(-AsI) and the SPLIT-INFL hypothesis in Turkish
Türkçe'de (-AsI) ve parçalanmış çekim öbeği hipotezi
- Tez No: 163076
- Danışmanlar: PROF.DR. SUMRU ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Ortaç Yapısı, Parçalanmış Çekim Öbeği, Tek Öğeli eylemler, Ayrık Geçişsiz eylemler, Relative Clause construction, SPLIT-INFL, Intransitive verbs, Unaccusative verbs
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
KISA ÖZET Türkçe'de [-Asi] ve Parçalanmış Çekim Öbeği Hipotezi Yasemin Bağnyamk Bu çalışma Türkçe'de [-Asi] ortaç yapışım incelemektedir. Çalışmada, [-Asi] ortaç ekinin dağılımsal, biçimbirimsel, anlamsal ve sözdizimsel özellikleri incelenmektedir. İnceleme [-Asi] ortaç ekinin Pollock'm (1989) ve Tosun'un (1998) Parçalanmış Çekim Öbeği Hipotezine dayanarak incelenmesi üzerinde durmaktadır. Bu çalışma Chomsky'nin Yönetim ve Bağlama Kuramı (1981, 1982, 1986b) ile Yetinmeci Çizgi (1993, 1995) çerçevesindedir. [-Asi] ortaç ekinin, ortaç yapısındaki hedefin özne veya tümleç olduğu durumlarda kullanıldığı gösterilmiştir. [-Asi] yapısı, edilgen yapı ile sağlanan Ayrık Geçişsiz eylemelerle kullanılmaktadır.3 Bu çalışmanın başlıca iddiası [-Asl]'nın tek bir bütün ek olmadığını göstermektir. Aksine, bu ortaç yapısı, sırasıyla Zaman/Görünüş/kiplik Öbeği ve Uyum Öbeğinde baş olmak üzere [-(y)A] ve [-si] olarak iki farklı çekim ekinden oluşmaktadır. [-(y)A] eki Zaman /Görünüş/Kiplik Öbeği'nin baş konumunda bulunur. Bu ek, üstün durumda ve [-si] olarak iki farklı çekim ekinden oluşmaktadır. [-(y)A] eki Zaman/Görünüş/Kiplik Öbeğinin baş konumunda bulunur. Bu ek, üstün durumda vıolan cümleciğin Zaman Öbeğine bağlı olarak Zaman Öbeği olarak da kullanılabilir. Bu ekin, aynı zamanda Görünüş veya Kiplik Öbeğinin başında bulunduğu, [-si] ekinin ise Uyum Öbeğinin baş konumunda bulunduğu iddia edilmektedir. Bu açıdan, [-Asi] ortaç yapısının özellikleri [-(y)An] ve [-DIK] ortaç yapılarının özellikleri ile karşılaştırılmaktadır. Çalışmada, [-Asi] ortaç ekinin [-DIK] ekine daha çok benzediği gösterilmektedir, çünkü her iki ortaç yapısı Uyum Öbeği ile yönetilmektedir. Fakat, bu iki ortaç elcinin Uyum öğesinin doğasında bir farklılık olduğu görülmektedir; [-DDC] ortaç ekinin Uyum öğesinde hiçbir sınırlama olmamasına rağmen, [-Asi] ekinin Uyum Öğesi 3. Tekil kişi ile sınırlıdır. [-Asi] ekinin bu sınırlandırılması Kornfilt (2001) ile açıklanmaktadır. 2
Özet (Çeviri)
ABSTRACT [-Asi] and the SPLIT-INFL Hypothesis in Turkish1 Yasemin Bağnyanık This study analyzes the [-Asl] Relative Clause construction in Turkish. In the study, the distributional, morphological, semantic and syntactic properties of [-Asl] participle suffix are analyzed. The analysis mainly focuses on analyzing the [-Asl] participle along the lines of SPLIT-INFL Hypothesis of Pollock (1989) and Tosun (1998). The study is within the framework of the Government and Binding Theory in Chomsky (1981, 1982, 1986b) and the Minimalist Program in (Chomsky 1993, 1995). It has been shown that the [-Asl] participle suffix is used in those cases where the target of relativization is the subject or an adjunct. The participle suffix must be an unaccusative verb rendered through passivization. The basic claim of this study is to show that [-Asl] is not a unitary element. On the contrary, this RC construction is composed of two distinct functional heads, [-(y)A] and [-si], each heading TAMP and AGRP respectively. [-(y)A] suffix is shown to occur in the head position of TAMP. It can be used as a Tense marker which is 1