılmıştır. Bu reform süresince ülkemizde bu piyasada faaliyete geçirilen kuruluşlar, görev ve amaçları hakkında bilgi verilmiştir. Kuyumculuğun tarihsel gelişimi ve ekonomimizdeki yeri anlatılmıştır. Sektörün karşı karşıya kaldığı sorunlar tek tek ele alınmış, yapılan çalışmalar ve çözüm önerilerine değinilmiştir. Kuyumculuk sektöründeki teknolojik yenilikler hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren firmaların yaptıkları muhasebe işlemleri hakkında bilgi verilerek, örnekler gösterilmiştir. Kuyumculuk sektöründeki sorunların çözümü için son yıllarda alman kararlar incelenerek, bunların sonucunda kuyumcuların yapmak zorunda olduğu muhasebe işlemleri belirtilmiştir. Son bölümde ise, en son yürürlüğe giren enflasyon muhasebesi kanunu ile, kuyumcuların yapması gereken işlemler örnek bir uygulama ile gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler : Altın, Kuyumculuk, Muhasebe ıx
Özet (Çeviri)
Accept Date : 09.06.2005 Page Number: X(front)+l 7 1 (res.)+4 (add.) Master Science Branch: Management Science Branch: Accountancy-Finance More than 50 percent of the world gold production and more than 90 percent of our country's gold production is used for making jewel. For.long years gold was used for as a savings function and ornament and it is continuing to demand for our nation both a savings function and orament because of a habit that comes from our traditions. In our jewelry sector that takes place in the first fifth of world's gold demand and second of the world's gold export, contains 6.500 jewelry workshop, 20 big jewel production complex, 100 wholesale jewel shop, about 40.000 jewelry shop and 250.000 employees. Nowadays, the sector must keep in step with the period of weightly technological manufacturing because of carrying on business in world's market and to cover against the increasing export demands. Now the problems of the sector that comes desired status in the world market and work for being first, is being pay attention carefully much more than before. After 1990, sector was being thrust into reform process. The companies that is required for development of sector, was get on to activity. When the development of our sector was distinguish itself in the marking, production design, technological newness, marketing strategies, etc., the imperfection in the law arrangements is being harmful for minor jewelry tradesman. At the first part of this research, the supply and demand of gold in the world and Turkey was studied; the importance of the gold for world's markets and our country was tried to show. At the second part, of this research the historical development of gold market in Turkey was examined, and the reform process of the sector was explained. In this reform process the. information about companies that was get on to activity and their aims and duties. The historical development of jewelry and the position in our economy was explained. The problems that the sector had been coming up against was discussed and mentioned about the solution suggestions. The information about the newness of jewelry sector was. given. At the third part, the information about the accountancy procedures of the companies in which this sector was given and examples were shown. The decisions which is about the solutions the sector's problem that had been taken recent years were being studied. End of these, the accounting procedure which jewelries must be done was being specified. At the last part, the latest law of inflation accountancy which had been effectuated, and the processes that jewelries should have done,was shown with an example.