İzmir anakent merkezinde öğrenci ulaşım ve öğrenci nüfusu ilişkileri
Effects of student population on transportation in İzmir metropolis
  1. Tez No: 162135
  2. Yazar: TUFAN ÇAPAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci nüfusu, kamusal ulaşım, Eğitim, İzmir, Türkiye, Student population, public transportation, education. İzmir, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
XV ÖZET İnsanoğlunun doğaya sırtını çevirip, kendi içinde yapay bir ekosistemi olan hayatı tercih etmesiyle birlikte ortaya çıkan, kentleşme, beraberinde bir çok sorunu da taşımıştır. Bunların başında gelen ulaşım ve ulaşımda harcanan zaman, çözülmesi gereken bir sorun olmasının yanı sıra insanoğlunun vazgeçemeyeceği bir olgudur. Kaldı ki günümüzde kentsel yaşam içindeki yapıyı bozmadan, ulaşım sorunlarının çözümü için farklı çalışmalar yapılmaktadır. İzmir anakentinde şehirin fiziki yapısı nedeniyle ulaşım ağının çok büyük bir kısmım Konak yüklenmektedir. Bu durum, kentsel ulaşma için bir çıkmazdır. Mevcut çıkmazı çözüme ulaştırabilmek ise yalnızca yeni yollar yapmaktan değil, aynı zamanda insanların ulaşımı kullanmalarına neden olan faktörlerin yerlerinin yeniden planlanmasından geçer. Yapılan çalışmada amaç, İzmir'de kamusal ulaşım içindeki öğrenci nüfusunun payını bulmak, anakentteki kamusal ulaşımın yoğunlaştığı alanları tespit etmek, öğrencilerin kamusal ulaşımı kullanmalarına neden olan okul türlerini belirlemek ve etki alanlarının uzağındaki alanlardan öğrenci alabilen okulların bir arada bulunduğu bir ortaöğretim yerleşkeleri planı ortaya atmaktır. Bu çalışmada genel olarak, kamusal ulaşım, İzmir anakentindeki ilçelerin ilköğretim ve ortaöğretim nüfus potansiyelleri, okul türlerine göre ilçelerde var olan toplam okul sayıları hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı, 2003-2004 eğitim- öğretim yılı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ESHOT Genel Müdürlüğü istatistiklerine dayanmaktadır. Araştırmada kullanılan anketler 2003-2004 eğitim- öğretim yılı Konak, Buca ve Bornova'da bulunan okullarda, 510 lise öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Genel istatistiki bilgiler ve anket verileri MS Excel ve SPSS 12,0 programlan yardımıyla tablolaştırılıp yorumlanmıştır. Haritalar Microstation ve Macromedia Freehand programlan yardımıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
XVI ABSTRACT Emerging with the needs of the man who had turned his back to the nature and preferred to lead a life which had an artificial ecosystem in itself, urbanization has brought with it many problems. Of these, transportation and the time spent for transportation are the most remarkable problems remaining to be solved as well as being a phenomenon that the mankind can't do without. Nevertheless, various investigations - without changing the structure inside the urban life - are being made in order to find a solution to problems of transportation. In view of the physical structure of Izmir, Konak holds the major responsibility in transportation. This is an impasse for the urban transportation. Constructing new roads is not enough to find a solution to the present situation but replanning the locations of the factors that lead people to use transportation are also of high importance. The aim of this study is to find the proportion of the student population in public transportation in İzmir, to identify the areas where public transportation is the densest in the megapolis, to define the types of schools that cause students to use public transportation and to make a plan of the secondary school campuses in which various schools receiving students from remote parts of the city come together. In this study a general amount of information is provided about public transportation, the populations of the primary and secondary schools in the towns of İzmir and the total numbers of schools in towns classified according to their types. The study is based on the data provided by the 2000 general census, National Education Directorship of Izmir in 2003-2004 educational year and ESHOTXV11 statistics. Surveys used in this study were conducted with the participation of 510 high school students in schools located in Konak, Buca and Bornova in 2003-2004 educational year. General statistical information and survey data have been shown in tables using MS Excel an SPSS 12, 0 programs. Maps have been drawn by the use of Macromedia Freehand and Microstation programs.