Liderlik tarzının çalışanın iş tatminine etkisi
The effect of leadership style employee job satisfaction
  1. Tez No: 161966
  2. Yazar: NİHAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RANA ÖZEN KUTANİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, İş Tatmini, Dönüştürücü Liderlik, İşe Yönelik Liderlik. vı, Leadership, Job Satisfaction, Transformational Leadership, Transactional Leadership. vu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Liderlik Tarzının Çalışanın İş Tatminine Etkisi Tezin Yazarı: Nihal Öztürk Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS Kabul Tarihi: 22 Haziran 2005 Sayfa Sayısı: VII (ön kısım) + 87 (tez) + 4 (ekler) Ânabilimdalı: İşletme Bilimdalı: Yönetim Organizasyon Liderlik ve iş tatmini konularının önemi giderek artmaktadır. Çalışanların işlerinden tatmin sağlamalarında liderin sergilediği davranışın da önemi bulunmaktadır. İşinden memnun olmayan bir çalışanın performansı düşük olacak ve bu da işletmenin başarısına yansıyacaktır. Bunun için, yöneticilerin gösterdikleri liderlik davranışları çalışanın tatminini artırmada bir yoldur. Araştırmanın amacı, liderlik tarzının çalışanın iş tatmini üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaçla konuyla ilgili liderlik ve iş tatmini konularını açıklayan literatür çalışması yapıldıktan sonra, teoriyi desteklemek amacıyla Adapazarı' nda faaliyet gösteren kurumsal bir firmada anket çalışması yapılmıştır. Liderlik tarzı ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla analizler yapılmıştır. Bunun yanında, bu iki değişkenle demografik değişkenler arasındaki ilişki de incelenmiştir. Araştırma verilerinin analizi sonucu ortaya çıkan sonuçlarla araştırma hipotezleri desteklenmiştir. Yapılan analizler sonucunda liderlik tarzları arasında iş tatmini bakımından anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Buna göre, amirlerini dönüştürücü lider olarak algılayan 111 çalışandan 90 'ı (% 81' i) yaptığı işten içsel tatmin, 21 'i (% 19'u) dışsal tatmin duymaktadır. Amirlerini işe yönelik lider olarak algılayan 65 çalışanın ise 19'u (% 29'u) yaptığı işten içsel tatmin, 46'sı (% 71 'i) dışsal tatmin duymaktadır. İçsel tatmini yüksek olan çalışanlar amirlerini daha çok dönüştürücü lider olarak algılamakta, dışsal tatmini yüksek olan çalışanlar amirlerini daha çok işe yönelik lider olarak algılamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: The Effect of Leadership Style on Employee Job Satisfaction Author: Nihal Öztürk Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS Date: 15 June 2005 Nu. Of pages: VII (pre text) + 87 (main body) + 4 (appendices) Department: Business Subfield: Management Organisation The importance of leadership and job satisfaction gradually increase. The leader's behaviour is also important for employees job satisfaction. Employee not satisfied with his/her job will have low performance and it will reflect to the organizations success. So, leadership behaviours shown by superiors is a way to increase employee satisfaction. The aim of research is to determine the effect of leadership style on employee job satisfaction. For this reason, having done literature study explaining leadership and job satisfaction issues, a survey study was made in a institutional firm the getting active in Adapazarı to support the theory. Analyses have been done for ° the purpose of examining the relationship between leadership style and job satisfaction. Furthermore, the relationship between this two variables and demographic variables have also been examined. The research hypotheses have been supported by the results gained through the analysis of the research datas. According to the findings, there is a meaningful difference between the leadership styles in point of the job satisfaction. In accordance with this, 90 in 111 (81 %) employees regarding their superiors as a transformational leader have intrinsic satisfaction and 21 of this (19 %) have external satisfaction. 19 in 65 (29 %) employees regarding their superiors as a transactional leader have intrinsic satisfaction and 46 of this (71 %) have external satisfaction. Employees who have high intrinsic satisfaction, perceive their superiors more transformational leader and employees who have high external satisfaction, perceive their superiors more transactional leader.