Eğitim, ideoloji ve yeniden üretim kuramı
Education, ideology and reproduction theory
  1. Tez No: 161967
  2. Yazar: BEYTULLAH ÖNCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ESKİCUMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ideoloji, Yeniden Üretim Kuramı, Ekonomik Yeniden Üretim, Kültürel Yeniden Üretim, Hegemonik Yeniden Üretim iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı : Eğitim, İdeoloji ve Yeniden Üretim Kuramı Tezin Yazarı : Beytullah Önce Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ahmet Eskicumalı Kabul Tarihi : 07 Temmuz 2005 Sayfa Sayısı : V + 142 Anabilim Dalı : Eğitim Bilimleri Bilimdalı : Eğitim Programları ve Öğretimi Bu çalışma, eğitim ve ideoloji arasındaki ilişkiyi Yeniden Üretim Kuramı içerisinde farklı açılardan incelemeyi amaçlamaktadır. Böylece; eğitimi, bireyleri toplum içinde rol almaya hazırlayan sosyalleşme tecrübelerinin organize bir sistemi; okulları da tüm öğrencilere sosyal ve ekonomik mobilitelerini sürdürebilmeleri için eşit fırsatlar sağlayan nötr kurumlar olarak varsayan geleneksel eğitim görüşleri eleştirilmektedir. Yeni eğitim sosyolojisinin ortaya çıkmasından sonra, eğitim alanındaki çalışmalarda; eğitimin ekonomik, kültürel, siyasal ve ideolojik doğası sorgulanmaya başladı. Eski pedagojilerin aksine; insanları, bilgi ve kültürü sınıflandırmaya yol açan ileri derecede kurumsallaşmış okulları, devletin ideolojik bir aygıtı olarak gören; eğitimdeki sosyal, ekonomik ve siyasal belirleyiciler konusuyla ilgilenen yeni bir eğitim söylemi ortaya çıkmıştır. Bu söyleme göre, modern eğitim sistemlerinin amacı, toplumdaki sınıf ilişkilerinin kontrolü ve yeniden üretimi için gerekli ideolojik şartları oluşturmaktır. Eğitim, ekonomik kapital, kültürel kapital ya da hegemonya üzerine kurulu toplumsal düzenin yeniden üretilmesine yardım edebilmektedir. Bu eğitim bilimleri araştırmasında, bilgi, kültür ve ideoloji ile bunların toplumsal grup ve sınıfların statülerindeki etkisi hakkındaki tartışmalar modern toplumlardaki güç ve kontrol meseleleriyle ilişkilendirilmektedir. Burada, okulların sınıfsal yapının yeniden üretimi sürecinde önemli bir sosyal, siyasal ve kültürel güç olduğu; ve ayrıca ulus-devletlerde, yönetici sınıfların ideolojisini meşrulaştırmaya yardım ettiği anlaşılmaktadır. Araştırmada, eğitimin bireyleri sadece sosyalleştirmediği, aynı zamanda onlara toplumdaki hakim kültür ve ideolojiyi aktardığı sonucuna varılmıştır. Eğitim, toplumun yeniden üretimi sürecinde önemli bir sosyal ve siyasal güçtür. Bu sebeplerden ötürü, yeni eğitim araştırmalarında; eğitimin modern toplumlardaki güç ilişkilerini ve sosyal sınıfları nasıl etkilediğinin ve yeniden üretildiğinin ortaya koyulması için, ekonomik düzen, kültürel kapital, hegemonya ve ideolojik devlet aygıtları arasındaki karışık ve çoğu zaman gizli kalan ilişkiler daima dikkate alınmalıdır. Bu araştırmada bu ilişkileri açıklamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute od Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of Thesis : Education, Ideology and Reproduction Theory Author : Beytullah Önce Supervisor : Assis. Prof. Ahmet Eskicumah Date : 07 July 2005 Nu. of pages : V + 142 Department : Educational Sciences Subfield : Curriculum and Instruction This study was aimed to investigate the relationships between education and ideology in different aspects in terms of Reproduction Theory. Thus, the traditional education views, presuming that education is organized system of socializing experiences which prepare individuals to have roles in a society, and also schools are neutral institutions providing equal opportunities for all students to pursue social and economic mobility, are argued in the study. After emerging the new sociology of education, economic, cultural, political and ideological nature of education have been called into question in educational studies. In opposition to the old forms of pedagogies, a new form of educational discourse emerged that focused on issues concerning those social, economic and political determinants of education seeing schools, a highly developed instutition creating classifications of people, knowledge and culture, as part of an ideological state apparatus. In this study of education, discussions about knowledge, culture and ideology, and their impact on the status of particular groups and social classes are linked to issues of power and control i modern societies. Here, it can be understood that schools are an important social, political and cultural force in the process of class reproduction; and also helps to legitimate the ideology of ruling classes in the nation-states. In the study, it is concluded that not only education socializes individuals but also transmits the dominant culture and ideology in the society. Education is seen as an important social and political force in the process of social reproduction. Because of these reasons, complex and usually hidden relationships among economic order, cultural capital, hegemony and ideological state apparatus should be taken into consideration in the new educational studies to show how education affect and reproduce both power relations and social classes in modern societies. It is tried to clarify those relationships in this study. Keywords : Ideology, Reproduction Theory, Economic Reproduction, Cultural Reproduction, Hegemonic Reproduction