Bilişim teknolojilerinin işgücü verimliliği üzerine etkileri: ABD örneği
- Tez No: 162878
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UFUK SERDAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yeni Ekonomi, Çoklu Faktör Verimliliği, Beşeri Sermaye, Bilişim Teknolojileri, Ücret Farklılıkları 229, New Economy, Multi Factor Productivity, Human Capital, Information Technology, Wage Differentials 230
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
ÖZET Bu çalışma 1990'larm ikinci yarısında ortaya çıkan bilişim teknolojileri kavramını incelemekte; ekonomiye ve işgücü piyasasına olan etkisini irdelemektedir. Çalışma,“Yeni Ekonomi”Amerika Birleşik Devlerinde ortaya bir olgu olduğundan Amerikan ekonomisin 1970-2000 aralığını incelemektedir. Ağırlıl 1990-2000 yılındaki değişimlere verilmiştir. Yüksek verimlilik, düşük enflasyon ve yüksek istihdamın yanısıra ücretlerde de şaşırtıcı bir yükseklik izlenmiştir. Bunun sebebi Çoklu Faktör Verimliliğindeki artışlardır, ileri teknolojik kullanımı nitelikli emek talebini beraberinde getirmiştir. Ancak, nitelikli emek teknoloji ile ikameci değil tamamlayıcı bir ilişki içinde olduğundan, toplam istihdam da artmış ve niteliksiz emekde de ücret ve iş kaybı olmamıştır. Amprik çalışmada; Bilişim ve İletişim Teknolojilerindeki nitelikli işgücünün en önemli parametresi olan beşeri sermaye, Eğitim İçsel Getirişi olarak ölçülmüştür. Bilişim ve İletişim Teknolojilerinde çalışan veya bu teknolojiyi yoğun olarak kullananların ücretleri diğerlerine göre yüksek olduğundan Eğitim içsel Getirileri de yüksektir. Beşeri sermaye donanımları daha fazla olan nitelikli işgücünün yüksek teknoloji kullanan sektörlerdeki teknoloji-nitelikli emek tamamlayıcıkları daha belirgindir. Granger Nedenselliği çalışmaları da; çoklu faktör verimliliği - istihdam-üretim üçgeninin arasındaki ilişkileri kanıtlayıcı sonuçlar vermiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study analyses the concept information and communication technology that has emerged in the second half of 1990's and its impact on both economy and labour. In this study, 1970-2000 period of ameican economy has been taken into account, since“The New Economy”has arosen in United states. The focus is on the changes of 1990-2000 period. High productivity, low inflation and high empoloyment was observed and what is more high wages. Multi Factor Productivity is the explanatory factor of this.improvement in the economy. Hi-Tech demand qualified labour, but there is a complementary relationship between technology and skilled labour. Therefore this complementary relationship causes increase in employment not only for skilled labour but also unskilled labour too without any income loss. In the emprical study, Internal Rate of Return on education in the Information and Communication Technology has been calculated as a human capital indicator. The labour that take part directly in Information and Communication Technologies or uses this technology deeply has a wide wage gap among others and so higher rate of return on education. The skilled labour that has a deeper human capital formation and works on hi- tech sectors has a complementary relationship with technology. Granger Causality results has approved the causality relations between multi factor productivity.employmen and production.