Keman eğitiminde Türk müziği, popüler ve klasik müzik eserlerinin çokseslendirilmesi ve interaktif uygulamaları
Polyphonic arrangements and interactive applications of Turkish, popular, and classical music works in violin education
- Tez No: 1000300
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA DALKIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Çokseslendirme, Deneysel Tasarım, Dijital Eşlik, Eser Düzenleme, Keman Eğitimi, Performans Becerisi, Arrangement, Digital Accompaniment, Experimental Design, Performance Skills, Polyphonization, Violin Training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Türk müziği ve popüler müzik eserleri ile keman eğitiminde kullanılan klasik müzik notaları, klasik Batı müziği keman çalma teknikleriyle düzenlenmiş ve çokseslendirilmiştir. Bu eserlerin hem akustik performans için partütürleri hem de dijital kayıtlarla performansı için dijital partitür ve kayıtlar oluşturulmuştur. Dijital eşlikli keman eserleri dijital çıktılar alınarak uygulanmıştır. Piyano ve orkestra eşliğinde hem dijital hem de akustik düo, trio ve querted için düzenlenen eserlerle öğrencilerin, grup çalışmaları yapabilmelerine olanak sağlanmıştır. Ayrıca çalgı eğitiminin gerçekleştiği özel ya da devlet kurumlarında görev yapan eğitimcilerin mevcut duruma ve uygulanması planlanan çalışmaya yönelik görüşlerinin tespit edilmesi, eserlerin GSL keman eğitimi programında yer alan kazanımları içerme durumunun saptanması, katılımcı öğretmen ve öğrencilerin çokseslendirilen eserler ve uygulama sürecine yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, betimsel ve deneysel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem araştırmasıdır. Araştırmanın betimsel aşamasında literatür ve kaynaklar taranmış, durum tespitine yönelik müzik eğitimcilerinin yaklaşımları tespit edilmiştir. Eserler studio programında kaydedilerek, eşlikli dijital ses kayıt içeriği üretilmiştir. Bu aşamada araştırmacının iki keman öğrencisi ile ön uygulama yapılmıştır. Ön uygulamada araştırmanın tüm aşamaları öğrencilere uygulanarak eksiklikler giderilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında ise deneysel araştırma modelinde tek gruplu öntest-sontest desen kullanılmıştır. Veriler, performans ölçme aracı ve görüşme formları ile kayıt altına alınmış; öntest ve sontest arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına bakılmıştır. Araştırma sonucunda, eserlerin düzenlenmesi, çokseslendirilmesi ve dijital eşlikli çalgı eğitimine yönelik müzik eğitimcilerinin yaklaşımlarının olumlu olduğu, Türk müziği ezgilerinin Kemal İlerici yaklaşımı, klasik ve karma armoni teknikleri kullanılarak çokseslendirilebileceği ve öğrencilerin seviyelerine uygun şekilde çağdaş keman tekniklerine de yer verilerek düzenlenebileceği, çalışmaya yönelik katılımcı öğrenci ve öğretmen yaklaşımlarında pozitif yönde anlamlı farklılıklar ortaya çıktığı, katılımcı öğrencilerin deneysel sürece yönelik görüşlerinin olumlu olduğu görülmüştür. Araştırmada, çoksesli düzenlenmiş dijital eşlikli keman eserlerinin uygulanmasının, öğrencilerin performans ve teknik becerileri ile“doğru ve temiz ses üretebilme”ve“metrik ve ritmik doğruluk”becerilerini geliştirmede önemli bir etkisinin olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkish music and popular music works, along with classical music scores utilized in violin education, were arranged and harmonized using classical Western music violin performance techniques. Both traditional scores for acoustic performance and digital scores accompanied by audio recordings for digital performance were developed. These violin works with digital accompaniment were implemented through digital outputs. Arrangements for digital and acoustic duos, trios, and quartets with piano and orchestral accompaniment were created to facilitate group studies among students. Furthermore, the research aimed to identify the perspectives of educators working in private or state institutions regarding the current state of violin education and the proposed implementation, to determine the extent to which the works align with the objectives of the Fine Arts High School (GSL) violin curriculum, and to ascertain the views of participating teachers and students on the harmonized works and the application process. The research follows a mixed-methods design, incorporating both descriptive and experimental methodologies. In the descriptive phase, a comprehensive literature review was conducted, and the approaches of music educators toward situational assessment were identified. The musical works were recorded in a studio environment to produce digital audio accompaniment content. During this stage, a pilot study was conducted with two violin students, through which all phases of the research were tested and necessary refinements were made. In the second phase, a single-group pretest-posttest experimental design was employed. Data were collected via performance assessment tools and interview forms, and analyzed to determine whether a statistically significant difference existed between the pretest and posttest scores. The results of the research indicate that music educators hold a positive stance toward the arrangement, harmonization, and digital-accompaniment-supported instrument education. It was concluded that Turkish music melodies can be effectively harmonized using Kemal İlerici's approach, as well as classical and mixed harmony techniques, and can be arranged for students by incorporating contemporary violin techniques appropriate to their levels. Furthermore, a significant positive differentiation was observed in the attitudes of participating students and teachers toward the study, and students expressed favorable opinions regarding the experimental process. The research concludes that the implementation of harmonized violin works with digital accompaniment has a significant impact on enhancing students' performance and technical skills, specifically in 'producing accurate and pure intonation' and 'metric and rhythmic precision'.