Türkiye'de din adamlarının yeterliliği ve vatandaşların din adamlarından beklentileri (Antalya, Balıkesir, Denizli ve İzmir örneği)
Sufficieny of religous personnel in Turkey and public sufficieny from religious personnel. (example Antalya, Balıkesir, Denizli and İzmir)
  1. Tez No: 161991
  2. Yazar: HASAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP KAYMAKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Din Adamı, Hutbe, Vaaz, Yaygın Din Eğitimi xıı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“Türkiye'de Din Adamlarının Yeterliliği ve Vatandaşların Din Adamlarından Beklentileri”(Antalya, Balıkesir, Denizli ve İzmir Örneği) Tezin Yazarı: Hasan YılmazDanışman: Doç. Dr. Recep KAYMAKCAN Kabul Tarihi: 01.07.2005Sayfa Sayısı: xi (ön kısım) + 147 (tez) + 40 (ekler) Anabilimdalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilimdalı: Din Eğitimi Bu çalışma, Türkiye'de din adamlarının yeterliliğini ve vatandaşların din adamlarından beklentilerinin neler olduğunu ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışma üç bolünden oluşup, giriş kısmında, araştırmanın problemi, amacı ve önemi, varsayımları, kapsam ve sınırlılıkları, yöntemi, metod ve teknikleri, araştırılan konu ile ilgili, geçmişte yapılan çalışmalar anlatılmıştır. birinci bölümde, din ve eğitim kavramları, din eğitimi, örgün din eğitimi, genel din eğitimi, meslekî din eğitimi, yaygın din eğitimi, yaygın din eğitiminde cami, genel olarak cami, caminin din eğitimindeki yeri, camide görev yapan din görevlileri, imam ve müezzin kavramları hakkında teorik bilgiler verilmiştir. Araştırmam ikinci bölümü empirik bölüm olup, Antalya, Balıkesir, Denizli ve İzmir illerinde görev yapan 791 din görevlisine anket uygulanmış ve din görevllerinin, halkın din eğitimi ihtiyaçlarım karşılayacak nitelikte oldukları, maddi durumlarının yeterli olmadığı bunun içinde bazı dini hizmetlerden ücret aldıkları, görevlerini daha iyi yapabilmek için hizmet içi eğitim kurslarına ihtiyaç duydukları, görevlerini yerine getirirken vaaz etme, halkın sorularım cevaplama, cami dernekleriyle uğraşma ve cami cemaatinin işlerine fazla karışması gibi konularda güçlük çektikleri, mesleklerini sevdikleri ve kutsal olduğu için yaptıkları, din görevlileri ile cemaatin iyi iletişim kuramamaları, din görevlilerinin görevlerini ihmal etmeleri ve camilerde sık sık para toplanması gibi sebepler din görevlileri ile vatandaşların ilişkilerim olumsuz etkilediği, camilerde okunan hutbeler merkezden gönderildiği, konularının güncel olmadığı ve halkın ihtiyaçlarına cevap vermediği için hutbeleri eleştirdiği, vaazlar merkezî sistemle yapıldığı, vaizin sunuş yetersizliği ve vaazlara iyi hazırlanmadığı için vaazları eleştirdiği, ortaya konmuştur. Araştırmanın üçüncü bölümünde aynı illerde yaşayan 1625 vatandaşa anket uygulanmış ve vatandaşların camiye devam durumlarının yüksek olduğu, öğrenmek istedikleri dinî bir konuda öncelikle dini kitaplara müracaat ettikleri, din görevlilerine sordukları dinî bir soruya her zaman tatmin edici cevaplar alamadıkları, din görevlilerinin sosyal ilişkilerinin zayıf, meslekî alanda yetersiz, konuşma kabiliyetlerinin eksik ve söz ve davranışlarının tutarsız olduğu için eleştirdikleri, Cuma ve bayram hutbelerini yararlı olduğunu ancak bilinen konuların tekrarı, konularının merkezden gelmesi, halkın ihtiyaçlarına cevap vermemesi, güncel olmaması ve hatibin sunuş yetersizliği gibi sebeplerden dolayı eleştirdiklerini, vaazları merkezî sistemle yapıldığı, vaizin vaaza hazırlanmadığı için eleştirdikleri ve bu eleştirilere rağmen vatandaşların din görevlilerine saygı duydukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sakarya University Insitute of Social SciencesTitle of the Thesis: Sufficiency of religious personnel in Turkey and public expectations from religious personnel. (Example Antalya, Balıkesir, Denizli and Izmir)Author: Hasan YılmazSupervisor: Assoc. Prf. Dr. Recep KAYMAKCAN Date: 01.07.2005Nu. of pages: xi (pretext) + 147 (mainbody) + 40 (appendices) Department: Philosophy and Religious Sciences Subfield: Education of religion This paper aims to define sufficiency of religious personnel in Turkey and public expectations from religious personnel. The research consists of three chapters. In the introduction part, the research's problem, purpose and importance, hypothesis, scope and limits, procedure, method and techniques and previous studies about the subject are stated. In the first chapter, some theoretical information such as definitions of religion and education, religious education, formal religious education, general religious education, occupational religious education, status of mosques in prevalent religious education, mosques in general, the position of mosques in religious education, religious personnel working in mosques, imam and muezzin terms etc. are explained. The secont chapter has empirical information about a questionnaire survey which was conducted among 791 religious personnel working in Antalya, Balıkesir, Denizli and İzmir. A quantitative analysis is performed on the completed questionnaires by using SSPS 10. Some of the findings can be summarized as: The religious personnel have adequate information and attributes to meet public needs. They are not paid well, so they charge for some religious services. They need extra religious job training to serve better. They suffer from giving an Islamic sermon to the public, answering to mosque community, struggling mosque's associations, intervening too much by the mosque's community. In spite of these matters, they are doing their job just because they love their and it is holy to serve for Islam. There is insufficient and sometimes negative communication between religious personnel and public because religious personnel often neglect their tasks and ask for donation to the mosque's community. The khutbas are criticized for being sent directly from Department of Religious Affairs, not including actual issues and suitable subjects for public needs. In addition sermons are criticized for being given with central system, insufficient oratory of preacher. In the third part, a similar questionnaire survey was conducted among 1625 people living in the same region. Some of the findings can be summarized as: Public attendance to the mosques was found high. People first search religious literature for any issue. The satisfaction level is sometimes low in getting the answer when they ask a question to the religious personnel. People criticize religious personnel because of having weak social relationships, insufficient knowledge in occupational branch, lack of oratory capabilities and inconsistent speech and behaviors. People also think that Cuma and Bairam khutbas are useful, but usually are repetition of known subjects, being sent directly from Department of Religious Affairs and are not including actual issues and suitable subjects for their needs. They criticize sermons that are given with central system and preachers that have insufficient oratory. Despite these critiques, it is concluded that people respect religious personnel. Supervisor: Education of religion, Religious personnel, Khutbas, Sermons, General religious education xm