Tavşanlarda intraoperatif akrilik kemik çimento ile parsiyel nazal kemik rekonstrüksiyonu sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of partial nasal bone reconstruction results with intraoperative acrylic bone cement in rabbits
  1. Tez No: 515281
  2. Yazar: HALİL ALTIN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Akrilik kemik çimento, nazal kemik, intraoperatif, tavşan, Acrylic bone cement, nasal bone, intraoperative, rabbit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Tavşanlarda intaoperatif akrilik kemik çimento ile parsiyel nazal kemik rekonstriksiyonu sonuçlarının değerlendirilmektir. Materyal ve Metod: Bu çalışma 9 Yeni Zellanda tavşanında yapıldı. Tüm hayvanların ön-üst, sağ sol yan ve oblik fotoğrafları çekildi Her hayvanın sağ nazal kemiği kontrol grubu, sol nazal kemiği deney grubu olarak planlandı. Hem deney hem de kontrol grubunda nazal kemikler ortaya konduktan sonra nazal kemiğin uzun hattına paralel 5 mm genişliğinde 20 mm uzunluğunda kemik segment çıkarıldı. Sol nazal kemikten çıkarılan segmentin intraoperatif olarak silikon kalıp ile tam boyutta ve şekilde kalıbı alındı. Ardından kalıp kullanılarak akrilik kemik çimento ile sentetik greft oluşturuldu. Sol nazal kemiğe sentetik greft, sağ nazal kemiğe çıkarılan kemik segment otogreft olarak yerleştirildi. Tavşanlar 28 günün sonunda ön-üst, sağ sol yan ve oblik fotoğrafları çekildikten sonra sakrifiye edildi. Greft alanlarından ve üstündeki yumuşak dokudan histopatolojik inceleme için örnekleme yapıldı. Işık mikroskobu altında her örneğe ait kesitler ayrı ayrı akut inflamasyon, kronik inflamasyon, vaskülarizasyon, fibrozis ve yabancı cisim reaksiyonu, kemik proliferasyonu, boş lakün segment varlığı değerlendirildi Bulgular: Otogreft üzerindeki yumuşak doku alanında hiçbir örnekte akut inflamasyon bulgusuna rastlanmamıştır. Kronik inflmasyon bulguları 1 örnekte bulunmazken 8 örnekte saptanmıştır. Vaskülarizasyon 7 örnekte saptanmazken 2 örnekte saptanmıştır. Fibrozis 2 örnekte saptanmazken 7 örnekte saptanmıştır. Yabancı cisim reaksiyonu 7 örnekte saptanmazken 2 örnekte saptanmıştır. Otogreft alanında ise akut inflamasyon bulgusu hiçbir örnekte saptanmamıştır. Kronik inflamasyon bulguları tüm örneklerde gözlemlenmiştir. Vaskülarizasyon 4 örnekte saptanmazken 5 örnekte saptanmıştır. Fibrozis tüm örneklerde saptanmıştır. Yabancı cisim reaksiyonu 3 örnekte saptanmazken 6 örnekte saptanmıştır. Boş lakün 5 örnekte saptanmazken 4 örnekte saptanmıştır. Kemik proliferasyonu 3 örnekte gözlenmezken 6 örnekte izlenmiştir. Allogreft üzerindeki yumuşak dokuda hiçbir örnekte akut inflamasyon bulgusuna rastlanmamıştır. Kronik inflmasyon bulguları 1 örnekte gözlenmezken 8 örnekte saptanmıştır. Vaskülarizasyon 8 örnekte saptanmazken 1 örnekte saptanmıştır. Fibrozis 1 örnekte saptanmazken 8 örnekte saptanmıştır. Yabancı cisim reaksiyonu 5 örnekte saptanmazken 3 örnekte saptanmıştır. Allogreft alanında akut inflamasyon bulgusu hiçbir örnekte saptanmamıştır. Kronik inflamasyon bulguları tüm örneklerde gözlemlenmiştir. Vaskülarizasyon 6 örnekte saptanmazken 3 örnekte saptanmıştır. Fibrozis tüm örneklerde saptanmıştır. Yabancı cisim reaksiyonu 1 örnekte saptanmazken 8 örnekte saptanmıştır. Boş lakün 5 örnekte saptanmazken 4 örnekte saptanmıştır. Kemik proliferasyonu 2 örnekte gözlenmezken 7 örnekte izlenmiştir. Fakat kontrol grubu ile deney grubu arasında tüm karşılaktırmalarda istatistisel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. (p>0,05) Sonuç: Akrilik kemik çimento ile parsiyel nazal kemik rekonstrüksiyonunun otogreft ile yapılan karşılaştırılmasında istatistiksel anlamlı bir fark bulunmamıştır. Akrilik kemik çimentonun nazal kemik rekonstrüksiyonunda kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the results of intraoperatively partial nasal bone reconstruction with acrylic bone cement in rabbits. Material and Methods: This study was done in 9 New Zealand rabbits. All animals of the front-upper, left side and right oblique photographs were taken. Each animal's right nasal bone was planned as a control group, while the left nasal bone of each animal was planned as experimental group. After both nasal bones were exposed in both experimental and control groups, a 5 mm wide 20 mm bone segment was removed parallel to the long line of the nasal bone. The segment removed from the left nasal bone was removed intraoperatively in full size and shape with silicone mold. A synthetic graft was then formed with acrylic bone cement using the mold. A synthetic graft was placed in the left nasal bone, and a bone segment removed from the right nasal bone was placed as an autograft in the right nasal bone. The rabbits were sacrificed at the end of the 28th day after the front-top, right-left side and oblique photographs were taken.Sampling was performed for histopathological examination from the graft areas and soft tissue above. Individual acute inflammation, chronic inflammation, vascularization, fibrosis and foreign body reaction, bone proliferation, empty lacunar segment were evaluated under light microscopy by taking sections from all samples. Findings: In the soft tissue area on the autograft, no evidence of acute inflammation was found. Chronic inflmation findings were not found in 1 sample but were found in 8 samples. Vascularization was detected in 7 samples but not in 2 samples. Fibrosis was detected in 2 samples but not in 7 samples. The foreign body reaction was detected in 7 samples but not in 2 samples. In the autograft area, no evidence of acute inflammation was detected. The findings of chronic inflammation were observed in all cases. Vascularization was detected in 4 samples but not in 5 samples. Fibrosis was detected in all samples. Foreign body reaction was detected in 3 samples but not in 6 samples. The empty lacunum was detected in 5 samples but not in 4 samples. Bone proliferation was observed in 3 specimens while 6 specimens were observed. No evidence of acute inflammation was found in any of the soft tissue on the allograft. Chronic inflmation findings were not observed in 1 sample but 8 cases were detected. Vascularization was detected in 8 samples but not in 1 sample. Fibrosis was detected in 1 sample while 8 samples were not detected. Foreign body reaction was detected in 5 samples but not in 3 samples. No evidence of acute inflammation was detected in the allograft area. The findings of chronic inflammation were observed in all cases. Vascularization was detected in 6 samples but not in 3 samples. Fibrosis was detected in all samples. The foreign body reaction was detected in 8 samples without being detected in 1 sample. The empty lacunum was detected in 5 samples but not in 4 samples. Bone proliferation was observed in 2 samples but not in 7 samples. However, there was no statistically significant difference between the control group and the experimental group in all the responses. (P> 0.05) Result: There was no statistically significant difference in the comparison of acrylic bone cement and partial nasal bone reconstruction compared with autograft. It has been evaluated that acrylic bone cement can be used for nasal bone reconstruction.