Müsadere Hukuku ve mülkiyet hakkı
Confiscation Law and right to property
- Tez No: 632767
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KORHAN MASTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Müsadere, Güvenlik tedbiri, Kazanç müsaderesi, Eşya müsaderesi, Müsadere yargılaması, Müsaderenin infazı, Anayasa, Mülkiyet hakkı, AİHM, Mülkiyet hakkının sınırlandırılması, Confiscations, Security measures, Confiscations of earnings, Goods confiscation, Trial of confiscation, Execution of confiscation, Constitution, Right to own property, European Court of Human Rights, The restriction of the right to own property
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
12/10/2004 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak 01/06/2005 de yürürlüğe girerek hukukumuzda yer alan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, hukukumuza önemli yenilikler ve düzenlemeler getirmekte, en önemlisi de çalışmamızın konusunu oluşturan müsadere konusunda da önemli yenilikler getirmektedir. 765 sayılı TCK'nin 36. maddesinin karşılığı olarak 5237 sayılı TCK'de madde 54 ve 55' de düzenlenmiş olan müsadere 765 sayılı kanunun aksine, eşya müsaderesi ayrı bir maddede, kazanç müsaderesi ayrı bir madde de düzenlenmiştir. Müsadere ile ilgili bu çalışmamız üç bölümden oluşmakta olup; birinci bölümünde müsadere kavramının tanımı, müsaderenin amacı ve hukuksal niteliğine ilişkin görüşler, müsaderenin çeşitleri başlığında, genel müsadere ve özel müsadere, zorunlu müsadere ve ihtiyari müsadere, eşya müsaderesi ve kazanç müsaderesi başlıkları adı altında açıklanarak ardından elkoyma, muhafaza altına alma, mülkiyetin kamuya geçirilmesi gibi müsaderenin benzer kavramlarla ilişkisine değinilecektir. Çalışmamızın ikinci bölümde Türk hukukunda müsadereye ilişkin yasal düzenlemeler, eşya müsaderesi, kazanç müsaderesi, özel kanunlarda düzenlenen müsadere hükümleri, müsadereyi etkileyen haller, müsadere yargılaması ve müsadere kararlarının infazı kadar hukukumuzda müsaderenin uygulanma aşamalarına değinilecektir. Üçüncü bölümde müsadere ile mülkiyet hakkı ile ilişkisi 1982 anayasasında mülkiyet hakkı ve sınırlanması anayasal açıdan incelenecektir. Çalışma ile amaçlanan müsadere konusunun açıklanması ve müsaderenin Anayasa hükümleri ile koruma altına alınan temel hak ve özgürlüklerden mülkiyet hakkına etkisinin ortaya konulmasıdır. Nitekim, müsadere ile kamu düzeninin korunması, suç ve suçlu ile mücadele amaçlanmakta, fakat başta mülkiyet hakkı olmak üzere hak ve menfaatler üzerinde sınırlayıcı veya ortadan kaldırıcı etkileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Turkish Criminal Code No. 5237 and the Law of Criminal Procedure Code numbered 5271, which were published in the official newspaper dated 12/10/2004 and entered into force on 01/06/2005, bring important innovations and regulations to our law. The most importantly, it brings important innovations in confiscation, which is the subject of our thesis.Contrary to the law numbered 765 to the confiscation regulated in Articles 54 and 55 of the Turkish Criminal Code numbered 5237 in return for the article 36 of the Turkish Criminal Code numbered 765, the goods confiscation is regulated in a separate article, and the confiscation of earning is regulated in a separate article. This work on confiscation consists of three parts; In the first part, the definition of the concept of confiscation, the purpose of the confiscation and the opinions about the legal quality, the types of confiscation are explained under the titles of general confiscation and private confiscation, compulsory confiscation and discretionary confiscation, property confiscation and gain confiscation, and then the relation of confiscation with similar concepts will be mentioned such as; seizure, bulwark, alienation to the public. In the second part of our study, the legal regulations related to confiscation in Turkish law, confiscation of goods, confiscation of confiscation, confiscation provisions regulated in special laws, situations affecting confiscation, confiscation trial and execution of confiscation decisions will be discussed. In the third part, the relationship with confiscation and the right to property will be examined constitutionally from the 1982 constitution. The purpose of the study is to explain the subject of confiscation and to reveal the effect of confiscation from the fundamental rights and freedoms protected by the Constitutional provisions on the right to property. Indeed, protection of public order by confiscation, being up against crime and criminalis aimed, but it has restrictive or eliminating effects on rights and interests, especially the right to property.