Tip 2 Diabetes mellitus'lu hastalarda roziglitazon kullanılmasının kan basıncı ve sol ventrikül fonksiyonu üzerine olan etkileri
Effects of rosiglitazone on blood pressüre and left ventricular function in type II Diabetec mellitus patients
  1. Tez No: 163170
  2. Yazar: SÜMEYYE KAYIPMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERHAN CANDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, rosiglitazone, blood pressure
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
m ÖZET Thiazolidinedion grubundan bir oral antidiabetik ilaç olan roziglitazon peroksizom proliferatör aktivatör reseptör gama agonisti etkisiyle karaciğer, kas ve yağ dokusunda insülin duyarlılığını artırır, glisemik kontrolü iyileştirir. Tip 2 diabetes mellitusta görülen dislipidemiyi, hiperkoagülasyonu, fîbrinolizi ve inflamasyonu düzeltir, kan basıncında düşmeye neden olarak kardiovasküler morbidite ve mortaliteyi azaltır. Bu çalışmanın amacı tip 2 DM'lu hastalarda roziglitazon kullanılmasının insülin direnci, kan şekeri regülasyonu, lipid parametreleri,kan basıncı ve sol ventrikül fonksiyonu üzerine olan etkilerim incelemektir. Bu çalışmaya ortalama yaşı 45.51±7.90 olan 20'si kadın, 7'si erkek yeni tanı alan ve diyetle regülasyonu sağlanamamış tip 2 DM hastalar dahil edildi. Hastalara tedavi öncesi bazalde ve roziglitazon 2x4 mg tedavisi verildikten 3 ay ve 6 ay sonra açlık kan şekeri (AKŞ), tokluk kan şekeri (TKŞ), HbAıC, HOMA-IR, lipid parametleri, Hb, Htc, ALT, AST, kreatinin, kreatinin klirensi, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi (VKÎ), 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçüm yöntemiyle kan basıncı ve ekokardiografık değerlendirmeyle sol ventrikül fonksiyonlarına bakıldı. Hastaların tedavi sonrası 3. ay ve 6. aydaki AKŞ, TKŞ, HbAıC, HOMA-IR, Hb, Htc, gece-gündüz ortalama sistolik ve diastolik kan basıncı değerlerinde anlamlı bir düşme bulundu. Tedavi sonrası 3. ay ve 6. aylarda kolesterol, trigliserid, LDL ve VLDL de anlamlı bir azalma, HDL değerinde artma gözlendi. Tedavi sonrası 3. ay ve 6. ayda vücut ağırlığı ve VKİ'de anlamlı bir artma saptandı. Hastaların tedavi sonrası 3. ay ve 6. aydaki ALT, AST kreatinin ve kreatin klirensi değerindeki değişimler önemsiz bulundu. Hastaların tedavi sonrası 3. ay ve 6. ayda sol ventrikül fonksiyonlarındaki değişmeler önemsiz bulundu. Ejeksiyon fraksiyonunda ise tedavi sonrası 3. ayda değişmeler önemsiz bulundu, 6. ayda ise ejeksiyon fraksiyonunda anlamlı minimal bir düşme gözlendi. Sonuç olarak roziglitazonun insülin direncini azaltarak, glisemik kontrolü ve dislipideminin düzelmesini sağlayarak ve kan basıncını düşürerek tip 2 DM'ta sık görülen kardiovasküler olayları azaltabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler : Diabetes mellitus, roziglitazon, kan basıncı,
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Rosiglitazone is an oral antidiabetic drug belonging to the group of thiazolidinediones and it increases insulin sensitivity in liver, muscle and fat tissue by its PPAR-y agonistic effect. It improves glycemic control. It corrects the dyslipidemia, hypercoagulation, fibrinolysis and inflammation in type 2 diabetics and decreases cardiovascular morbidity and mortality by decreasing blood pressure. The aim of this study is to investigate the effects of rosiglitasone on insulin resistance, serum glucose control, lipid parameters, blood pressure and left ventricular function in type 2 DM patients. Twenty female, 7 male patients having an average age of 45,51±7,90 years who had been recently diagnosed as type 2 DM and whose serum glucose could not be regulated by dietary modifications were included in the study. Patients received rosiglitazone 2x4mg/day and fasting glucose, postprandial glucose, HbAıC, HOMA-IR, lipid parameters, Hb, Htc, ALT, AST, creatinin, creatinine clearence, body weight, body mass index, ambulatory blood pressure within 24 hours and left ventricular function by echocardiographic evaluation were investigated basally and after a 3 and 6 months drug intake. Fasting and postprandial glucose, HbAıC, HOMA-IR, Hb, Htc, mean systolic and diastolic day-night blood pressure values were significantly decreased in the 3rd and 6 th months after treatment. Serum cholesterol, triglyceride, LDL and VLDL levels were decreased while HDL levels increased after 3 and 6 months of treatment. Body mass index and body weight significantly increased at the 3rd and 6th months of treatment. The variations in ALT, AST, creatinin and creatinine clerance in the 3rd and 6th months were not significant when compared with the basal values. The variations in left ventricular function values after the 3rd and 6th months were not significant when compared with the basal values.The variation in ejection fraction after 3 months of treatment was found to be insignificant but we observed a minimal significant decrease in ejection fraction after 6 months. As a result we think that rosiglitasone can decrease the cardiovascular events frequently seen in type 2 DM by decreasing insulin resistance, improving dyslipidemia, maintaining glucose control and finally by decreasing blood pressure.