Fen öğretmen adaylarının fen'in doğası ve öğretimi ile ilgili görüşleri
Viwes of the preservice teachers about nature of science and science teaching
- Tez No: 162672
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN ŞAHİN PEKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Fen öğrenimi ve öğretimi, Fenin Doğası Anlayışı, Science education, science learning and teaching, nature of science
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
VI FEN ÖĞRETMEN ADAYLARININ FENİN DOĞASI ve ÖĞRETİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ ÖZET Fen eğitiminde fenin doğası anlayışının gelişmesi için yapılan çalışmalar, dikkatleri bu alana çekmiştir. Bu gelişmelerin anlaşılabilmesi ve üzerine bilgiler eklenebilmesi için fenin doğası anlayışının iyice kazandırılması gerekmektedir. Öğrencilere bu anlayışın kazandırılması için öğretmenler çok önemli etkenlerdir. İyi bir öğretim, bu konunun daha iyi nasıl öğretileceği ve öğrenileceği çabası içindedir. Bunun için öğretmen adaylarının bu konudaki eğitimi çok önemlidir. Öğretmen adaylarının bu kavramdan ne anladığı ve bu anlayışı fen öğretme felsefesine taşıması gereklidir. Alanyazın incelendiği zaman özellikle ülkemizde bu konuda çok ciddi problemler yaşandığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı; Fen öğretmen adaylarının bilimin doğası ile ilgili görüşlerini fen öğretimlerinde nasıl kullanacaklarının tespitidir. Uygulamada; Ege Bölgesi'nden 146 öğrenciye bilimin doğası inançlarım ve fen öğretme inançlarını belirlemek için 2 anket uygulanmıştır. Anket verilerini desteklemek ve sebepleriyle açıklığa kavuşturmak amacıyla, 14 öğrenciyle yan yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu uygulamalar sonucunda, her iki üniversitede de bilimin doğası anlayışı tam olarak yerleşmemiş olduğu görülmüş ve sadece A Üniversitesi' ndeki öğretmen adaylarının fen öğretme felsefeleri daha belirgindir.
Özet (Çeviri)
vıı VIEWS OF THE PRESERVICE TEACHERS ABOUT NATURE OF SCIENCE and SCIENCE TEACHING ABSTRACT The studies executed to improve the comprehension of the nature of science in science education caused to pay attention to this field. To understand this improvment and to accumulate the new knowledge nature of science concept is acquired to students complately and accurately. In order to acquired this understanding to students, teachers are the main factor. Educators make efforts about how well the subjects can be taught and learned better in terms of beter understanding. Therefore, preservice teacher education has a currutial importance in this field. It is necessery that to gain the nature of science concept to preservice teachers understanding and how to adapted this concept to science teaching philosophy. When the literature reviewed, it has been found out that there were important problems in learning and teaching the subject. This study aimeds that to determine how the preservice teachers use that view about nature of science in teaching science. In practice, two scale was applied to 146 students in two university in Aegean Region to determine their nature of science belief and science teaching beliefs. In order to verify the survey data and to clarify the reasons, semi-structural interview tecnique was used to 14 students. According to the application results, it can be seen mat the nature of science view was not acquired by the students of this two university and only A university preservice teachers' science teachng philosophy was significantly different respected to B university.