Prostat kanserli hastalarda ince iğne biyopsi ve retopubik radikal prostatektomi spesimenleri gleason skorlarının karşılaştırılması
Correlation between gleason scores of needle biopsy and retropubic radical prostatectomy specimens in prostat cancer patients
- Tez No: 163228
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESAT KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Radikal prostatektomi, İğne biyopsisi, Gleason skoru, Radical prostatectomy, Needle biopsy, Gleason score. 49
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Prostat kanseri tüm dünyada görülen kanserler içinde dördüncü sırayı almaktadır. Prostat kanserinin histolojik Gleason grade'i kanserin biyolojik davranışı hakkında bilgi veren en önemli veridir. Prostat kanserinin Gleason skoru, kanserin agresifliği hakkında bilgi verir. Prostatektomi spesimeninden elde edilen Gleason skorunun, hastalığın prognozunun tahmininde güvenilir bir veri olduğu herkes tarafından kabul görmektedir. İnce iğne biyopsilerinden elde edilen biyopsi materyalinin histolojik Gleason grade'i hastalığın prognozunun klinik olarak belirlenmesinde ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir veridir. Bu çalışmada, ince iğne biyopsisi ile elde edilen spesimenlerin Gleason skorunun tedaviyi yönlendirmedeki değerini incelemek ve belirlemek amacıyla, ince iğne biyopsi spesimenlerinin Gleason skorları ile radikal prostatektomi spesimenlerinin Gleason skorları arasında farklılık olup olmadığını araştırdık. Çalışmaya, Kasım 1994 ile Nisan 2003 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda ince iğne biyopsisi ile prostat kanseri tanısı konup retropubik radikal prostatektomi yapılan 26 hastayı dahil ettik. Çalışmanın sonucunda, ince iğne biyopsi spesimenlerinin Gleason skoru ile prostatektomi spesimenlerinin Gleason skorunun hastaların %46'sında aynı olduğunu, %42'sinde her iki skor arasında l fark olduğunu ve % 11'inde 2 fark olduğunu bulduk. Prostatektomi spesimenlerinin Gleason skorları ile ince iğne biyopsi spesimenlerinin Gleason skorları karşılaştırıldığında, ince iğne biyopsisi ile hastaların %19'unda Gleason skorunun daha yüksek olduğu ve hastaların %34'ünde ise daha düşük olduğunu bulduk. Hastaların ince iğne biyopsilerinin Gleason 46skorları ile prostatektomi spesimenlerinin Gleason skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptadık. Gleason skorlarını gruplara ayırarak karşılaştırdığımızda ise ince iğne biyopsi spesimenlerinin Gleason skor grupları ile prostatektomi spesimenlerinin Gleason skor grupları arasında istatistiksel olarak orta derecede bir uyum olduğunu saptadık. Ancak Gleason skoru 7 olan hastaları ayrı bir grup halinde değerlendirdiğimizde bu uyumda bir azalma olduğunu saptadık. Bu bilgiler ışığında, ince iğne biyopsi spesimenleri ile prostatektomi spesimeni Gleason skoru arasındaki benzerlik oranı yüksektir. Ancak, prognoz tayini yapılırken, tedavi seçenekleri değerlendirilirken ve sonuçları karşılaştırılırken ince iğne biyopsi spesimenleri Gleason skorunun, prostatektomi spesimeni Gleason skorundan farklı olabileceğinin ve bu farklılığın Gleason skoru 7 olan yani orta derecede diferansiye olan tümörlerde nispeten daha fazla olabileceğinin hatırda tutulması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca postoperatif dönemde Gleason skoru 7 ve daha yüksek olan olguların biyokimyasal nüks bağlamında çok dikkatle izlenmesi gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
CORRELATION BETWEEN GLEASON SCORES OF NEEDLE BIOPSY AND RETROPUBIC RADICAL PROSTATECTOMY SPECIMENS IN PROSTATE CANCER PATIENTS SUMMARY The adenocarcinoma of the prostate is the fourth most common malignancy seen in men in the world. The histologic grade of a prostate cancer is the most important data that indicates the biological behaviour of the cancer. The Gleason score of a prostate cancer indicates its aggressiveness. Gleason grading of a radical prostatectomy specimen has been accepted as a reliable data in assesing the prognosis of the disease. However, histologic Gleason grade of the biopsy material obtained from the needle biopsy is an important data used in assesing the clinical prognosis and evaluating the management modalities. In this study we examined whether there is a discrepancy between the Gleason scores of the needle biopsy specimens and the Gleason scores of radical prostatectomy specimens or not, to evaluate the value of Gleason scores obtained from needle biopsy in directing the management. We included 26 patients with prostate cancer diagnosed by needle biopsy and undergone retropubic radical prostatectomy between November 1994 and April 2003 at Tracia University Medical Faculty, Department of Urology. We found that the Gleason scores of the needle biopsy specimens were identical in 46% of the cases, 42% differed by 1 Gleason score and 11% differed by 2 Gleason score at the end of the study when compared with the Gleason scores of the prostatectomy specimen. We found that 19% rate of needle biopsy having a higher score and 34% rate of needle biopsy having a lower grade when compared with the Gleason scores of prostatectomy specimens'. We found statistically significant 48correlation between the needle biopsy Gleason scores and the prostatectomy specimen Gleason scores of the patients'. We statistically found a fair agreement between the groups of needle biopsy specimens' Gleason scores and the groups of prostatectomy specimens' Gleason scores when the Gleason scores were compared with grouping. However when the patients whose Gleason scores 7 were evaluated as an identical group, we determined a decrease in this agreement. In the light of above foregoing, we believe that the overall accuracy of Gleason score on needle biopsies in predicting prostatectomy specimen Gleason score to be good. However, we believe, it should be realised that the Gleason scores of the needle biopsies may differ from the Gleason scores of the prostatectomy specimens and this difference may be higher in the patients whose Gleason scores are 7 in other words in the patients who are moderate differenciated, while predicting the prognosis, evaluating the treatment modalities and comparing the results of these modalities. In addition, we believe that, the patients with Gleason score 7 or more must be evaluated carefully in terms of biochemical recurrence.