Minör kafa travmalı hastalarda kafa içi yaralanmayı göstermede tau proteininin yeri
  1. Tez No: 163207
  2. Yazar: CEMİL KAVALCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Kafa travması, BBT, Tau protein, Acil Servis, Head trauma, CT of head, Tau protein, Emergency department
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
1 1.ÖZET Kafa travmaları acil hekimlerin sık karşılaştıkları olgulardır. Kafa travması insidansı %1-2, mortalitesi %17-30'dur. Minör kafa travması tüm kafa travmalarının %70-80'idir. Genç erişkinlerde trafik kazaları, yaşlılarda ve çocuklarda düşmeler en sık nedenlerdir. Tau proteini nöronların aksonlarında lokalizedir ve mikrotubül yapısında yer alır. Hipoksi veya travmaya sekonder olarak Santral Sinir Sistemi nöronlarından salındığı gösterilmiştir. Bu çalışmada minör kafa travmalı hastalarda serum tau protein seviyelerinin intrakraniyal patolojilerin tanısındaki yerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisinde prospektif olarak yapılmıştır. Endikasyonu olan hastalara BBT çekilmiş ve serum Tau protein seviyesi belirlenmiştir. İstatistiksel analiz SPSS 11.0 programı ile Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Regresyon ve ROC kullanılarak yapılmıştır. p0.05). Oluşturulan regresyon modelinde Tau protein düzeyi üzerine etkili faktörün Glasgow Koma Skalası olduğu tespit edildi. Minör kafa travmalı hastalarda serum Tau protein seviyelerinin BBT ile saptanan intrakraniyal patolojileri belirlemede etkili olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
2.ABSTRACT Head traumas are one of common cases of emergency physicians. It's incidance is 1-2% and mortality is 17-30%. Minor head trauma composes 70-80% of all head traumas. The most common causes are traffic accidents in young adults and falling down from a height in elderly and children. Tau protein is localized in neuronal axons and found in microtubule structure. It was shown that it was released from central nervous system neurons secondary to hypoxia and trauma. In this study it was aimed investigate that if serum Tau protein levels had a role in determining intracranial pathologies or not. The study was performed in Firat University Faculty of Medicine Emergency Department prospectively. If endicated patients were evaluated by computerized tomography of head and level of the serum Tau protein's determination. SPSS 11.0 for windows program, Mann- Witney U test, Kruskal-Wallis test, Regression and ROC were used for statistical analysis. p0.05). In the formed regression model it was determined that Glasgow Coma Scala was the effective factor on Tau protein levels We think that serum Tau protein level is not a determinant of intracranial pathologies detected by CT of head.