Selektif ve nonselektik nonsteroid antiinflamatuar ilaçlara düşük doz aspirin eklenmesinin böbrek fonksiyonları üzerine etkileri
The effects of the addition of low-dose aspirin to selective and nonselective nonsteroidal antiinflammatory drugs on renal functions
- Tez No: 163234
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Nonsteroid antiinfiamatuvar ilaçlar, Siklooksijenaz 2 inhibitörleri, Romatoid artrit, Ceiecoxib, Aspirin 49
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Romatoid artritii (RA) hastalarda aterosklerotik kardiyovasküier hastalık sıklığı artmıştır. RA tedavisinde nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) sıklıkla kullanılmasına karşın, hem selektif hem de nonselektif NSAİİ'lann antitrombosit etkileri yeterli olmadığından eş zamanlı düşük doz aspirin (DDA) kullanılması önerilmektedir. Çalışmamızda selektif ve nonselektif NSAli'lara DDA eklenmesinin böbrek fonksiyonları ve kan basıncı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoioji Bilim Dah'nda RA, osteoartrit ve psöriatik artrit tanılarıyla izlenen, en az 1 hafta süreden beri düzenli olarak celecoxib (400 mg/gün) ve indometazin (150 mg/gün) kullanan 14'er olgu alındı. Her iki gruba da önce 1 hafta 100 mg, sonrasında ise yine 1 hafta süreyle 300 mg aspirin verildi. Başlangıçta, ilk ve ikinci hafta sonunda serum kreatinin, ürik asit, elektrolit düzeyleri ile 24 saatlik idrarda kreatinin klirensi (KrKI), ürik asit ve elektrolit değerleri ölçüldü, hastaların kan basınçları takip edildi. indometazin grubunda hem ilk hem de ikinci hafta sonunda başlangıca göre anlamlı düzeyde ortalama serum kreatinininde artış KrKI'nde ise azalma gözlendi (tüm p değerieri%20 azaima saptanan hasta oranı indometazin grubunda celecoxib grubundan anlamlı fazlaydı (%42.9'ye karşın %0, p=0.016). Başlangıçtan ikinci haftanın sonuna kadar ortalama serum kreatinin (p=0.017) ve KrKI'ndeki (p=0.007) değişim indometazin grubunda celecoxib grubundan daha fazlaydı. Ayrıca, indometazin grubunda iik hafta sonunda 48sistoiik kan basıncı değerleri (p=0.006), ikinci hafta sonunda ise serum ürik asit düzeyleri (p=0.01 1) başlangıca göre anlamlı yükselmişti. Çalışmamızda, DDA eklenmesi ile indometazin grubunda kısa dönemde böbrek fonksiyonlarında aniamlı düzeyde bozulma gözlendi. Çalışmaya göre ceiecoxib alan hastalar DDA'in böbrek üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmuş görünmektedir. Sonuçta riskli hastalarda DDA ile NSAİİ birlikte kullanımı gerektiğinde seiekiif inhibitörlerin seçimi böbrek fonksiyonları açısından daha uygun görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The incidence of atheroscierotic cardiovascular disease is increased in patients with rheumatoid arthritis (RA). Although nonsteroidal antiinflammatory drugs (NSAIDs) are used frequently in the treatment of RA, it is advised to used low dose aspirin (LDA) concurrently because the antiplatelet effects of both the selective and the nonselective NSAIDs are not sufficient. In our study, we aimed to evaluate the effects on renal functions and blood pressure of the addition of LDA on selective and nonselective NSAIDs. Fourteen patients in each group with one group using celecoxib (400 mg/day) and the other indomefhacin (1 50 mg/day) regularly for at least one week, and those who were being followed up with the diagnoses of rheumatoid arthritis, osteoarthritis, psoriatic arthritis at the Rheumatology Department of Trakya Medical Faculty were included into the study. Both groups were initially administered 100 mg/day (week 1), and later 300 mg/day (week 2) aspirin. Baseline and weekly Serum creatinine, uric acid, electrolyte levels; creatinine clearance (CrCI), uric acid and electrolyte levels in a 24-hour urine sample were determined; patients' blood pressures were followed up. In the indomefhacin group, both after the first and the second weeks the mean serum creatinine increased and CrCI decreased when compared to baseline values 50(ali p values