Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde görevli spor uzmanlarının örgütsel bağlılığı
Organizational commitment of the sport experts of general youth and sport directorate
- Tez No: 162978
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Uzmanı, Örgütsel Bağlılık
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
III ÖZET GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ' NDE GÖREVLİ SPOR UZMANLARININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞI Hanifı ÜZÜM Yüksek Lisans Tezi Beden Eğitimi ve Spor Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. H. Birol YALÇIN Ocak-2005, 161 Sayfa Günümüzde, örgütsel davranış ve örgütsel psikoloji alanında örgütsel bağlılık kavramı oldukça fazla önem kazanmıştır. Bireylerin bağlı bulunduğu örgütle olan bağlantısı veya ilişkisi örgütsel bağlılık olarak tanımlanmaktadır. Örgütlerde bireyler tanımlanırken örgüte yönelik bağlılıkları göz önünde tutulmaktadır. Literatür incelendiğinde, örgütsel bağlılık: tutum ve davranış olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Davranışsal olarak iş görenlerin işe devamlılığının örgütsel bağlılığı geliştirdiği söylenmektedir. Diğer bir etken olan tutum yaklaşımıyla, işgörenler ve örgüt arasındaki tutum ve bağlılık ilişkisi belirtilmektedir. Bu ilişki üç faktörde tanımlanmaktadır. (1) örgütün hedeflerini benimseme ve inanma; (2) örgüt lehinde gönüllü olarak büyük efor ve çaba sarfetme; (3) örgüt içerisinde üyeliğini güçlü bir şekilde devam ettirme isteği. Örgütsel bağlılık araştırmaları ile örgüte yönelik tutumlar açıkça ortaya konularak, bireylerin iş tutumuna yönelik ileriyeIV dönük planlar yapılabilecektir. Bundan dolayı örgütler bireylerin düşük örgütsel bağlılıklarını yükseltecek hizmetler vermeli ve bireyleri yüksek derecede örgütsel bağlılığa sahip olmaları için yönlendirmelidir. Ayrıca araştırma sonuçları, örgütlerin hedeflerine ve politikalarına ulaşmalarında, işgörenlerinin yüksek düzeydeki örgütsel bağlılığı ile sağlanacağını göstermektedir. Bu doğrultuda yapılan bu araştırmayla, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan spor uzmanlarının örgütsel bağlılığı araştırılmıştır. Çalışmada (a) deneklerin demografik özelliklerine yönelik değişkenler belirlendi; (b) örgütsel bağlılık alt boyutları belirlendi ve bu alt boyutların, (c) cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışılan kurum, iş yükü, yapılmak istenilen iş, çalışma süresi, eğitim düzeyi ve alternatif iş olanakları gibi değişkenler ile olan ilişkisine bakılmıştır. Araştırma amacı doğrultusunda, genel tarama modellerinden olan kesit alma yaklaşımı ve ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni aynı zamanda örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem grubu Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünde görev yapan n=98 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Hoşgörür, (1997) tarafından geliştirilen örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. (Cronbah Alpha a= 0.82). Anketin bu çalışma için yapılan güvenilirlik analizinde, Cronbah Alpha güvenirlik katsayısı a= 0.89 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel istatistik, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve değişkenler arasındaki farkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Tukey testi kullanılarak çözümlenmiştir. Alt boyutlar arasındaki ilişki ise korelasyon (Pearson Correlation Moment) analizi ile çözümlenmiştir.V Çalışma sonucunda katılımcıların cinsiyet, iş yükü, yapılmak istenilen öncelikli iş ve alternatif iş imkanları gibi değişkenler ile örgütsel bağlılık alt boyutlarından, özdeşleşme, yerimseme, uyuşum, umursamazlık ve yabancılaşma alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p?0, 05). Elde edilen bu sonuçlar derinlemesine tartışılıp yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ORGANIZATIONAL COMMITMENT OF THE SPORT EXPERTS OF GENERAL YOUTH AND SPORT DIRECTORATE Hanifı UZUM A Study of Postgraduate Branch of Basic Sciences of Sports Management Thesis Advisor: Yrd. Doç. Dr. H. Birol YALÇIN January-2005, 161 Pages Recently, the concept of organizational commitment (OC) has gained a lot of emphasis in organizational psychology and organizational behavior. OC has been defined as a bond or link of the individuals to the organization. OC can be considered as the relative strength of an individual's identification with and involvement in a particular organization. According to the literature, OC can be divided into two divisions as; behavioral and attitudinal. Behavioral approach is concerned with the process by which employees come to develop a sense of commitment not to an organization, but to their own actions. On the other hand, attitudinal approach indicates thatVII commitment is an attitude which represents the bond between an employee and an organization. This can be characterized by at least three factors, (1) a strong belief in and acceptance of the organization's goals and values; (2) a willingness to exert considerable effort on behalf of the organization; and (3) a strong desire to maintain membership. Research on organizational commitment revealed that OC is a future oriented attitude rather than job related attitudes. The refore, individuals with high level commitment tend to have a greater desire to remain in the organization and have better attendance than individuals with low level of commitment. Further, research also showed that individuals with high level commitment have greater desire to reach organization goals and adhere to organization policies. With this general thrust, the purpose of this study is to investigate commitment of sport experts that work at general youth and sport directorate. That is, the study (a) described selected demographics variables of sport experts; (b) identified organizational commitment components; and (c) investigated the differences in these variables among subgroups defined by gender, age, marital status, and type of school. Organizational tenure, intensity of job, institution, alternative job, level of education, desired job, the field of graduate. For the purpose of this study, cross sectional method of survey was employed to analyze relationships among variables. The subjects of the study were sport experts (n=98) who were employed at general youth and sport directorate in Turkey. The data were collected by using scale of 'Organizational Commitment of Teachers' (OCT) which was developed by Hosgorur in 1997. The previous study indicated that validity of this instrument is sufficiently high (Cronbah Alpha a=.82). In the study,VIII validity of the instrument was also found sufficient (