Measuring the speed of information processing in very young children
Çok küçük çocuklarda bilgiyi işleme hızını ölçme
  1. Tez No: 163077
  2. Yazar: EDA TANYELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERCAN ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgiyi işleme hızı, tepki zamanı, çok küçük çocuklar, Information processing speed, reaction time, very young children IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Özet Küçük Çocukların Bilgiyi İşleme Hızı Eda Tanyeli Bu tezin amacı yeni geliştirilen ve çok küçük çocukların bilgiyi işleme hızını ölçen yeni bir yöntemin geçerliğini araştırmaktır. Bu çalışmada 2 ve 3 yaş arası elli bir çocuk katılmıştır. Bu yöntem iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çocuğa iki ayrı kategori için (hayvan ve taşıt) iki ayrı hareket model oluşturularak gösterilmiş ve çocuğun bu hareketleri taklit etmesi istenmiştir. Yöntemin ikinci bölümünde ise her iki kategoriden öncekinden farklı örnekler karışık bir biçimde sunulmuştur. Çalışmanın bağımsız değişkeni, çocuğun bir objeyi gördüğü andan itibaren doğru hareketi başlattığı ana kadar geçen süredir (tepki zamanı). Araştırmanın hipotezleri şunlardır: (1) Çocukların tepki zamanı (doğru harekete başlama zamanı) yaşla beraber azalacaktır, (2) Çocukların tepki zamanlarındaki değişkenlik yaşla beraber azalacak, (3) Yöntemin ikinci ve daha zor olan bölümünde çocukların tepki zamanları uzayacaktır, (4) Cinsiyet farkı görülmeyecektir. Çalışmanın sonuçlan genel olarak tahmin edilen yönde çıkmasına rağmen bazı durumlarda sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bir düzeyde fark göstermemiştir. Sonuç olarak, çalışmanın sonuçları, bu yöntemin 2 ve 3 yaş grubu çocuklarda bilgiyi işleme hızını ölçen iyi bir ölçek olarak kullanılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract This study assessed the validity of a new task that aims to measure information processing speed in very young children. Fifty one children aged between 2 and 3 years participated in the study. The task is administered in two parts. The first part involves modelling for the children two separate actions for two separate object categories (animals and vehicles) and asking them to imitate the target action. In the second part of the task new exemplars of the two categories are presented in mixed order. The latency to start the action associated with the category is measured. The hypotheses were that the Reaction Time (RT) decreases with age, the variability of RT decreases with age, in the mixed category presentation part of the task, where the task gets more complex (more cognitive demand on the child) the RTs increase; both 2-and-3 -years-olds take longer to initiate the target action in the second part of the task and lastly there are no gender differences. Although the results were, by and large, in the predicted direction, in some cases the differences failed to reach significance. In general, the present results suggest that this task may be a good measure of speed of information processing for 2 and 3 years old children.