Hipertansif hastalarda kan homosistein düzeyleri ve DDL-K ile ilişkisi
Homocysteine levels and their relationship with LDL-C in hypertensi ve patients
- Tez No: 163208
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KERİM YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Homosistein, hiperlipidemi, hipertansiyon, homosistein, hyperlipidemi, hypertension
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
IV ÖZET Son yıllarda hipertansiyon (HT) etyolojisine yönelik birçok kapsamlı çalışma yapılmasına rağmen hala sistemik hipertansiyon nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmada hipertansif hastalarda homosistein (Hey) düzeyleri ve bu düzeylerin düşük dansiteli lipoprotein kolesterol ( DDL-K) ile ilişkisi araştırıldı. Çalışmaya hipertansif normolipidemik 25 hasta (grup 1), hipertansif hiperlipidemik 25 hasta (grup 2) ve yaş ve cinsiyet uyumu sağlayan 21 sağlıklı kontrol grubu (grup 3) dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm grupların Hey düzeyleri ölçüldü. Plazma Hey düzeyleri grup 1' de 14,42 ± 1,16 umol/1, grup T de 14,31 ± 0,98 umol/1, ve grup 3' de 9,00 ± 0,47 umol/1 olarak saptandı. Çalışmanın istatistiksel analizinde Mann- Whitney U, Kruskal Wallis ve Chi Kare testleri kullanıldı. Gruplar Hey düzeyleri açısından karşılaştırıldığında grup 1' deki bireylerin plazma Hey düzeyleri grup 3' deki bireylerin plazma Hey düzeylerine göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Grup T deki bireylerin plazma Hey düzeyleri; grup 3' deki bireylerin plazma Hey düzeylerine göre anlamlı olarak yüksek bulunurken, grup 1 'deki bireylerin plazma Hey düzeyleri ile arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Grupların plazma Hey düzeyleri ile DDL-K düzeyleri arası korelasyon istatistiksel açıdan anlamsız bulundu. Sonuç olarak hipertansif hastalarda plazma homosistein düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulunurken, lipit yüksekliğinin homosistein düzeylerini etkilemediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Although in the recent years many studies were realized with regard to hypertension (HT) etiology, the systemic hypertension reasons are not understood fully yet. In this study, homosistein (Hey) levels in hypertensive patient together with their relationship LDL-C is examined. The patients included in this study were 25 hypertensive normolypidemic patients (group 1), 25 hypertensive hyperlypidemic patients (group2), and 21 healthy control group having age and gender hormony. Hey levels of all the groups participated in the study were measured. Detremined plasma Hey levels are 14,42 ± 1,16 umol/1 in group 1, 14,31 ± 0,98 umol/1 in grup 2, and 9,00 ± 0,47 umol/1 in grup 3. In statistical analyses of the study Mann- Whitney U, Kruskal Wallis ve Chi Kare tests were utilized. Plasma Hey levelsof group 1 were found significantly higher than plasma Hey levels of group3. Plasma Hey levels of group 2 were found significantly higher than plasma Hey levels of group3 but no significantly difference was found with than plasma Hey levels of group 1. Corellation between plasma Hey levels and LDL-C levels of groups was statistically found to be insignificant. As a result it is determined that plasma Hey levels in hypertension patients were found statistically high and high lipid levels does not effect homosistein levels.