Yumuşak dokuda yabancı cisim tespitinde radyografik ve ultrasonografik yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of plain x-rays, and ultrasonography in diagnosis of foreign bodies
  1. Tez No: 163194
  2. Yazar: İBRAHİM TÜRKÇÜER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIDVAN ATİLLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: yabancı cisim, yumuşak doku, radyolojik görüntüleme, USG, foreign body, soft tissue, radiography, ultrasonography
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
IV. ÖZET Yumuşak Dokuda Yabancı Cisim Tespitinde Radyografik Ve Ultrasonografik Yöntemlerin Karşılaştırılması Dr. İbrahim Türkçüer Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Înciraltı-İZMÎR Tlf: 232 412 27 01 AMAÇ: Yumuşak dokuda yabancı cisimlerin tespitinde kemik dozu (standart doz), yumuşak doku dozu ile çekilen radyografiler ve ultrasonografinin (USG) etkinliğinin, güvenilirliğinin karşılaştırılması. YÖNTEM: Bu tanımlayıcı, randomize, kontrollü tek kör deneysel çalışmada yabancı cisimlerin tespiti için iki yönlü kemik doku dozu (standart) radyografisi, yumuşak doku dozu radyografisi ve yüksek frekanslı (12.5 mHz) USG ile değerlendirme yapıldı. Tüm tavuk butlarına hemostat klempi kullanılarak tek tip doku hasarı oluşturuldu. Yedi farklı yabancı cisim (dikiş iğnesi, saçma tanesi, otomobil camı, çakıl taşı, plastik, tahta, şişe camı) yirmişer adetten toplam 140 taze kadaverik tavuk budu içine yerleştirildi. Kontrol grubu olarak sadece doku hasarı oluşturulan yabancı cisim içermeyen 140 taze kadaverik tavuk budu kullanıldı. BULGULAR: USG'nin yabancı cisimleri tespit etme sensitivitesi %93.6 (%95 GA: 88.15- 97.02), spesifisitesi %82.9 (%95 GA: 75.58-88.70), negatif prediktif değer (NPV) %92.8 (%95 GA: 86.77-96.65), pozitif prediktif değer (PPV) %84.5 (%95 GA: 74.84-89.82)'dır. Standart radyografiler ile yumuşak doku dozu radyografilerin değerleri aynı olup sırasıyla %72.9 (%95 GA: 64.70-80.02), %90 (%95 GA: 83.79-94.42), %76.8 (%95 GA: 69.61-83.05), %87.9 (%95 GA: 80.58-93.24)'dur. SONUÇ: USG radyolüsent yabancı cisimler için, direkt grafilere oranla (standart ve yumuşak doku dozunda) daha yararlı bir teknik olup yumuşak doku dozundaki grafiler radyolüsent yabancı cisimler için ek bir avantaj sağlamamaktadır.
Özet (Çeviri)
V. SUMMARY Comparison of plain x-rays, soft tissue x-rays and ultrasonography in diagnosis of soft tissue foreign bodies. Ibrahim Turkcuer, MD Dokuz Eylül University Hospital Dept. of Emergency Medicine, Inciralti-Izmir Tel: +90 (232) 412 27 01 OBJECTIVE: None of the imaging techniques are solely accurate and reliable to detect neither radiolucent nor radiopaque foreign bodies in the soft tissue. We studied the reliability of three different imaging technics, standart radiography, soft tissue radiography and ultrasonography, to detect the foreign bodies of different origins in an established chicken leg model. METHOD: In this randomized, blinded descriptive study, 280 chicken thighs were evaluated for foreign bodies with the use of standard two-view radiography, two-view soft tissue radiography and 12.5-MHz transducer ultrasonography. In 140 thighs, one foreign body had been inserted and manipulated with hemostats to ensure uniform tissue damage (20 each: gravel, metal (boulette), metal (needle), glass (bottle), glass (car), wood, and plastic. RESULTS: The overall sensitivity, specificity, and negative predictive and positive predicitve rates for ultrasound were 93.6% (95% CI: 88.15-97.02), 82.9% (95% CI: 75.58- 88.70), 92.8% (95% CI: 86.77-96.65), and 84.5% (95% CI: 74.84-89.82), respectively. The overall sensitivity, specificity, and negative predictive and positive predicitve rates for standart radiography and soft tissue radiography same as 72.9% (95% CI: 64.70-80.02), 90% (95% CI: 83.79-94.42), 76.8% (95% CI: 69.61-83.05), 87.9% (95% CI: 80.58-93.24), respectively. The sensitivity of ultrasonography in detecting gravel, metal (boulette) and glass (both bottle and car) were 100%, that for plastic was 95%, that for wood was 85%, and that for needle was 75%. The sensitivity of either standart or soft tissue radiography in detecting gravel, metal (boulette), needle and glass (both bottle and car) were 100%, that for plastic were 10%, that for wood were 0%.CONCLUSION: Ultrasound detection of foreign bodies in this animal model revealed more sensitivity and specificity according to either standart or soft tissue two-wiev radiographies. Soft tissue radiography is not superior to standart two-wiev radiography to detect foreign bodies in the soft tissue in our study.