Türk modernleşme sürecinde kurumsal bir dönüşüm örneği olarak polis teşkilatı ve yeni bir değişim faktörü olan Avrupa Birliği sürecinin Türk Polisi üzerine etkileri
- Tez No: 162864
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDİNÇ YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modmleşme, Modemizm, Batılılaşma, Türk Modernleşmesi, Avrupa Birliği, Değişim Ve Değişme, Emniyet Teşkilatı Ve Değişim, Modernizing, Modernism, Westernize, Turkish Modernizing, European Union, Evolution and Evolving, Security Directorate and Evolution
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ill ÖZET İhtiyaçların, amaçların ve daha da önemlisi şartların sürekli değiştiği bir dünyaya ayak uydurmak, gelişmeleri devamlı bir surette bir ferdi ve toplumsal hayatımıza tatbik edebilmekle mümkündür. Bu itibarla her toplum var olduğu andan itibaren ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve dağılmadan ayakta durabilmek için bazı sosyal kurumlar geliştirmek zorunda kalmıştır. Dünyadaki birçok değişim gibi sosyal organizasyonlardaki büyük yapısal değişmelerin de, bilim ve teknikte meydana gelen muazzam ölçüdeki ilerlemenin getirdiği modernleşmeyle birlikte ortaya çıktığı malumdur. Modernleşme, toplumsal hayattaki büyük alt üst oluşları, insanlığın düşünce tarihinde başlattığı köklü paradigma! kırılmalar aracılığıyla gerçekleştirmiştir. Nitekim ortaçağ toplumlarında önemli olan, dünyanın değil, insanın kendi ruhunu kurtarmasıydı. Zira onlar dünyanın çok geçmeden yok olmaya mahkum olduğunu çok iyi biliyorlardı. Ama modernliğin düşün planına yaptığı büyük müdahaleler sonucu, kurtarılması gerekenin bireyin ruhu değil de insan nesli olduğu ve onun da ancak ilerlemeyle kurtarılacağı fikri yerleşmeye başladı. Böylece modernleşme kollektif, laik bir kurtuluş yolu olarak görüldü.1 Düşünsel alandaki bu kırılmaların tüm toplumsal yapı ve örgütlerde de bir değişim sürecini başlattığı ve bu süreç sonunda geleneksel devletin yerini modern ulus-devlet yapısına bıraktığı görülür. Günümüzün polis örgütü de söz konusu bu ulus devletin, kurumlarından biri olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla modern polis anlayışının, çağdaş devletin ve demokratik toplumsal yapının merkezinde kritik bir rol oynadığı kabul edilmektedir.2 Ülkemizin iç güvenliğinden sorumlu en önemli kurum olarak ön plana çıkan Emniyet teşkilatı da, Türk modernleşmesi ve Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde önemli değişimler yaşamış ve yaşamaya devam etmektedir. Genel 1 Oktavio PAZ:“Tarihin Sonu'nda Batı Doğuya Dönüyor”, Yüzyılın Sonu, 2. baskı, Ed. Nathan GARDELS, (istanbul: iş Bankası yay Mart 2000) s.138,139 2 Jean-Jacques GLEİZAL, Gatti DOMENACH ve Claude JOURNES,“Batı Demokrasilerinde Polis”, Çev. Mustafa KANDEMİR, Türkçe birinci baskı, (Ankara: Temiz yay., Temmuz 2000), S.VII.XIIIV olarak tüm toplumumuzu özelde ise Emniyet Teşkilatını ilgilendiren bu değişimi, kaynak ve literatür taraması yaparak incelediğimiz bu çalışmada kısaca: Polis Teşkilatının kurumsal kimliğinde meydana gelen dönüşümler, Türk toplumunun batı medeniyetine doğru yaşamış olduğu değişimi ifadelendiren Türk modernleşme sürecinde ele alınmış, günümüzün önemli bir değişim faktörü olarak AB'nin de ülkemizin ve polisimizin değişim sürecine olan katkıları incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT To adopt into a world, where our needs, aims and and especially where conditions change, is possible only if we can always adopt the developments into our individual and social life.Due to this, the community had to establish some social organizations to maintain its needs and to stand on. Similar to other developments in the world, it is known that the massive structural changes in the social organizations came up with the modernization, on which the scientific and technical improvements has a deep impact. Modernization has realised the successes and failures through the society by means of the radical paradigmal fractures in the social life that originated from the history of mankind thinking. Accordingly, what was important in the mediaval age, was to save one's own soul not the soul of the world. Because they knew that the world was sooner or later comdemned to diminish. However by the deep impacts of the modernity on the plan of thinking, the thought that the mankind generation itself, not the invidual's soul, had to be saved and that it can only be saved by the improvements. So the modernization has been evaluted as a collective and laique way of saviory. It is observed that these fractures in the ideologic area have resulted with the changement process in the social structure and organizations and that the traditional state has substitued into modern national state structure. The existing police organization has been founded as a organization of this national state. So it is accepted that the modern police ideology has a vital role in the centre of the democratic social structure and the developed state. The Police Organization being as the most important organization responsible with the inner security of our country has experienced and proceed on having utmost changes during the period of Turkish modernization and twinning for the european union. In this assignment, which we inspected the changes privately related to the police organization and generally to the society- by means of research of sources and the literature,VI briefly; the transformations in the organizational identity of the the police organization and the the changement towards the West civilization of the Turkish nation has been assessed within the aspect of Turkish modernization process, the contributions of EU, as the most important changement factor currently, to our country and the police have been dealt.