Türk müziği çokseslendirmede kullanılan üçlü akor sistemi ile dörtlü akor sistemlerinin temel farklılıkları ve müzik eğitimindeki yeri
Determining the basic differences between traditional and quartal harmonization systems used in Turkish music while practicing polyphony and their place in music education
  1. Tez No: 162106
  2. Yazar: IŞIL BURSA
  3. Danışmanlar: PROF. MEMDUH ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Üçlü ve Dörtlü Akor Sistemleri, Müzik Eğitimi, Turkish Music, Traditional and Quartal Harmonization Systems
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Xİİ ÖZET Araştırmanın Adı: Türk Müziği Çokseslenirmede kullanılan Üçlü Akor Sistemi ile Dörtlü akor Sistemlerinin Temel Farklılıkları ve Müzik Eğitimindeki yeri Araştırmacının Adı: Işıl Bursa Bu araştırma, Türk Müziğini çokseslendirmede kullanılan farklı iki yöntemden Üçlü Akor Sistemi (Armoni) ve Dörtlü Akor Sistemlerinin (Armoni) temel farklılıklarını, Türk Müziği içindeki gelişimlerine de yer vererek ortaya koymak, özellikle müzik eğitiminde kullanımlarını değerlendirmek ve bu sayede Türk müziği çokseslendirmesi konusunda eğitim alan ve bunu kullananlara fikir vermeyi amaçlamaktadır. Günümüzde özellikle eğitim fakültelerinde müzik öğretmeni olarak yetişen öğrencilerin aldıkları armoni eğitimi de göz önünde bulundurularak araştırmada makamsal müziğin çokseslendirilmesinde konu sistemlerin pratik kullanımları anlamında da değerlendirilmiştir. İki yöntemin sistemleri üzerine durulmuş ve bu sayede, temel farklılıklar teorik açıdan da irdelenmiştir. Türk makamsal ezgilerinin kavram karmaşasına yer vermeyen bir sistem ile çokseslendirilmesi özellikle öğrenim düzeyindeki bireylerin de konuyu daha rahat kavramalarını ve kullanmalarını sağlamayı amaçlamalıdır. Bu çalışmada literatür tarama ve nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, üçlü akor sistemi ile dörtlü akor sisteminin dizi kavramları başta olmak üzere akor kavramları, kadans, modülasyon, marş armoni konularında farklı yaklaşımlar olduğu, bunun yanı sıra melodik hareketler ve akora yabancı sesler konularında benzer yaklaşımlar olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra üçlü akor sisteminin dörtlü akor sistemine nazaran daha sistemleşmiş ve kuramsallaştırılmış yapısı olduğu sonucuna varılmıştır. Armoni eğitimcilerinin derslerinde çoğunlukla Türk müziğiXİİİ çokseslendirme eğitimine yer verdikleri saptanmış, yöntem olarak çoğunlukla üçlü akor sistemini tercih ettikleri görülmüştür. Üçlü akor sisteminin dörtlü akor sistemine göre daha rahat algılandığı tespit edilmiş ve okul müziğine eşlik yazmada üçlü akor sisteminin daha pratik olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
XIV ABSTRACT Name of the Research: Determining the basic differences between traditional and quartal harmonization systems used in Turkish Music while practicing polyphony and their place in music education. Name of the Researcher: Işıl Bursa This research intends to reveal the basic differences between traditional harmonization system and quartal harmonization system used in Turkish Music while practicing polyphony by including their development in Turkish Music, especially by evaluating their usage in music education and thus, to provide an insight for those individuals who are receiving training related to polyphony of Turkish music and utilizing it. In the study, practical applications of subject systems in polyphony of modal music were assessed by considering the harmony education received by those students who are being nurtured as music teachers, especially in education faculties today. It was concentrated on systems of both methods and thereby basic differences were theoretically examined. Polyphony of Turkish modal melodies with a system which will not include any complexity of concept should enable those individuals who are at the learning level realized and utilize this subject more easily. In this study literature review and qualitative investigation methods were used. In resolution of data a descriptive analysis method was used. As a result of the research it was determined that there were distinct approaches in regards to chord concepts, cadence, modulation, march harmony as well as scale concepts in traditional harmonization system and quartal harmonization system, additionally there were similar approaches in regards to melodic actions and voices unfamiliar to the chord. It was also concluded that traditional harmonization system had a more systematized and institutionalized structure than the quartal harmonization system. It wasXV observed that harmony instructors most often give place to Turkish music polyphony training in their lessons and also they prefer traditional harmonization system as a method. The traditional harmonization system was more easily perceived than the quartal harmonization system and it was concluded that traditional harmonization system is more practical in writing accompaniment to school music.