Kronik kadmiyum toksisitesinin hemostatik sisteme etkileri
The effects of chronic cadmium toxicity on hemostatic system
- Tez No: 163209
- Danışmanlar: PROF.DR. ETHEM AKÇIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyopatoloji, Physiopathology
- Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Protrombin Zamanı, Parsiyel Tromboplastin Zamanı, Kan Plateletleri, Kronik Toksisite, Cadmium, Prothrombin Time, Partial Thromboplastin Time, Blood Platelets, Chronic Toxicity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyopatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
83 ÖZET Kronik Kadmiyum Toksisitesinin Hemostatik Sisteme Etkileri Kadmiyum, çevremizde yaygın olarak bulunan bir toksik ağır metaldir. Kronik kadmiyum intoksikasyonunun sık görülen klinik bulguları; renal proksimal tubuler disfonksiyon, osteomalazi ve anemidir. Kadmiyum toksisitesinin karaciğer, akciğer, testis ve hematopoetik sistem gibi pek çok organı etkileyebileceğini gösteren gittikçe artan veriler vardır. Araştırmamızda; sıçanlarda kronik kadmiyum toksisitesinin arteriyel kan basıncına ve antikoagülan sisteme etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kırkbeş adet Wistar albino, erkek sıçan randomize olarak iki gruba ayrıldı. 4 hafta süreyle; kontrol grubuna musluk suyu verilirken, deney grubuna 15 ppm'lik kadmiyum klorürlü musluk suyu verildi. Deney süreci sonunda tüm sıçanların protrombin zamanı (PT), aktive parsiyel tromboplastin zamanı (APTT), antitrombin Uf (ATIH), protein C (PC) aktiviteleri belirlendi. Kontrol grubuna göre deney gruplarının PC, ATHI aktiviteleri istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azalmıştır. Kadmiyuma maruz bırakılan sıçanlarda hipertansif cevap oluştuğu ve PT, APTT sürelerinin kısaldığı gösterildi. Sonuç olarak; düşük dozda kadmiyum maruziyetinin tromboz riskinde artma ile ilişkili olabileceği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
84 SUMMARY The Effects of Chronic Cadmium Toxicity on Hemostatic System Cadmium (Cd), a highly toxic heavy metal, is distributed widely in the general environment. The characteristic clinical manifestations of chronic Cd intoxication include renal proximal tubular dysfunction, osteomalacia, and anemia. Accumulating evidence suggests the cadmium toxicity may also affect various organs such as liver, lung, testis, and hematopoietic system. The aim of this study was to determine the effect of chronic cadmium exposure to the arterial blood pressure and the anticoagulant system in rats. Forty five adult Wistar albino rats were randomly allocated into two groups. In the cadmium group; the animals were treated for 4 weeks with 15 ppm CdCl2. Blood pressure, prothrombin time, activated partial thromboplastin time, plasma protein C and antithrombin III levels were determined in the rats. Protein C and antithrombin III decreased to statistically significantly lower levels in rats plasma after cadmium exposure than were found in the control group. Results also show that cadmium exposure produced hypertensive response, and shortened prothrombin time and activated partial thromboplastin time in rats. We conclude that exposure to low levels of cadmium is associated with an increased risk of thrombosis.