Türkiye'de ve Avrupa Birliği ülkelerinde polis-halk iletişimi (temel esas ve yöntemler)
Police-public communication in Turkey and in Europe Union countries
- Tez No: 162475
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAKİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Halkla İlişkiler, Polis, Avrupa Birliği, Toplum Destekli Polislik, Communication, Public Relations, Police, Europe Union, Community Policing
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
ÖZET: Polis, suç ve kanunlara riayetin sağlanması, çok içli-dışlı kavramlar olarak görülmektedir. Diğer taraftan halk, polisin görevini tamamlamasında suçla mücadele stratejilerinin merkezinde görülmektedir. Bu sebeple, polis-halk ilişkilerinin bozulması veya geliştirilmesi konusu, suçla savaşta, geçtiğimiz on yıllarda, hatırı sayılır bir dikkat toplamıştır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de ve Avrupa Birliği ülkelerinde polisin ve halkın birbirlerine yaklaşımlarının tartışmaktır. Çalışmada detaylı olarak ele alman“İletişim Ve Halkla İlişkiler”kavramları çalışmanın bilimsel temellerini oluşturmaktadır. Türkiye'de sağlıklı bir polis-halk iletişimi olmadığım söylemek mümkündür. Bu sebepten ötürü Türk Polisinin kullandığı halka ilişkiler yöntemleri Avrupa ülkelerine nazaran sayısal olarak fazla ve kapsam olarak daha detaylıdır. Avrupa Birliği ülkelerindeki sağlıklı polis-halk iletişiminin temelinde güçlü bir demokratik yapı,“İnsan Haklan”ve“Hukukun Üstünlüğü”değerleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ; Police, crime and law enforcement appear to be very closely connected. On the other hand, the public is widely seen at the very center of strategies for crime fighting to complement the police tash. Therefore the question of deterioration or improvement of police public relations is a fundemental issue in tackling crime and the issue concerning relationships between police and public has attracted considerable attention in fighting of crime in recent decades. The main aim of this study is to discuss police- public communication in Türkiye and Europe Union countries. Concepts of“Communication And Public Relations”are the scientific roots of this study which is examined widely. It is possible to say that there is not a healthy communication between police and the public in Türkiye. Therefore the techniques of public relations using by Turkish Police is more than EU as quantity and have more details as extent. The values of“Human Rights”and“Legality”and secure domocratic system are the main roots of healthy police-public communication in Europe Union countries.