Ön örgütleyicilerin okumaya yönelik tutum ve okuduğunu anlama üzerindeki etkileri
The effects of advance organizers on attitudes towards reading and reading comprehension
  1. Tez No: 162677
  2. Yazar: DİLEK ÇAKICI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR ALTUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ön Örgütleyici, Okuduğunu Anlama, İngilizce Okumaya Yönelik Tutum, Advance Organizer, Reading Comprehension, Attitudes Towards Reading in English
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
IX ÖZET Ön Örgütleyicilerin Okumaya Yönelik Tutum ve Okuduğunu Anlama Üzerindeki Etkileri Bu araştırmanın amacı, ön örgütleyicilerin öğrencilerin İngilizce okumaya yönelik tutumları ve okuduğunu anlama başarıları üzerindeki etkilerini ve bu etkilerin cinsiyetle ilişkilerini incelemektir. Araştırmada kontrol gruplu öntest-sontest deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Deney Grubuna ön örgütleyiciler verilmiş, Kontrol Grubuna ise verilmemiştir. Araştırma 62 (41 kız, 21 erkek) 9. sınıf öğrencileri üzerinde, İngilizce Okuduğunu Anlama dersinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, İngilizce Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği ve Çoktan Seçmeli İngilizce Okuduğunu Anlama Basan Testi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, t-Testi, Varyans Analizi ve Scheffee Testi kullanılmıştır. Araştırma sonunda şu sonuçlara ulaşılmıştır: 1. Ön örgütleyiciler öğrencilerin İngilizce okumaya yönelik tutumlarını Değer Verme alt boyutunda etkilerken; İlgi alt boyutunda etkilememiştir. 2. Ön örgütleyiciler kız öğrencilerin İngilizce okumaya yönelik tutumlarını istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde etkilemiştir. Deney Grubundaki kız öğrencilerin okumaya yönelik tutumları Değer Verme alt boyutunda diğer öğrencilerden daha olumludur. Ancak, İlgi alt boyutunda Kontrol Grubundaki kız öğrencilerin lehine bir farklılık söz konusudur. 3. Deney ve Kontrol Gruplarındaki öğrencilerin okuduğunu anlama başarılan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. Bir başka deyişle, ön örgütleyiciler öğrencilerin okuduğunu anlama basanlarında anlamlı bir fark yaratmamıştır. 4. Deney ve Kontrol Gruplarındaki kız ve erkek öğrencilerin okuduğunu anlama başarılan arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Ön örgütleyiciler öğrencilerin cinsiyetlerine göre okuduğunu anlama başarılarında bir fark yaratmamıştır. Başka bir deyişle, ön örgütleyiciler Deney Grubundaki kız ve erkek öğrencilerin okuduğunu anlama başarıları arasında anlamlı bir farklılık yaratmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Advance Organizers on Attitudes Towards Reading and Reading Comprehension The purpose of this research is to study the effects of advance organizers on students' attitudes towards reading in English and reading comprehension and the relationship with gender. Pretest-posttest experimental design with control group was used for the researcİL Advance organizers were presented in the experiment group, whereas the control group received no advance organizers. The research was conducted on 62 (41 females, 21 males) ninth grade students, in reading comprehension course. The data of the research were gathered with Attitudes Towards Reading in English Scale and Reading Comprehension Test. Mean, Standard Deviation, t-Test, Analysis of Variance and Scheff? Test were used to analyze the data. Results of the study indicate the following: 1. Advance organizers affected students' attitudes towards reading in English at the subscale“Valuing”. However, they did not have a significant impact on students' attitudes at the“Interest”subscale. 2. Advance organizers influenced the females' attitudes towards reading statistically significantly. The female students' attitudes towards reading in the experiment group were more favorable than the others at the“Valuing”subscale. However, the difference is significant favoring the females in the control group at subscale“Interest”. 3. There was no satistically significant difference between reading comprehension achievement of students in experiment and control groups. In other words, advance organizers did not cause a significant difference in the students' reading comprehension achievement.XI 4. There was no statistically significant difference between reading comprehension achievement of the male and female students both in experiment and control groups. Advance organizers did not have any effect on students' reading comprehension achievement in terms of gender. In other words, advance organizers did not have a significant impact on between reading comprehension achievement of the male and female students in the experiment group.