Acil serviste tromboembolik inme tanısı konan sinüs ritmindeki hastalarda 24 saatlik holter monitörizasyonu
24 hours holter monitorization in thromboembolic stroke patients with sinus rhythm diagnosed in the emergency department
  1. Tez No: 163203
  2. Yazar: MÜGE GÜNALP YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENVER ATALAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: tromboembolik inme, elektrokardiyografi, Holter monitörizasyonu, ritim bozukluğu, paroksismal atriyal fibrilasyon
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
IV ÖZET Acil Serviste Tromboembolik İnme Tanısı Konan Sinüs Ritmindeki Hastalarda 24 Saatlik Holter Monitörizasyonu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Tezi. Ankara, 2004 Iskemik inmeli hastalarda elektrokardiyografide ST-T değişiklikleri ve çeşitli ritim bozuklukları gözlenebilmektedir. En sık saptanan ritim bozukluğu ise atriyal fibrilasyondur. Günümüzde inme hastalarında paroksismal atriyal fibrilasyon (PAF) ataklarının etiyolojide önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Tromboembolik inme hastalarında PAF ataklarının saptanması etiyolojik tanının konması yanısıra prognoz ve tedavi seçimi için de önemlidir. Çalışmadaki amacımız, iskemik inme nedeniyle hastaneye başvuran ve sinüs ritminde olan hastaları 24 saatlik Holter monitörizasyonu ve 6 saatte bir 12 derivasyonlu EKG kayıtları alarak izlemek; bu hastalarda PAF veya diğer ritim bozukluklarının gelişimini tesbit etmektir. Çalışmaya, inme nedeniyle Acil Servise başvuran, MRG yöntemi ile akut tromboembolik inme tanısı alan ve sinüs ritmindeki 26 hasta dahil edildi. Bu hastaların 18'i erkek, 8'i kadın ve ortalama yaşları 66+1 3'tü. Her hastaya başvuru esnasında ve bu süreyi takip eden 24 saat boyunca 6 saatte bir olmak üzere EKG çekildi ve 24 saatlik Holter monitörizasyonu uygulandı. EKG takibi ile 3 (% 11) hastada, 24 saatlik Holter monitörizasyonu ile 24 (% 92) hastada aritmi geliştiği saptandı. Aritmi gelişen hastaların 3 (% 11)'üne EKG ile, 11 (% 42)'ine Holter monitörizasyonu ile PAF tanısı kondu, iki (% 8) hastada gözlenen süreksiz ventriküler taşikardi (VT) ise yanlızca 24 saatlik Holter monitörizasyonu ile tesbit edildi ve aritmi saptamada 24 saatlik Holter monitörizasyonunun EKG yöntemine göre üstün olduğu sonucuna varıldı. PAF gelişimi ile hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı, geçirilmiş miyokard infarktüsü öyküsü, ST-T değişikliği ve kardiyak enzim yüksekliği gibi parametreler arasında ilişki saptanamamasına rağmen VT gelişimi ile geçirilmiş miyokard infarktüsü hikayesi arasında ilişki olduğu görüldü. PAF ve diğer gözlenen aritmiler ile inme lokalizasyonları arasında ilişki bulunamadı. Elde ettiğimiz sonuçlar, sinüs ritmindeki tromboembolik inme hastalarında PAF ataklarının oldukça sık gözlenmekte olduğunu ve etiyolojideki muhtemel aritmininsaptanmasında Holter monitörizasyonunun rutin EKG yöntemine üstünlüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT 24 Hours Holter Monitorization In Thromboembolic Stroke Patients With Sinus Rhythm Diagnosed In The Emergency Department. Faculty of Medicine, Hacettepe University, Emergency Medicine Thesis, Ankara, 2004. It is known that ischemic stroke patients show ST-T abnormalities and various rhythm abnormalities on ECG. The most commonly encountered rhythm abnormality is atrial fibrillation. It is recently shown that paroxysmal atrial fibrillation (PAF) is an important etiologic factor in patients with stroke. In thromboembolic stroke patients the detection of PAF is important both for the detection of the etiology and prognosis and treatment. In this study our aim was to follow thromboembolic stroke patients who have been admitted to the emergency department in sinus rhythm, with 24 hours Holter monitorization and to evaluate them with ECG at every 6 hours in order to determine rhythm disturbances especially PAF. Twenty six patients with stroke who had come to the emergency department were diagnosed as acute thromboembolic stroke according to MRI and had no rhythm abnormalities were included in the study. Eighteen of the patients were male and 8 were female and their mean age was 66±13. All patients were evaluated with ECG at referral and at every 6 hours for the following 24 hours. In order to detect possible rhythm abnormalities, 24 hours Holter monitorization was carried out. With the help of ECG in 3 patients (1 1 %), with the help of 24 hours Holter monitorization in 24 patients (92 %) arrhythmias were seen. PAF was diagnosed in 3 of the patients (11 %) with ECG recordings and in 1 1 of patients (42 %) with Holter monitorization. Two patients with non-sustained ventricular tachycardia were detected only with Holter monitorization.