Bodrum merkezde bulunan beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan işgörenler üzerinde örgüt kültürü ile iş doyumu arasındaki ilişki
Relationship between organizational culture and job satisfaction employees who work five stars hotels in Bodrum center
  1. Tez No: 162186
  2. Yazar: ARZU GÜRDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İGE PIRNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, iş tatmini, örgüt, işgören, otel, organizational culture, job satisfaction, organization, employee, hotel
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu araştırmanın amacı, işgörenlerin örgüt kültürüne ilişkin uygulamaları nasıl algıladıklarının ve mevcut uygulamalardan tatmin tiup olmadıklarının saptanması ve örgüt kültürü ile iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışma, üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde örgüt kültürü ve iş doyumu ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Son bölümde ise, araştırma ile ilgili bulgular ve bulguların analizleri verilmiştir. Araştırma Bodrum merkezde bulunan beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan işgörenler üzerinde yapılmıştır. Çalışmada, Bodrum merkezde yer alan beş yıldızlı otel işletmelerinde işverenler için önemli olan iş doyumu saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmada, veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, istatistik yöntemlerinden; yüzde, frekans, ortalama, standart sapma, korelasyon, tek olaylı varyans analizi ve t- testi Kullanılmış, değerlendirmeler SPSS for Windows 11.5" paket programından yararlanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda işgörenlerin örgüt kültürüne ilişkin algılamaları ile iş tatminleri arasında anlamlı bir ilişkinin varlığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the perceptions of employees about the applications concerning the organizational culture and to figure out if there exists a meaningful relationship between organizational culture and job satisfaction. This study concludes three main parts. First two parts consist of theoretical research whereas the third part is a field study. In the first and second part theoretical information on organizational culture, staff and job satisfaction are covered. In the last part, the findings about research and the analyses pf these findings are given. In the last part of the study, importance of job satisfaction for employees is investigate. Employees of the study are chosen from the five stars hotels in Bodrum center. Questionnaire are distributed for -ata collection and for assessment of data; percentage, frequency distribution, mean, standard deviation, correlation, one way variance analysis and t-test from statistical methods are used with the help of SPSS for Windows 11.5" package program. As the result of assessment, it is found that, there exists a meaningful relationship between the perceptions of employees about the applications of the organizational culture and their job satisfactions.