Yeniden yapılandırılmış eğitim fakültelerinde sanat eğitimine (resim-iş eğitimi A.B.D.'da) hümanist bir yaklaşım
Reconstructed in teacher training faculties (department of painting-art and craft education) the hümanist approach to the art education
  1. Tez No: 162104
  2. Yazar: YASEMİN SÖZER SARAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BEDRİ KARAYAĞMURLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hümanizm, Sanat Eğitimi, Yemden Yapılanma, Eğitim Fakültesi, Humanism, Art Education, Recontruction, Education Faculty
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 664
Özet
Bu araştırma Türkiye'deki eğitim fakülteleri resim-iş eğitimi anabilim dallarında görev yapan öğretim elemanlarının ve eğitim alan öğrencilerin yeniden yapılandırılma çerçevesinde sanat eğitiminde“hümanist bir yaklaşım”a ilişkin görüşlerinin belirlenmesi ve bu görüşlerden hareketle“Sanat eğitiminde hümanist bir anlayışın var olup olmadığım”ortaya çıkarmak üzere yapılmıştır. Araştırma 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de 6 üniversitenin eğitim fakültesi resim-iş eğitimi anabilim dallarında gerçekleştirilrniştir. Bu çalışmanın örneklemini, 6 üniversitenin eğitim fakültesi resim-iş eğitimi anabilim dallarında görev yapan 13 öğretim üyesi ve eğitim gören yaklaşık 60 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“yeniden yapılandırılmış eğitim fakültelerinde (resim-iş eğitimi anabilim dalında) sanat eğitiminde 'hümanist bir yaklaşım' m varlığı”na ilişkin soruları içeren yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu araştırmada kullanılan veriler, konu ile ilgili literatürün incelenmesi sonucunda ve araştırmacı tarafından hazırlanan yan yapılandırılmış görüşme formu ile yüz yüze yapılan görüşmelerle elde edilmiştir. Araştırmada 34 alt problem yanıtlanmaya çalışılmış ve verilerin analizinde nitel veri analiz yöntemlerinden“içerik analizi”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular aşağıda özetlenerek verilmiştir: 1. Eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması sürecinde örneklemi oluşturan öğretim üyelerinin büyük çoğunluğunun (%84,61) görüşlerinin alınmaması yeniden yapılanmanın oluşumu ve uygulanmasının hümanistçe ve demokratik bir yaklaşımla değil, aksine bir dayatma ve yaptırım biçiminde gerçekleştiğini göstermektedir. 2. Yeniden yapılanmanın, özellikle Anadolu üniversitelerinde altyapıların hazırlanıp gerekli koşulların sağlanmadan uygulanmasının hem insani etik açısından, hem de sanat eğitiminde beklenen başarı açısından doğru bir yaklaşım olmadığı anlaşılmaktadır.XV 3. Yeniden yapılanmada alanında uzman sanat eğitimcisi ile bilim adamlarının ve öğrencilerin görüşlerine başvurulmadan hazırlanan sanat eğitimi programlarının içinde yetersizlikler barındırdığı anlaşılmaktadır. Bunlardan en önemlisi sanat alan ve öğretmenlik uygulama dersleri arasındaki dengesiz dağılımdır. 4. Öğretim elemanları resim-iş eğitimi anabilim dalı ve müzik eğitimi anabilim dalının tek bir bölüm adı altında toplanmasını olumsuz bir gelişme olarak değerlendirmekte ve bu oluşumu hümanist olmayan baskıcı bir yaklaşım olarak nitelendirmektedirler. 5. Sanat eğitimindeki sanat tarihi, estetik, uygulama ve eleştiri gibi disiplinlerin adının konmasının yanında,“Sanat öğretimi uygulamaları”ve“özel öğretim yöntemleri”dersleri ile“Müze eğitimi ve uygulamaları”dersinin programda yer alması, hümanist eğitim yaklaşımı açısından, olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. 6. İç yönetim, oto kontrol, dönütlerin değerlendirilmesi ve akreditasyon çalışmalarının, ivedilikle başlatılıp sürdürülmesinin hümanist ve etkin bir sanat eğitimi yaklaşımı açısından kaçınılmaz bir gereklilik olduğu anlaşılmaktadır. 7. Yeniden yapılanma öncesinde resim-iş eğitimi anabilim dallarında var olan yetersiz koşulların yeniden yapılanma sonrasında da sürdüğü belirlenmiştir. Bu durumun ivedilikle iyileştirilmesi sanat eğitiminde hedeflenen basan açısından bir gereklilik olarak görünmektedir. 8. Sanat eğitimi programlarının hümanist bir biçimde uygulanabilirliğinin öğretim elemanlarının niceliği ve niteliğine bağlı olduğu anlaşılmaktadır. 9. Özellikle kuramsal / öğretmenlik formasyon derslerinde ve atölye derslerinde bazı öğretim elemanlarının öğrencilerine karşı izledikleri tavır ve yaklaşımın hümanist bir eğitim anlayışıyla bağdaşmadığı belirlenmiştir. 10. Öğrencilerin tamamı, mezun olduktan sonra mesleğe atanmalarında yaşanan sınavla seçilme zorunluluğu ve isdihtam yetersizliğinin neden olduğu kaygıların üzerlerinde sürekli maddi ve manevi bir baskı oluşturduğu görüşünde olup bu durumu hümanist bir eğitim anlayışından çok uzak bir yaklaşım olarak değerlendirmektedirler.XVI 11. Araştırma görevlilerinin statülerinin belirsizliğinden kaynaklanan problemlerin ve beraberinde yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik çalışmaların yapılması ve geleceğin öğretim üyelerinin uygun akademik koşullarda yetişmesinin sağlanması bir zorunluluk olarak görünmektedir. Bu araştırmadan elde edilen bilimsel verilerin ışığında, sanat eğitimi programlarının tekrar değerlendirilmesi, yenilenmesi ve güncelleştirilmesinin sağlanabilirliği; kanımızca estetik duyarlılığını insani değerlerle örtüştürebilen, çağdaş, üretken, özgür aynı zamanda karşısındakinin özgürlüklerine saygılı, kısacası hümanist tavırlı sanat eğitimcilerinin yetişmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
xvu ABSTRACT The aim of this research is to investigate the views of instructors and students who are at Arts Department of Education Faculty on Hümanizm and whether Hümanizm is seen in Art Education within reconstructing. This research was conducted on 13 instructors and 60 students who were at Arts Department of Eduction Faculty at 6 Universities in Turkey in 2004-2005 academic year. The semi-structured interview forms which contained questions related with Hümanizm in arts education at recontructed Education Faculties was used in this research. In this research 34 sub-problems were replied and content analyze is used for analyzing the data. The findings can be summarized as follows: 1. It is shown that the views of instructors (%84,61) were not asked for recontructing education faculties which was not in human nature and democratically and seemed as a sanction. 2. It is clearly understood that reconstructing, especially at anatolian universities, executed without preparing the requirements of substructure of it, and this is not a good approach for the success of arts education and for human ethics. 3. The programme of Arts Education which was prepared without asking views of experts, instructors and students instructors is not sufficient. 4. Collecting both Arts Education Division and Music Education Division in one Department is founded as a negative improvement and an anti-humanist approach. 5. History of Arts, Aesthetics, Practice and Criticism at Arts Education took place in the programme in company with“Practice of Arts Training”,“Methods of Special Training”and“Museum Education and Practice”.xvm 6. Starting and maintaining the study of self-control, evaluating of feedbacks, accreditation are essential for the humanist arts education. 7. After the reconstructing, the problems of Arts Education Departments do not change. It is necessary to solve these problems for the success at Arts Education. 8. Executing Arts Educaton Programmes in human nature depends on quality and quantity of instructors. 9. Some attitudes of instructors to students at meoretic/ttaining education and atelier courses were not in human nature. 10. Students found the examination that given after graduation from their departments as a stress and thought that this is not humanistic. 11. The problems caused by uncertainty about the status of research assistants must be solved to provide them to be trained in suitable academic conditions. According to the findings of this research, re-evaluating, renewing and updating art education programmes would support training art teachers who can combine aesthetics with human values and who are modern, productive, independent and respectful to others' independence, in short who are humanist.