Os coxae'nın anatomi, antropoloji ve ortopedik cerrahi bilimleri açısından değerlendirilmesi
The assessment of coxal bone considering anatomical, anthropological and orthopedical surgery sciences
- Tez No: 163223
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN TETİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: os coxae, anatomi, antropoloji, morfometri, ortopedik cerrahi, os coxae, anatomy, anthropology, morphometry, ortopedieal surgery
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Os eoxae'nın anatomi, antropoloji ve ortopedik cerrahı bilimleri açısından değerlendirilmesi Funda TAŞTEKİN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi [email protected] AMAÇ. Os coxae, morfolojik ve morfometrik özellikleri ile anatomi, antropoloji, adli tıp ve ortopedik cerrahi bilimleri yönünden her zaman araştırılmaya ve incelenmeye değer bulunmuştur. Bu çalışmada da, kemik özelliklerinin geniş bir yelpazede incelenmesi ve araştırılması gözönünde tutulmuştur. GEREÇ VE YÖNTEM. Bu çalışmada, 154 ayrı os coxae'nin morfolojik ve morfometrik özelliklerini tanımlamak amacıyla 63 parametre belirlenmiş, bu parametrelerin birbirleriyle olan ilişkileri, sağ ve sol kemikler arasında anlamlı fark bulunup bulunmadığı ve bazı morfolojik parametrelerin varlığı ya da yokluğunda morfometrik parametrelerin sayısal olarak değişimi istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir. BULGULAR. Os coxae'da gözleme dayalı morfolojik özelliklerden acetabulum ön kenarı biçimi, crista phallica varlığı ve sulcus preauricularis'in varlığı ve kemiklerde bulunma sıklıkları bildirilmiştir. Acetabulum ön kenarı eğri, açılı, düzensiz ya da düz şekillidir. Crista phallica %61.11, sulcus preauricuîaris % 49.67 oranında bulunmaktadır. Morfometrik özelliklerden os coxae'ya ait anatomik işaret noktaları arasındaki uzaklıklar, açılar ve kemiğin çeşitli bölümlerindeki kalınlıklar ölçülmüş ve analizleri yapılmıştır. Sağ tarafa ait kemiklerde incisura ischiadica major derinliği, acetabulum derinliği, ramus superior ossis pubis kalınlığı, fades auricularis-linea arcuata kavuşum yeri ile facies symphysialis en üst kenarı arasındaki uzaklık, facies symphysiaiis en üst kenarı ile buraya en yakın acetabulum kenarı arasındaki uzaklık, facies symphysialis en üst kenarı ile tuberculum pubicum arasındaki uzaklık ve facies auricuiaris genişliği değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Birçok parametreler arasında anlamlı ve güçlü korelasyon ilişkisi olduğu saptanmıştır. Crista phallica' run bulunmadığı kemiklerde incisura acetabuii genişliği, incisura ischiadica major açısı ve facies symphysiaiis en üst kenarı ile buraya en yakın acetabulum kenarı arasındaki uzaklık değerlerinin; sulcus preauricularis'in bulunduğu kemiklerde iseincisure ischiadica major genişliği, incisura ischiadica major açısı ve ischium-crista phallica- spina iliaca anterior superior açısı değerlerinin anlamlı olarak daha büyük olduğu görülmüştür. Crista phallica ve sulcus preauricularis varlığı arasında negatif yönde ve anlamlı bir korelasyon olduğu saptanmıştır. Incisura ischiadica major'un açısı ile uzunluğunun ve derinliğinin pozitif, güçlü ve anlamlı bir ilişki içinde olduğu ve incisura ischiadica major açısı ile ischium-crista phalîica-spina iliaca anterior superior açısı arasında pozitif ve anlamlı bir korelasyon olduğu belirlenmiştir. TARTIŞMA VE SONUÇ. Os coxae'nin ayrıntılı morfolojisi ve morfometrisi, anatomi, antropoloji, adli tıp ve ortopedik cerrahi bilimleri açısından oldukça değer taşımaktadır. Bugüne dek yapılan çalışmalarda kemiğin belli başlı anatomik özellikleri ele alınmış ve dar kapsamda değerlendirme yapılmıştı. Çalışmamız os coxae'nin morfolojik ve morfometrik özellikleri ile ilgili geniş kapsamlı bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Daha önce kullanılmış olan parametrelere ek olarak yeni parametreler içermektedir ve bu anlamda yenilikçi bir anlayışa sahiptir. Bunlara ek olarak, kemiğin tanımlanan belli başlı anatomik özelliklerinin ortopedik cerrahide kullanılan vida-plak uygulamaları sırasında karşılaşılan problemlere ışık tutacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Assessment of Coxai Bone Considering Anatomical, Anthropological and Orthopedical Sargery Sciences Funda TAŞTEKİN Medical Faculty of Dokuz Eylül University fnnda,tastekin@deii,ed«,tr AIM. Morphological and morphometric characteristics of coxal bone has been evaluated by anatomical, anthropological, forensic and orthopedical surgery sciences in the past. In this study, features of coxal bone considering clinical significance are investigated in details. MATERIAL AND METHODS. 63 different parameters defining morphological and morphometric characteristics of 154 coxal bones were determined; the relationships among these parameters and left and right coxal bones, the numerical alterations in the morphometrical parameters in the case of existence or absence of some morphological parameters were investigated with statistical analysis. RESULTS. The shape of anterior column of acetabuli, existence of crista phallica and sulcus preauricularis and the frequency of presence of these morphological parameters on the coxai bone were determined. Anterior column of acetabuli is observed linear, curved, angular or irregular shaped. The frequency of crista phallica presence is % 61.11 and of sulcus preauricularis is % 49.67. Thickness of various parts of coxal bone, the distance and the angles between anatomical landmarks are measured and analysed statistically. The depth of incisura ischiadica major, the depth of acetabuli, the thickness of ramus superior ossis pubis, the distance between the angle of fades auricularis and the most superior ridge of facies syrnphysiaiis, the distance between the most superior ridge of facies symphysialis and the nearest ridge of acetabuli to this point, the distance between most superior ridge of facies symphysialis and tuberculum pubicum, the breadth of facies auricularis measurements of right coxal bones were significantly higher compared to the left coxal bones. The breadth and the angle of incisura ischiadica major, the angle of ischium-crista phallica- spina iliaca anterior superior measurements of the bones with sulcus preauricularis and the breadth of incisura acetabuli, the angle of incisura ischiadica major, the distance between the most superior ridge of facies symphysialis and the nearest ridge of acetabuli to this point measurements of the bones without crista phallica are significantly higher. Negative andsignificant correlation was determined between presence of sulcus preauricularis and crista phallica. When compared the angle of incisura ischiadica major with its length and depth, pozitive, strong and significant correlations were examined. Also, it was revealed that significant and positive correlation was found between angle of ischium-crista phallica- spina iliaca anterior superior and the angle o incisura ischiadica major. DISCUSSION AND CONCLUSION. The detailed morphology and morphometry of coxal bone is essential on many aspects of anatomical, anthropological, forensic and orthopedical surgery scienses. Fundamental anatomical characteristics of coxal bone has been limitedly exposed and evaluated in former studies. In this study, we aimed to give knowledge about morphological and morphometric characteristics of coxal bone in a wide perspective using new parameters in addition to the common parameters. Defined the fundamental anatomical features of coxal bone, we believe that a thorough knowledge of morphological and the morphometric characteristics would contribute greatly to the screw-plate placement applications in orthopedical surgery.