İş-aile yaşamı çatışmasının, iş stresi, işdoyumu ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkileri: Gayrimenkul sektöründe bir araştırma
The effects of work-family conflict on job stress,job satisfied and organizational commitment: A research in the real estate sector
  1. Tez No: 764148
  2. Yazar: FATMA KÜPELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİR KAAN CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Stresi, İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı, Work Stress, Job Satisfaction, Organizational Connectivity, Non-Moral Valuation Specialist
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Çalışmanın amacı, gayrimenkul sektöründe çalışanların aileleri ile olan ilişkileri incelenerek iş-aile yaşam çatışmasının; çalışanların, çalışma hayatlarındaki iş doyumu, iş stresi ve kurumsal bağlılıklarını nasıl etkilediğini belirlemektir. Araştırmanın örneklemi İstanbul ili özelinde 400 gayrimenkul değerleme uzmanı oluşturmaktadır. Sektör çalışanlarının iş aile yaşam çatışması, iş doyumu, iş stresi ve örgütsel bağlılıklarının aralarında anlamlı bir ilişkinin var olup olmadığı 19 hipotez ile test edilmiştir. Araştırmada, anket tekniği kullanılmış, betimsel yöntemlerden Tarama Modeli Yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada 4 farklı ölçek kullanılmıştır. Anket 54 sorudan oluşmaktadır. Günümüze kadar yapılmış araştırmalar incelenmiş ve araştırma bulgularından yola çıkılarak İstanbul ili özelinde ve gayrimenkul sektörü çalışanları arasında çözümleme yapılmıştır. Ankette yer alan veriler İstatistiki Sosyal Bilimler Paketi 26.0 (Statistical Package for the Social Sciences, SPSS) programına aktarılarak yapılmıştır. İş-aile yaşam çatışması olgusu ve bu olgunun alt boyutları halindeki iş-aile çatışması ve aile-iş çatışmasının iş stresi, iş doyumu ve örgütsel bağlılık olgularıyla ilişkilerini denemek adına parametrik ve parametrik olmayan testler analizi metodu kullanılmıştır. Araştırma neticesinde bazı hipotezlerdeki değişkenlerin aralarında anlamlı bir ilişki tespit edilirken bazı hipotezlerdeki değişkenlerin aralarında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Bu sonuçlar gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren örgütler için yaşanan bazı sorunların anlaşılması için kaynak teşkil edebilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The goal of the shift is to reduce the number of people who work in the non-profit sector by reducing the number of work-related households; It is important to note that job seekers are more likely to be successful in their careers. An example of this research is that the city of Istanbul itself is building a 400-kilometer-long equestrian complex. It has been tested with 19 hypotheses that there is no significant correlation between sector turnover, family life, job satiety, work stress, and motivational dependencies. In the study, the Scheme Model was used in the survey technique, one of which was the defective item. A 4-dimensional scale was used in this exchange. The survey consists of 54 questions. To date, the research has been refined and based on research findings, a solution has been reached between the people of Istanbul itself and those who are working in the non-profit sector. The results of the survey are based on the introduction of pearson correlation analysis and linear regression analysis based on the realization of interpretations and analyzes as a result of its introduction into the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) program 26.0. Parametric and Parametric Parameters and Methods for Testing the Relationship between the Family-to-Family Life Model and the Employment-to-Family Ratio in the High Altitudes of the Dead and the Family-to-Family Relationship Work Stress, Work Saturation, and Proportional Dependency Models. As a result of the research, there was a significant correlation between the variables in the basic hypotheses, while there was no significant correlation between the variables in the main hypotheses. These conclusions are useful in opening the source for understanding some of the issues that have arisen in the non-profit sector.