Ortaöğretim hazırlık sınıfı İngilizce öğretiminde yaratıcı drama yönetminin akademik başarıya ve tutuma etkisi
The effect of creative drama method on academic succes and attitude in English teaching to the preparatory year grades of high school
  1. Tez No: 161968
  2. Yazar: TUBA AŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ESKİCUMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi, Yaratıcı Drama Yöntemi, Hazırlık sınıfı vı, English Language Teaching, Creative Drama Method, Prep Classes VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Tezin Başlığı: Ortaöğretim hazırlık sınıfı İngilizce öğretiminde yaratıcı drama yönteminin akademik başarıya ve tutuma etkisi Tezin Yazarı: Tuba Aşoğlu Danışman:Yrd. Doç. Dr. Ahmet ESKİCUMALI Kabul Tarihi: 08.09.2005 Sayfa Sayısı: VII ( ön kısım) + 91 (tez) + 14 (ekler) Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Bu araştırmada yaratıcı drama yöntemi tanıtılmış ve ortaöğretim hazırlık sınıfında, İngilizce öğretiminde yaratıcı drama yönteminin uygulanması sonucunda öğrencilerin başarısına ve tutumlarına nasıl etki ettiği incelenmiştir. Çalışmada deneme modeli ve çift grup ön-test, son-test deseni kullanılmıştır. Araştırma Atatürk Lisesi'nin Hazırlık A ve Hazırlık B sınıflarında öğrenimini sürdüren toplam 54 öğrenciye uygulanmıştır. Uygulamada gelecek zaman yapılarından olan“be going to”ve“will”yapıları araştırmacı tarafından önce Hazırlık A sınıfına geleneksel yöntemle, Hazırlık B sınıfına yine araştırmacı tarafından yaratıcı drama yöntemi uygulamaları esas alınarak hazırlanan etkinlikler çerçevesinde anlatılmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarının ve derse karşı tutumlarının belirlenebilmesi amacıyla iki hafta boyunca toplam sekizer saat, kontrol ve deney gruplarına uygulama yapılmıştır. Ayrıca araştırmada öğrencilere uygulanan bilgi testleri ve tutum ölçeğinden elde edilen bilgiler SPSS paket programı ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda yaratıcı drama yöntemi esas alınarak anlatılan derslerin sonucunda Hazırlık B (deney grubu) sınıfı öğrencilerinin bilgi testinden aldıkları son test sonuçlarının aritmetik ortalamaları göz önüne alındığında yaratıcı drama yöntemi uygulamaları ile öğrencilerin daha başarılı oldukları görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin tutum testlerine verdikleri cevaplar dahilinde yaratıcı drama uygulamaları ile şekillenmiş derslerin ardından, İngilizce dersini kolay olarak değerlendirmeleri, kendilerini bu derste başarılı olarak görmeleri ve buna paralel olarak sınıf içinde öğretmenleri ile rahat iletişimde bulunmaları bakımından olumlu tutum geliştirdikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SAU Institude of Social Sciences Abstract of Master Thesis The Title of Thesis: The Effect of Creative Drama Method On Academic Success and Attitude in English Language Teaching to the Preparatory Year Grades of High Schools Author: Tuba Aşoğlu Supervisor: Assis. Prof. Ahmet Eskicumah Date: 08 September 2005 Nu. Of Pages: VII (pre text) + 91 (main body)+ 14 (appendices) Department: Science of Education Subfield: Curriculum Development In this research, creative drama is described and it is observed how it affects students' success and attitude when it is applied in English language teaching. An experimental research model and double group pre-test and post-test were used. The research was applied to 54 students of Prep A and Prep B at Atatürk High School. During the research, first two forms of the Present Future Tense“be going to”and“will”were taught to Prep A with the clasiccal method, then same forms were taught to Prep B with the activities of creative drama method by the researcher. The research was applied to determine the students' success and the attitudes towards the lesson in eight lessons during two weeks. In addition, data collected from the tests, attitude survey were evaluated by the help of SPSS program. Concerning the results of the aritmetic average of post evaluation test, at the end of the research it was observed that the students in Prep B who taught forms with the activities of creative drama method were more successful. In addition, after the lessons in which creative method was practiced, there were improvement on attitudes of the students such as finding English easy to learn, and it was also observed that the students were more comfortable and successful during the lessons. In addition to this, it was inevitable to notice friendly atmosphere between the teacher and the students portrayed in the classroom.