Psikolojik danışmanların temel psikolojik danışma becerilerine ilişkin yeterlik düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Examining the basic counseling skill competency levels of counselors according to some variables
  1. Tez No: 162379
  2. Yazar: BARIŞ YAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışma becerileri, temel dinleme becerileri, içerik yansıtma, duygu yansıtma, psikolojik danışman eğitimi, Counseling skills, basic listening skills, paraphrasing, reflection of feeling, counselor training
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma, psikolojik danışmanların, temel psikolojik danışma becerilerine ilişkin yeterlik düzeylerinin, cinsiyet, mezun olunan lisans programı, psikolojik danışman olarak çalışma süresi, üniversite öğrenimi dışında temel psikolojik danışma becerileri ile ilgili herhangi bir eğitim programına katılıp katılmama durumu ve hâlen çalışılan kurum değişkenlerine göre anlamlı fark gösterip göstermediğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, psikolojik danışmanların, temel psikolojik danışma becerilerine ilişkin yeterlik düzeylerini belirlemek amacıyla, Psikolojik Danışma Beceri Ayırt Etme Ölçeği (PDBAÖ), İngilizce orijinali Microcounseling Skill Discrimination Scale' den (MSDS) Türkçe'ye uyarlanmış ve araştırmada kullanılmıştır. Psikolojik danışmanların kişisel bilgilerini edinmek amacıyla ise araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Ölçeğin uyarlanması ve araştırmanın alt problemleri ile ilgili analizler, devlet ilköğretim okulları, liseler, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) çalışan 220 psikolojik danışmanın sağladığı verilerle gerçekleştirilmiştir.130 Psikolojik danışmanların temel psikolojik danışma becerilerine ilişkin yeterlik düzeylerinin araştırmada ele alınan değişkenlere göre anlamlı fark gösterip göstermediğini istatistiksel olarak ortaya koymak için tek yönlü varyans analizi ve t testi, varyansların homojenliği ise Levene testi ile incelenmiştir. Tek yönlü varyans analizi sonucunda gruplar arasında anlamlı fark bulunduğunda, farkın kaynağını belirlemek için Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, psikolojik danışmanların temel psikolojik danışma becerilerine ilişkin yeterlik düzeylerinin cinsiyet, mezun olunan lisans programı, üniversite öğrenimi dışında temel psikolojik danışma becerileri ile ilgili herhangi bir eğitim programına katılıp katılmama durumu ve hâlen çalışılan kurum değişkenlerine göre anlamlı fark gösterdiğini; psikolojik danışman olarak çalışma süresi değişkenine göre ise anlamlı bir fark göstermediğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the basic counseling skill competency levels of counselors according to gender, undergraduate program, professional experience, participation in a counseling skills training program after university training and work setting. The Counseling Skill Discrimination Scale (CSDS) was adapted to Turkish, from Microcounseling Skill Discrimination Scale (MSDS) and used to measure the basic counseling skill competency levels of counselors. Demographic data of the counselors was obtained by the Personal Information Form which was designed by the researcher. The adaptation of the CSDS and the study were carried out on 220 counselors who worked at the public elementary schools, high schools and the Guidance and Research Centers. Data were analyzed by a one-way ANOVA and t-test to examine the basic counseling skill competency levels of counselors according to the independent variables of the study. Levene's test was used to test for homogeneity of variances. ANOVA followed by a post hoc Scheffe test was used to determine the source of difference among groups.132 The results of the study showed that the basic counseling skill competency levels of counselors differed significantly according to gender, undergraduate program and participation in a counseling skills training program after university training and work setting. However, the basic counseling skill competency levels of counselors did not differ significantly according to professional experience.