Prostat kanseri saptanan hastalarda prostat biyopsisi ve radikal prostatektomi spesimenlerinin gleason skoru ve pozitif kor sayısı açısından karşılaştırılması
Comparing radical prostatectomy and prostatic biopsy specimens of patients diagnosed as prostate cancer with respect to gleason score and positive core numbers
- Tez No: 359204
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: İğne biyopsi, radikal prosatektomi, Gleason skoru, Needle biopsy, radical prostatectomy, Gleason score
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Prostat kanseri tanısı konarak radikal prostatektomi yapılan hastaların, prostat biyopsi ve radikal prostatektomi spesimenlerinin pozitif kor sayısı ve Gleason skorunu karşılaştırarak prostat biyopsisinin prostat ca tanısı koyma ve Gleason skorunu değerlendirme açısından tutarlılığını değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2004-2013 yılları arasında transrektal prostat iğne biyopsi sonrası prostat kanseri tanısı konulmuş ve neo-adjuvan herhangi bir tedavi almamış hastalar arasından radikal prostatektomi geçirmiş 67 hasta dahil edildi. Prostatektomi ve biyopsi spesimenlerindeki Gleason Skoru ve pozitif kor sayıları değerlendirildi ve tutarlılığı araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 67 hastanın yaş ortalaması 60.41 (46-78), tanı öncesi PSA değerleri ortalaması 11.43 ng/ml (4-44) idi. Hastalara 12 kadran prostat biyopsisi yapıldı. Biyopsi ve prostatektomi örneklerinde ortalama GS, sırasıyla, 6.25 ve 6.68 olarak saptandı. Biyopsi yapılan 67 hastanın gleason skorları sırası ile 4(%4.5), 5 (%10.4), 6 (%50.7), 7 (%26.7), 8 (%4.5), 9 (%3.0) iken radikal prostatektomi gleason skorları sırası ile 4 (%1.5), 5 (%7.5), 6 (%40.3), 7 (%35.8), 8 (%4.5), 9 (%7.5), 10 (%3.0) olarak saptandı. 67 hastanın %55.2 sinin biyopsi ve prostatektomi örneklerinde GS uyumlu iken, %44.8 inin uyumsuz olduğu gözlendi Sonuç: İnce iğne biyopsi spesimenlerinin Gleason skorları ile prostatektomi spesimenlerinin Gleason skorları arasında anlamlı bir ilişki olduğu: ince iğne biyopsi spesimenlerinin, prostatektomi spesimenindeki Gleason skorunu saptamakta başarılı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study; we aimed to compare the positive core numbers and Gleason scores of the patients who underwent radical prostatectomy after being diagnosed as prostate cancer and to evaluate the consistency of prostate biopsy with respect to diagnose prostate cancer and to screen Gleason score. Material and Methods: 67 patients with prostate cancer who was diagnosed with prostate biopsy and underwent radical prostatectomy between 2004 and 2013 were included to this study. We compared Gleason scores and positive core numbers of radical prostatectomy specimens and prostate biopsy specimens to note the consistency of prostate biopsy. Results: Mean age of 67 patients was 60.41 (46-78), mean pre-biopsy PSA value was 11.43 ng/ml (4-44). 12 piece of prostate was sampled.Mean Gleason score of radical prostatectomy specimens and prostate biopsy specimens were 6.25 and 6.68 respectively. Gleason scores of prostate biopsy specimens were 4(%4.5), 5 (%10.4), 6 (%50.7), 7 (%26.7), 8 (%4.5), 9 (%3.0) respectively and Gleason scores of radical prostatectomy specimens were 4 (%1.5), 5 (%7.5), 6 (%40.3), 7 (%35.8), 8 (%4.5), 9 (%7.5), 10 (%3.0) respectively. Gleason score of radical prostatectomy specimens and prostate biopsy specimens was consistent in %55.2 and inconsistent in %44.8 of 67 patients. Conclusions: We found a significant corelation between prostate biopsy and radical prostatectomy specimen Gleason score. We noted that Gleason score of prostate biopsy specimens are succesfull enough to predict the Gleason score of radical prostatectomy specimens.