Family and estate: The Slupica family and Kuna 1390's-1640's a case study on the Ruthenian nobility in Eastern Podolia
Aile ve çiftlik: Slupica ailesi ve Kuna 1390's-1640's Doğo Podolya'da Rutenya soyluları üzerine bir alan araştırması
- Tez No: 162816
- Danışmanlar: DR. EUGENİA KERMELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Doğu Podolya, Bratslavshchyna, Bratslav ve Vinnytsia, Rutenya soyluları, lordlar, Slupica ailesi, Kuna arazileri, Eastern Podolia, Bratslavshchyna, Bratslav and Vinnytsia, Ruthenian nobility, lords, the Shipicas, the Kuna estate. m
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 473
Özet
ÖZET AİLE VE ÇIFLTIK: SLUPICA AİLESİ VE KUNA 1390-1640 DOĞU PODOLYA'DAKİ RUTENYA SOYLULARI ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI Beata K. Nykiel Doktora, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Eugenia Kermeli Mart 2005 Bu çalışmanın konusu yüksek tabaka soyluları temsil eden Rutenyalı Slupica ailesi ve onların doğu Podolya'da (Bratslavshchyna) yer alan Kuna'daki çiftlikleridir. Şimdiye kadar sözkonusu bölge ve Rutenya soyluları başta kaynakların yetersiz olduğu düşüncesiyle akademik ilgiden yoksun kalmıştır. Bu tezin asıl amacı yeni kaynaklara dayanarak başlıca Rutenya soylu grubuna odaklanmak suretiyle geç ortaçağdan 17. yüzyıl ortasına kadarki dönemde Bratslav bölgesinin tarihini tartışmaktır. Tez, çoğunlukla hukuki karakterde olan kaynaklar sebebiyle iki kısma ayrılmıştır. İlk bölümde çalışmada kullanılan kaynakların niteliği, konuyla ilgili ikincil kaynaklar ve hukuki konular ele alınmıştır. Bölgeyle ilgili kısa bir giriş ve bölgenin sosyal ve politik tarihi verilirken, Bratslav bölgesindeki birçok önemli olayda yer alan Slupica ailesine politik, askeri ve kamusal faaliyetlerine odaklanılmıştır. Hem bölgenin hem de Slupica ailesinin gelişmesindeki Tatar ve Kazak etkenlerine de değinilmiştir. ivİkinci bölümde başlıca aile ve arazileri ele alınmıştır. Burada Slupica ailesinin ilk bağışlarını nasıl sağladıkları, arazilerini nasıl genişlettikleri ve miraslarını koruma çabalan ele alınmıştır. Son olarak doğrudan varislerin çifltiklerin bütünlüğünü korumaya çalışmaları ve miras arazilerinin büyük kısmını nasıl kaybettikleri incelenmiştir. Bu bölümde aynı zamanda Slupica aile arazilerinin ekonomik faaliyet alanı da incelenmeye çalışılmıştır. Metne bir de kısaltma listesi, bibliyografi, sözlük ve ailenin soy ağacı, belgeler, ve bölgeye ait haritalar eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FAMILY AND ESTATE: THE SLUPICA FAMILY AND KUNA 1390's-1640's. A CASE STUDY ON THE RUTHENIAN NOBILITY IN EASTERN PODOLIA. Beata K. Nykiel Ph.D., Department of History Supervisor: Dr. Eugenia Kermeli March 2005 The subject of this thesis is the Ruthenian family of the Shipica representing the upper gentry group of lords and their Kuna estate in Eastern Podolia (Bratslavshchyna). So far both the area itself, as well as, the Ruthenian nobility did not attract much scholarly attention, mainly due to the opinion that source material was scarce. The main goal of this thesis is to discuss, based on new sources, the history of the Bratslav area from the late medieval period until the mid- 17th century focusing primarily on the Ruthenian lord group. Due to the source material, mainly of judicial character, the thesis is divided into two parts. The first one discusses the nature of the sources used, secondary literature and legal issues. A brief introduction to the area and its social and political history is given focusing on the Shipicas and their engagement in political, military and public activities, as they took part in many of the important events in the Bratslav territory. Special attention is also paid to the Tartar and Cossack factor in the developments of both the area and the Shipica family. The second part focuses primarily on the family and its estate. It examines the way the Shipicas acquired their first endowments, how they enlarged their estates, and their struggles to maintain their inheritance. Finally the efforts of the direct successors to keep the estate's integrity and their loss of ua large part of inherited lands, is examined. This part also endeavours to reconstruct the range of economic activities of the Shipica estate. An Abbreviation list, bibliography, glossary and appendixes of the family genealogical tree and documents, maps of the area, accompany the text.