Akut koroner sendromda fluvastatin tedavisinin plazma serbest doku faktörü yolu inhibitörü konsantrasyonları üzerine erken dönemdeki etkisi
  1. Tez No: 163204
  2. Yazar: SELÇUK COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENVER ATALAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: fluvastatin, acute coronary syndrome, soluble endothelial protein C, tissue factor pathway inhibitor
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
IV ÖZET Statinler akut koroner sendrom hastalarında istenmeyen kardiyovasküler olay sıklığını belirgin derecede azaltır. Bu terapötik özellikler statinlerin bazı önemli hemostatik faktörler üzerindeki etkileri ile oluşturulabilir. Bu çalışmada kararsız anjina pektoris ya da ST segment elevasyonu olmayan miyokard infarktüsü hastalarında fluvastatin'in plazma serbest doku faktörü yolu inhibitörü (fTFPI) ve solubl endotelyal protein C reseptör (sEPCR) konsantrasyonları üzerindeki erken dönem etkileri incelendi. Çalışmaya acil servise başvuran 57 hasta alındı ve randominize olarak 29 hastaya plasebo ve 28 hastaya 80 mg fluvastatin verildi. Bütün hastalara p.o aspirin ve metoprolol, i.v nitrogliserin ve subkütan enoksaparin tedavisi uygulandı. Hastaneye başvuru sonrası en kısa süre içinde, çalışma ilacı ve standart anti-iskemik tedavi uygulanmasından önce ve tedavi sonrası 6. saatte hastalardan kan örnekleri alındı. Fluvastatin tedavisi alan hastalardaki ortalama sEPCR konsantrasyonlanmn belirgin derecede azaldığı (bazale göre %-8.1 + 6.7) ve plasebo grubunda değişmediği görüldü (%-2.3 ± 14.14, p=0.007 vs. fluvastatin). Fluvastatin veya plasebo tedavisi sonrası fTFPI düzeylerinin her iki grupta da belirgin oranda artmasında rağmen; fluvastatin tedavisi sonrası ortalama artış (%450 ± 436) plasebo grubuna göre (%155 ± 141, p=0.001) belirgin oranda daha fazla bulundu. Fluvastatin ile yapılan tedavi sonucunda 6 saat içinde anahtar hemostatik faktörler belirgin derecede antitrombotik etki lehinde değişmiştir. Bu durum akut koroner sendrom hastalarında fluvastatin'in erken dönemdeki yararlı etkilerini kısmen açıklayabilir. Anahtar kelimeler : fluvastatin, akut koroner sendrom, solubl endotelyal protein C, serbest doku faktörü yolu inhibitörü
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Statins promptly lower rates of adverse cardiovascular events in patients with acute coronary syndromes (ACS). These therapeutic properties may be mediated by the effects of statins on key hemostatic factors. This study examined the immediate effects of fluvastatin on plasma free tissue factor pathway inhibitor (fTFPI) and soluble endothelial protein C receptor (sEPCR) concentrations in patients with unstable angina or non-ST segment elevation myocardial infarction. We studied 57 patients consecutively admitted to our emergency department and randomly assigned to placebo (n=29) versus fluvastatin, 80 mg, p.o. (n=28). All patients were treated with aspirin and metoprolol p.o., nitroglycerin i.v., and subcutaneous enoxaparin. Venous blood was sampled as soon as possible upon admission, before and 6 h after administration of study drug and standard anti- ischemic therapy. Mean sEPCR concentrations decreased significantly in patients treated with fluvastatin (~8.1±6.7% from baseline) and was unchanged in the placebo group (-2.3+14.4%, P=0.007 vs. fluvastatin). Though fTFPI increased significantly after the administration of both fluvastatin and placebo, the mean increase after fluvastatin (450±436%) was significantly greater than after placebo (155±141%, >=0.001). Treatment with fluvastatin significantly modified key hemostatic factors toward an antithrombotic effect within 6 h. These properties may, in part, explain the early salutary effects of fluvastatin in patients with ACS.