Acil tıp hekimlerince istenen kardiyoloji konsültasyonlarının uygunluğunun araştırılması
Interpretation of consultations by emergency medicine physicians for cardiac patients in emergency department
- Tez No: 163193
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIDVAN ATİLLA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kardiyoloji, acil servis, konsültasyon 10, consultation, emergency, cardiac 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
III ÖZET Acil Tıp Hakimlerince İstenen Kardiyoloji Konsültasyonlarının Uygunluğunun Araştırılması Dr. Selahattin KIYAN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD, İZMÎR Amaç: Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Acil Tıp Asistanlarının, kardiyak hastalıkların saptanmasında ön tanı, planlama, tedavi, konsültasyon aşamalarındaki kararlarının doğruluk ve uygunluğunu araştırmaktır. Yöntem: Prospektif, analitik çalışma 15 Ekim 2002 ile 15 Kasım 2002 tarihleri arasında yapıldı. Acil servise nontravmatik göğüs/sut ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, senkop, hipertansiyon yakınmalarıyla başvuran, kardiyak arrest veya ani ölüm ile acil servise getirilen, herhangi bir nedenle kardiyoloji konsültasyonu istenen veya kardiyak takibe alman 18 yaş üstü, 240 hasta çalışmaya alındı. Acil tıp asistanları tarafından, sırasıyla hastanın ön tanı zamanı, ön tanısı, ilk tahmini planı, konsültasyon istendiyse istenme zamanı veri toplama formuna kaydedildi. Buna ek olarak, hasta için kardiyoloji konsültasyonu işlenmişse, kardiyoloji konsültanının ön tanısı ve hastayla ilgili planı, ek önerileri veri toplama formuna kaydedildi. Taburcu edilen hastalar acil tıp uzmanı ve kardiyoloji uzmanı tarafından aynı hafta içinde tekrar kontrole çağrıldı. Acil servisten yatırılan hastaların dosyalarına bir ay sonra arşivden ulaşıldı. Formlar ve dosya bilgileri, öntanı, öntanı zamanı, konsültasyon uygunluğu, plan ve son tanı açısından acil tıp uzmanı ve kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirildi. Çalışmadan elde edilen veriler“SPSS 11.0 for Windows”bilgisayar programına kaydedilip, veri analizi için McNemar ve ki-kare testlerinden yararlanıldı. Bulgular:240 hastanın 45(%18.7)'i çeşitli nedenlerle değerlendirme dışı bırakıldı. Değerlendirmeye 195 (106 kadın, %54.4) hasta alındı. Hastalar 23-92 yaşlan arasında olup, ortalama yaş 62.13 ± 15.16 idi. Acil tıp asistanı ve kardiyoloji konsültanının ön tanı süresi [190 (%97.4)/ 68 (%97.1), (McNemara göre p=0,50)], ön tanılan [186 (%95.3)/ 65 (%92.8), (McNemara göre p=0,125)], son tanılan [183 (%93.8)/ 65 (%92.8), (McNemara göre p=0,063)], hasta planı çizebilme [178 (%91.2)/ 64'ü (%91.4), (McNemara göre p=0,063)] ve hasta planlama süreleri (McNemara göre p=0,063) uygundu ve asistanların aralarında 9istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü. Acil tıp asistanları tarafından 70 (%35.9) hastaya konsültasyon endikasyonu koyuldu. Bu hastalardan, uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra, konsültasyon endikasyonu uygun değil denilen dördüne (%2.2) konsültasyon istenmemesi gerektiği halde istendiği görüldü. Acil tıp asistanı tarafından konsültasyon istenmeyen 125 hastanın on birinde ise (%5.6) konsültasyon istenmesi gerektiği halde istenmemişti. Tüm hasta popülasyonu gözönüne alındığında toplam 15 (%7.8) hastanın konsültasyon istemi uygun değildi. Konsültasyon endikasyon uygunsuzluğu nedeniyle, tanısı yanlış konulan yedi hasta (%3) yatması gerektiği halde taburcu edildi. Konsülte edilen 70 hastanın, 43'ü (%61.4) kardiyolojiye yattı. Acil tıp asistanının konsültasyon istemediği hastalarda uygunsuz plan çizme oram, konsültasyon istediği hastalara göre daha fazlaydı ve istatistiksel olarak anlamlıydı (Pearson ki-kare'ye göre p=0,023). Acil tıp asistanlarının son tanısını yanlış koyduğu 12 (%6.2) hastanın beşinde (%2.5) majör tanı hatası, kardiyoloji konsültanlarının ise son tanısı uygun olmayan 5 (%7.2) hastanın dördünde (%5.7) majör tam hatası yaptığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda acil tıp asistanlarınca kardiyak şikayetlerle acil servise başvuran hastalara doğru tam konulmasının, konsültasyon etkinliğini belirleyen en önemli faktör olduğu bulundu. Kardiyak hastalıklar için doğru tam konulmasında hastaların acil serviste yeterli süre izlenmesi, belirleyici faktör oldu. Konsültasyon uygunsuzluğunun acil tıp asistanı ve kardiyoloji konsültanının uluslararası kılavuzlara uymamasından kaynaklandığı saptandı. Tam, tam koyma süresi, tedavi, hasta planı ve plan çizebilme süresi uygulamalarında, acil tıp asistanı ve kardiyoloji konsültanın arasında anlamlı istatistiksel fark olmadığı ve her iki asistanında kardiyak hastaların bakımında etkin olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
IV. SUMMARY COMPARISON OF INTERPRETATIONS BETWEEN EMERGENCY PHYSICIANS AND CARDIOLOGISTS IN CARDIAC PATEENTS AT EMERGENCY DEPARTMENT Selahattin Kiyan, MD Dokuz Eylul University, School of Medicine Department of Emergency Medicine,Izmir - Turkey Background : We aimed to determine the concordance rate of interpretations on initial diagnosis at emergency department (ED) and final diagnosis at hospital discharge between emergency physicians (EP) and cardiologists in cardiac patients. Also we sought the consultation accuracy of EPs in cardiac patients at ED. Methods: This prospective observational study was conducted during one month period at a tertiary university hospital ED. Two hundred forty patients with cardiac complaints presented to the ED during the study period. Patients were initially evaluated by EPs at ED. Their initial diagnosis, cardiology consultation rates and their final diagnosis were recorded. Patients who were admitted to hospital were interpretated by a senior EP and a senior cardiologist during their hospital course. Patients who were discharged from ED were followed up one week after their discharge at outpatient clinic of cardiology by the both senior EP and cardiologist. The concordance of interpretations were determined according the universal cardiac guidelines of AHA. Results: 195 patients were included into study while forty of 240 patients were excluded due to insufficient chart data and five patients were lost to follow up. There is no significant difference according to initial diagnosis of the patients between concordance of interpretations of EP and cardiologist at ED [186/195 (95.3%) vs. 65/70 (92.8%)]. There is no significant difference according to final diagnosis of the patients between concordance of interpretations of EP and cardiologist at hospital discharge [183/195 (93.8%) vs. 65/70 (92.8%)]. The concordance rate of cardiology consultations ordered by Eps at ED were 180/195 (%92.2). Conclusions: We conclude that there is no clinical difference between Eps and cardiologist at interpretations of cardiac patients at ED.