İlköğretim matematik öğretiminde oyun ve etkinliklerle öğretimin erişi ve tutuma etkisi
The effects of teaching mathematics in elemantary school by games and activities on achievement and attitude
  1. Tez No: 162671
  2. Yazar: HÜSEYİN TURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECİP BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, oyun ve etkinlik, oyun ve etkinliklerle öğretim, erişi, tutum, Mathematics, Games and Activities, Teaching by Games and Activities, Achievement, Attitude
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
ÖZET İlköğretim Matematik Öğretiminde Oyun ve Etkinliklerle Öğretimin Erişi ve Tutuma Etkisi Hüseyin TURAL Bu araştırmanın amacı, ilköğretim matematik öğretiminde oyun ve etkinliklerle öğretimin, geleneksel öğretime göre, öğrencilerin erişilen ve matematik dersine ilişkin tutumları üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırmada“Kontrol Gruplu Öntest-Sontest Model”kullanılmıştır. Araştırmanın deney evresi 2004-2005 öğretim yılı bahar döneminde beş hafta boyunca İzmir İli Buca İlçesi Kaynaklar Beldesi Kaynaklar İlköğretim Okulu 3. sınıflarında“ritmik saymalar, doğal sayılar, toplama, çıkarma, çarpma ve bölme”konularında yapılmıştır. Denencelerin sınanması için gerekli olan veriler“Erişi Testi”ve“Matematik Dersi Tutum Ölçeği”ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları SPSS 10.0 istatistik paket programı kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre,“Oyun ve Etkinliklerle Öğretim”in uygulandığı deney grubu ile“Geleneksel Öğretim”in uygulandığı kontrol grubunun erişi düzeyleri ve matematik dersine ilişkin tutumlan arasında, deney grubu lehine anlamlı farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Teaching Mathematics in Elemantary School by Games and Activities on Achievement and Attitude Hüseyin TURAL The purpose of this research study was to identify the effects of teaching mathematics in elementary school by games and activities on students' achievements and their attitudes toward mathematics in comparison to the conventional instruction. In this research“Pretest-Posttest Model With a Control Group”was applied. The research was carried out in the 3rd grade of Kaynaklar Primary School of Kaynaklar in Buca, in İzmir, studying rhythmic count, natural numbers, addition, subtraction, multiplication and division during five weeks in the second term of 2004-2005 academic year. The data which was necessary for hypothesis' being tested were obtained from“Achievement Tests”and“The Survey on Thoughts About Mathematics”. The data were analyzed using arithmetic mean, standard deviation and t-test. Research results have been obtained through using SPSS 10.0 statistics package program. According to the research findings, the achievement level and the attitudes toward mathematics of the experimental group on which“Teaching by Games and Activities”was applied was observed to be significantly better than that of the control group who received conventional instruction.