Taşınmaz değerlemesi ve sınırlı ayni hakların taşınmaz değerine etkisi
Real estate valuation and how real estate limited rights affect the real estate value
- Tez No: 222290
- Danışmanlar: PROF.DR. VEDİA DÖKMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Taşınmaz, gayrimenkul, sınırlı ayni hak, değer, değerleme, irtifak hakkı, rehin, intifa, Real estate, property, property limited rigts, valuation, value, servitude, mortgage, usufruct
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmamızda taşınmaza yönelik haklardan, ayni haklar başlığı altında bulunan; sınırlı ayni hakları ve bu hakların taşınmaz değerine etkisini incelemeyi amaçladık. Ülkemizde taşınmaz değerlemesine duyulan ihtiyacı ve yeni gelişmekte olan taşınmaz değerlemesine sınırlı ayni hakların etkisini, Medeni Hukuk açısından, irtifak hakları, rehin hakları ve taşınmaz yükü olmak üzere üç ana başlık altında tarif etmeye çalıştık. Sınırlı ayni hakların genelde kısıtlılık yaratan ve taşınmaz üzerinde değer azaltıcı yönlerini gördüğümüz bu çalışmada, kimi zaman da bu hakların taşınmaz değeri üzerinde pozitif etkilerinin bulunduğunu tespit ettik. Sonuç olarak, sınırlı ayni haklar ve etkileri göz önünde bulundurularak yapılan taşınmaz değeri çalışmaları sırasında, değerlemenin amacını unutmamak gerektiği ve sınırlı ayni hakların yaratacağı pozitif ve negatif değer artışları hakkında değerlemecinin bu amaca göre karar vermesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to analyze the limited property rights and the effect of these rights on the property value. We tried to describe the need to property valuation in our country and the effect of limited property rights on the property valuation according to the Family Law in three groups which were servitude, mortgage and encumbrance on real estate. In this study, which we mostly observed the limiting and value decreasing effect of limited property rights, we also established the positive effects of these rights. As a result; in case of property valuation studies in which the limited property rights and their effects are taken into consideration, the aim of the valuation should be considered and the appraiser should decide the positive and negative effects of limited property rights on property valuation according to this aim.