Transrektal ultrasonografi ile prostat ince iğne biyopsi işlemi sırasında yapılan infiltrasyon anestezisinde miktar ve anatomik lokalizasyon çalışması
Infiltration anesthesis amount and anatomic localization study for fine needle prostatic biopsy by using transrectal ultrasonography
- Tez No: 164657
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERDAR GÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat Tümörü, ince İğne Biyopsisi, Lidokain, Vizüel Ağrı Skalası 55, Prostatae Tumor, Fmc Needle Biopsy, Lidocain, Vizuel Pain Scala. 57
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Prostat kanserleri en yaygın görülen kanserlerden biridir. Prostat hastalıklarının tanı ve tedavisinde prostatın boyut, şekil ve parankiminin doğru olarak tespiti ürolog için son derece önemlidir. Ancak bu yöntem prostat patolojilerinin tam anlamıyla değerlendirilmesinde yetersiz kalmaktadır. Transrektal prostat biyopsisi prostat kanseri teşhisinde günümüzde standart prosedürdür ve ağrılı bir işlemdir. Bu da hastanın uyumunu ve doktorun prosedürü rahat yapmasını engellemektedir. Bu çalışmada hastaların minimal ağrı ve komplikasyonia bu prosedürünün yapılması için nelere dikkat etmemiz gerektiğini araştırdık. Çalışmamızda prostatik yakınmalar nedeniyle 1999 Nisan- 2002 Ekim tarihleri arasında polikliniğimize başvuran 70 hasta bulunmaktaydı. Bunların 35 tanesine biyopsi öncesi toplam lcc kadar %1 lidokain ile periprostatik anestezi yapıldı. Diğer gruptaki 35 hastaya periprostatik iokal anestezi uygulanmadı. Periprostatik anestezi transrektal ultrason eşliğinde anestezinin en uygun olduğunu düşündüğümüz periprostatik alana yapıldı. Bu alan kadavra diseksiyonlarıyla tarif edilip ultrasonografi pratiği ile iokalize edilmişti. Hasta grupları arasında yaş, prostatik spesifik antijen değeri, prostat volümleri ve uluslar arası prostat sempton skor ortalamaları arasında istatistiksel anlamlı fark tespit edilmedi. Her iki grupta birbirine çok benzeyen hastalardan oluşmaktaydı. Bu gruplardaki hastalara transrektal ultrason eşliğinde prostat iğne biyopsisi uygulandı. Her hastanın parmakla rektal inceleme sırasında, probun yerleştirilmesi sırasında ve biyopsi sırasındaki duydukları ağrı vizüel ağrı skalası yardımıyla kayıt edildi. Her iki gruptaki hastaların vizüel ağrı skalası ortalamaları alınarak istatistiksel anlamlılığı araştırıldı. Gruplar arasında parmakla rektal inceleme ve probun rektuma sokulması sırasında duyulan ağrı ortalamalarında istatistiksel anlamlı fark olmadığı görüldü. Biyopsi sırasında duyulan ağrı ortalaması anestezi yapılmayan grupta 54istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bulunmuştur. Bununla birlikte hastalar biyopsi sonrası oluşan komplikasyonlar açısından da değerlendirildiler. Biyopsi sonrası oluşabilen hematüri, rektal kanama ve ateş gibi komplikasyonlar kayıt edildi. Komplikasyoniara bakıldığında her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. Bu sonuçlar ışığında günümüzde prostat tümörünün tespitinde altın standart kabul ettiğimiz transrektal uitrasonografi eşliğinde ince iğne biyopsisi güvenli bir tetkiktir. Özellikle biyopsi öncesi yapılan lavman ve profıiaksi ile enfeksiyon riski açısından daha güvenli bir yöntem haline gelmiştir. Ancak biyopsi hasta için ağrılı bir işlemdir. Bu işlemin hasta ve hekimin işini kolaylaştırması nedeniyle lokal anesteziyle yapılması artık zorunlu hale gelmiştir. Günümüzde pek çok merkez bunu rutin hale getirmiştir. Bugüne kadar literatür verileri incelendiğinde en uygun ve en ucuz lokal anestezinin ildokain olduğu sonucuna varılmıştır Bizim çalışmamızda kadavra çalışmalarıyla korele ettiğimiz periprostatik sinir demeti lokalizasyonu uitrasonografi probuna uygun açı verilmesiyle yapılan düşük dozda bir (toplam lcc) anesteziyle bile diğer yöntemler kadar konforlu biyopsi yapma imkanının olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışmamız periprostatik sinir blokajında doğru yere, doğru açida ve daha düşük doz anestezik madde enjeksiyonu ile diğer literatür kaynaklarındakine benzer sonuçları alabileceğimizi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INFILTRATION ANESTHESIS AMOUNT AND ANATOMIC LOCALIZATION STUDY FOR FINE NEEDLE PROSTATIC BIOPSY BY USING TRANSRECTAL ULTRASONOGRAPHY SUMMARY Prostate cancer is one of the most commonly seen kind of cancer in men. Determining the shape, dimension and paranchyma of the prostate correctly is very important for the urologist in the process of curing and diagnosing. Bui this is not sufficient enough to determine the patology of the prostate. Nowadays transrectal biopsy of the prostate has become standart procedure for diagnosing the prostate cancer, yet it is a painful procedure and painful process is a big handicap for both patient motivation and physcian motivation. In this study we investigated how we can make this procedure painless and what the important points are. There were 70 patients who applied to our clinic because of their prostatic problems between 1999 April-2002 October. We applied %1 lidocain to 35 of these patients as perioprostatic anesthesia and we applied no perioprostatic local anesthesia to other 35 patients. This anesthesia was applied by means of Transrectal ultrasonography to perioprostatic area. This area had been localised by cadaver dissections and ultrasonographic practice. There was no difference between the two group in terms of Prostatic spesific antigen, international prostat symptom score, age and prosthatic volumes. All patients' senses of pain whiie biopsy and inserting Digital rectal examination & probe were scored by using Vizuel anolog scala. The Vizuel analog scala values of the two patient groups were evaluated. There was no difference between the two groups in terms of pain scores while appliying. 56The average score of pain during biopsy vvas of very high degree in the group that hadn't been applied anesthesia. The complications like hematuria, rectal bleeding, hemospermia and fever were not different between the two groups. Finally we can say that, injection biopsy by means of Trans rectal uirasonography which is the gold standart for the diagnosis of the prostate tumor is a reliable examination. However biopsy is a painful process for the patients. Local anesthesia becomes a most necessary procedure for patients and doctor during biopsy. Nowadays this method is being used widely. Rewiew of the literature shows that the cheapest anesthetic drug is lidocain. In our study we demonstrated that biopsy could easily be applied with low dose periprostatic anesthesia (totally 1 cc) by fixing the angle of ultrasonographic probe. In conclusion, our study shows that during the periprostatic nerve blockage if wc inject iow dose of anesthetic drug to the accurate area with the right angle we can get similar results to the those obtained by higher doses reported in the literatüre.