Kurumsal ihtiyaç planlaması ve maliyet muhasebesi ilişkisi
Activity based costing system and the application of ERP system
- Tez No: 161969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN KARABINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Faaliyete Dayalı Maliyetlendirme, Kurumsal İhtiyaç Planlaması, Bütçeleme ıx, Activity Based Costing, ERP, Budgeting x
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi ve ERP Sisteminin Uygulanması”Tezin Yazarı: Enes PAZARÇEVİREN Danışman: Yrd.Doç.Dr. Selahattin KARABINAR Kabul Tarihi: 30.09.2005 Sayfa Sayısı: IX (Ön kısım) + 97(tez) Anabilim dalı: İşletme Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Son yıllarda bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, üretim alanında büyük değişimlere neden olmuştur. Gelişen üretim teknolojileri ile birlikte, iş gücünün yerini makinelerin ve otomasyonun alması direkt işçilik giderlerinin toplam giderler içerisindeki payını oldukça azaltmıştır. Gider yapısındaki değişimin yanı sıra, global ve ulusal pazarda bir çok sektörde arz fazlalığının sonucu pazardaki rekabetin yoğunlaşmasıyla fiyat içindeki kar paylarının çok azalması hatta katkı payı temelinde fiyatların ortaya çıkması doğru maliyet bilgisini stratejik bir öneme taşımıştır. Faaliyete Dayalı Maliyetlendirme (FDM), faaliyetlerin ürünler, kaynakların da faaliyetler için tüketildiği yaklaşımı ile önce tükettikleri kaynaklar temelinde faaliyet maliyetlerini ve daha sonra tükettikleri faaliyetler temelinde ürün maliyetlerini belirleyen ve kaynaklar ile faaliyetler, ve faaliyetler ile ürünler arasındaki ilişkiyi en iyi yansıtacak maliyet sürücüleri kullanmak suretiyle daha gerçekçi ve hassas ürün maliyeti belirlenmesine olanak veren bir maliyet sistemi olarak gelişmiştir. Sistem ayrıca bütçeleme aşamasında gereksiz kaynak tüketimleri ile tekrarlanan ve katkı değeri oluşturmayan faaliyetleri elimine etmek suretiyle, işletmede iyileştirmelere ve maliyet tasarruflarına olanak vermesinden, fiyat, kaynak kullanımı ve faaliyet hacminin belirlenmesine kadar bir çok konuda stratejik bir yönetim aracı olma özelliğine sahiptir. Sistemin ürün, ürün müşteri temelinde gelir tabloları düzenlemeye olanak vermesi ürün ve müşterilerin performanslarının doğru ölçülmesi ve değerlendirilmesi olanağı sağlamaktadır. Ayrıca, oluşturan maliyet veri tabanı vasıtasıyla, iş emri, ürün, proses temelinde ön maliyet simülasyonlan yapılabilmesi, sistemin fırsatları değerlendirme ve dolayısı ile rekabet üstünlüğü sağlamadaki önemini arttırmaktadır. Günümüz işletme ve pazar koşullarında FDM sistemi tek başına kullanılan bir sistem değildir ve işletmedeki bütünleşik bilgi sisteminin ve FDM'nin bu sistem içindeki yerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışmamızda bütünleşik bir bilgi sistemi olan Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) konu edinilmiş ve FDM ile ilişkisi ele alınmıştır. Faaliyet yönetimleri arasında interaktif ilişkilerin yoğunlaştığı, çok ürünlü, çok bölümlü, bir den çok coğrafyada faaliyet gösteren işletmelerde stok maliyetlerini azaltmak ve müşteri taleplerini kaliteli, hızlı ve istenen zaman ve miktarlarda karşılayabilmek için süreçlerin hızlı ve hatasız yürütülebilmesi ve bunun için de malzeme, iş gücü, bilgi vd tüm ihtiyaçların önceden belirlenmesi, en doğru zamanda ve en az maliyetle tedarik edilmelerinin sağlanması ve kullanıma hazır hale getirilmeleri, gerekmektedir. ERP tüm bu gereksinimleri yerine getiren, işletmedeki maliyet muhasebesi dahil olmak üzere tüm faaliyet yönetimlerinin ve süreçlerin bilgi ve diğer gereksinimlerini belirleyen ve bunları haberleştiren bütünleşik bir santral bilişim sistemidir. ERP sistemin işletmelere verimlik ve stratejik anlamda önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çerçevede güncel bilgiye hızlı ulaşım, değişiklilere anında tepki verebilme, uluslar arası piyasada rekabet edebimle, faaliyet yönetimleri arasıda haberleşmeyi sağlama ve organize edebilme, tek bir noktadan gerekli bilgilere ulaşabilme, proaktif bir düşünce ile sorunları önceden görülerek önlemler alabilme gibi yaralar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: "Activity Based Costing System and the Application of ERP System'' Author: Enes PAZARÇEVİREN Supervisor: Assoc. Prof. Selahattin KARABINAR Date: 30.09.2005 Nu.of Pages: IX (pre. text) + 97 (main body) Department: Business Subfield: Accountmant Financy In recent years, developments in the scientific and the technical areas caused of the big changes in the production areas. Together with developed production technology, that machines and otomation replaced the productive power caused to lessen share of the direct labour expenses in general expenses. The change of expense structure, supply surplus in the national and global markets causal of increasing of competition in the markets, at the same time this situation lessened dividant which is in the price and with emerging of prices which is at the base of contribution magrin moved the real cost information to a strategic importance. Activity Based Costing (ABC) is a system which involves activities are being consumed for products and resources are being consumed for activities. Because of that, activity costs are determined based resource and product costs are determined based activity. This process involves, us to determine relations between activities and products and at the same time cost drivers determining the sensitive cost. At the same time, the stage of budgeting, system eliminates unnecessary resource consumes and activities which repeated and not creative contribution margin. Because of these at the system, activity volume is determined, costs are saved and data are used as a management control system. That system involves to prepare income tables based product-customer facilitates to determine customer and product performance. By means of cost database, cost simulation based process can be made, by means of that, opportunities are evaluated at the highest stage and competition advantage are taken. ABC is not only system using in todays business and market conditions. For success, ABC and completed data system are thought together and known their place in market an business world. Because of that our work is related ERP which is completed date system and at the same time examines the relation between ERP and ABC. In the enterprises that have multi - product, multi - departments, and activate in multi - regions, to reduce the cost of inventory, to supply the customers needs, with quality, fastly and in time and quantity needed in an environment that it becomes frequently the relation between activity managements, its needed to run the processes fast and without error. For this, it must be determined and prepared for usage before the material, labour and knowledge required, in time and with a least cost. ERP is a system involving these all needs, determingn and involving to needs of data for cost accounting and other department and completing of these department. ERP system obtains considerable contributions to enterprises about productivity and strategic topics. With this frame it benefits to quick attaining to knowledge, giving reaction on time, ability to compete, to organize and support communication between activity methods, to reach knowledge from a point, to understand the problems before with a proactive thinking.