Testiküler iskemi reperfüzyon hasarında trimetazidin antioksidan rolü
- Tez No: 163157
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DOĞAN ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Testikûler torsiyon, iskemi/reperfüzyon, trimetazidin, oksidatif stres. VII, Testicular torsion, ischemia/reperfusion, trimetazidine, oxidative stress vni
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Trimetazidin (TMZ), yaygın olarak iskemik kalp hastalıklarında, Üroloji'de ise renal transplantasyonda uzun zamandan beri kullanılan antioksidan bir ilaçtır. Bununla birlikte teşriktiler iskemi/reperfüzyon (I/R) hasarında kullanımı şu ana kadar bildirilmemiştir. Bu çalışmanın amacı deneysel rat çalışmasıyla testikûler I/R hasan modellerinden biri olan testikûler torsiyon-detorsiyon hasan üzerinde TMZ'in etkinliğini ortaya koymaktır. Bu çalışma için 15 adet postpubertal Sprague-Dawley erkek rat kullanıldı. Ratlar eşit olarak üç gruba aynldı; Grup 1, Sham operasyon grubu; Grup 2, iki saat tek taraflı testikûler iskemiyi takiben üç gün reperfüzyon uygulanan grup ve Grup 3, iki saat tek taraflı testikûler iskemiyi takiben reperfüzyon süresince üç gün TMZ tedavisi (5 mg/kg, günde iki kez) verilen grup. Deney sonunda hem ipsilateral (torsiyone) hem de kontrlateral (kontrol) testisler eş zamanlı olarak çıkanldı ve doku total thiol içeriği (t-SH), glutatyon redüktaz (GR), glutatyon peroksidaz (GPx) ve malondialdehid (MDA) düzeyleri belirlendi. Histopatolojik değerlendirmede Modifiye Johnsen skorlama yöntemi kullanıldı. İstatistiksel analizler Mann Whitney-U testi ile yapıldı. Torsiyone testis tarafında ölçülen t-SH ve MDA düzeyleri grup 1 ve grup 3 arasında istatistiksel olarak farklı olmamakla birlikte, Grup 2'de torsiyone taraftaki t-SH içeriği Grup 1 ve 3 'den anlamlı olarak düşük ve aynı taraftaki MDA düzeyleri Grup 1 ve 3 'den anlamlı olarak yüksek bulundu. Diğer yandan, Grup 3 'deki rafların kontrol testislerindeki GPx düzeyleri hem sham hem de Grup 2' deki karşılıklarından düşük bulundu. Gruplar arasında hem öpere testislerde saptanan hem de karşı taraf kontrol testislerinde saptanan GR değerleri açısından fark saptanmadı. Modifiye Johnsen skorları Grup 3 'deki ratların ipsilateral testislerinde Sham grubundan daha düşük, ancak Grup 2'dekilerden anlamlı olarak daha yüksek olarak tespit edildi. Sonuç olarak bu çalışmada TMZ'nin, testikûler torsiyon-detorsiyon hasan üzerinde biyokimyasal ve histopatolojik verilerle kanıtlanabilen antioksidan bir etkiye sahip olduğu bulundu.Bununla birlikte TMZ'nin karşı normal testislerdeki koruyucu etkinliği düşmektedir. Buradaki çalışmaya göre şimdilik TMZ'nin sadece soliter testis torsiyonlarında etkili olduğu ve karşı testisin normal olduğu torsiyon durumlarında kullanılabilirliği için geniş serili ileri çalışmaların gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Trimetazidine (TMZ) has been widely used as an antioxidant drag for urological conditions such as renal transplantation and other disorders such as ischemic heart disease for a long time. However, to our knowledge, the usage of TMZ in testicular ischemia/reperfusion (I/R) injury has not been defined up to now. The aim of this study is to prove the effectiveness of TMZ on testicular torsion-detorsion injury, one of the testicular 1ZR injury models, by performing a rat experiment. For this investigation, 15 post pubertal Sprague-Dawley male rats were used. The rats were equally divided into three groups: The first group, Group 1, was the sham operation group; Group 2 undergoing 2 hours of unilateral testicular ischemia followed by 3 days of reperfusion and Group 3 had 2 hours of unilateral testicular ischemia followed by 3 days of oral TMZ treatment (5 mg/kg, twice a day) in duration of reperfusion. Both ipsilateral (treated) and contralateral (untreated) testicles were simultaneously removed at the end of the experiment. Tissue total thiol content (t-SH), glutathione reductase (GR), glutathione peroxidase (GPx), and malondialdehyde (MDA) activities were estimated. Modified Johnsen's scoring method was used in histopathological evaluation. Statistical analyses were performed by Mann-Whitney U test. Total thiol content levels on the treated testicle side were significantly lower and MDA levels in Group 2 on the same side were higher than Group 1 and 3, though t-SH and MDA levels measured on the treated side were not statistically different between Group 1 and 3. On the other hand, GPx levels in the control testicle of Group 3 were significantly lower compared to these in the counterparts of both Group 1 and 2. Among three groups, GR levels determined in both treated and untreated testicles were not statistically different. Modified Johnsen's scores determined on the ipsilateral side in Group 3 were lower than those in Sham group, but significantly higher than those in Group 2. Consequently, it has been found that TMZ has an antioxidant effect proven by the biochemical and histopathological data on testicular torsion-detorsion injury at this study. However, the protective effect of TMZ appears to decrease on untreated control testicles. It has been concluded that TMZ may be used in torsion of the solitary testicle after detorsion, though in torsion with healthy contralateral testicle TMZ can be used only after further studies with larger series conducted at this topic.