Uzun süreli şekerpancarı posası yedirilen sığırlarda hematolojik, biyokimyasal muayeneler ve sağaltım uygulamaları
  1. Tez No: 163246
  2. Yazar: ABUZER ACAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ŞAHAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratuar bulgulan, sığır, şekerpancarı posası, tedavi, Sugar bead pulp, cattle, treatment, laboratory signs
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Uzun Süreli Şekerpancarı Posası Yedirilen Sığırlarda Hematolojik, Biyokimyasal Muayeneler ve Sağaltım Uygulamaları Bu çalışmada yaşlan üç İle beş yıl arasında değişen, Holştayn ırkı ve 10 ile 20 hafta süredir laktasyon dönemi içinde olan, her biri 10 sığır ihtiva eden kontrol ve iki deneme grubuna ayrılmış toplam 30 adet sığır kullanıldı. Çalışmada kontrol grubu, rasyonuna %35 oranında şekerpancarı posası katılan îi. grup ve rasyonuna %15 oranında şekerpancarı posası katılan I. grup deneme hayvanlarından bir aylık çalışma dönemi sonunda bir kez; çalışmada tedavi uygulaması gereken II grup deneme hayvanlarında tedavi sonrası da bir kez olmak üzere klinik kontrolleri, hematolojik, serum biyokimyası, venöz kan gazlan, idrar bulgulan, rumen pH'sı ve rumen protozoon sayımı muayeneleri yapıldı. Hemogram için alman örneklerden RBC, WBC, Hb, PCV, MCV, MCHC değerleri; serum biyokimyası kontrolleri için alınan örneklerde; üre, kreatinin, glikoz, kalsiyum, fosfor; venöz kan gazlan düzeylerinin kontrolleri için alınan örneklerden pH, p02, pC02, HCO3, B.E. düzeyleri; idrar muayenesi için alınan örneklerden protein, dansite, lökosit, pH, keton, glukoz, bilirubin, ürobilinojen, eritrosit, nitrit ve rumen sıvısı muayeneleri için alınan örneklerde de rumen pH'sı ve protozoon sayımı- identifikasyonu analizleri yapıldı. Çatışmada ti. grubu oluşturan ve rasyonuna %35 şekerpancarı posası ilave edilen hayvanlarda klinik olarak; iştahta azalma, çevreye ilgide azalma ve sulu dışkiiama görüldü. Rasyonuna %15 şekerpancarı posası ilave edilen l. grup deneme hayvanları ile kontrol grubu hayvanlarında bu bulgulara rastlanmadı. II. grup hayvanlarda kan serum bulgularında kalsiyum ve fosforda düşüş kaydedildi. Kan gazlan bulgularında p02, HCO"3, pH, B.E. düzeylerinde azalma; idrar bulgularında her hangi bir farklılık olmadığı, rumen sıvısı bulgularında ise rumen pH'sında ve rumen protozoon sayılarında ise azalma oluştuğu görüldü. Protozoon identifıkasyonunda Entodiniurn türlerinde sayısal olarak artış Isotricha türlerinde ise bir azalma olduğu dikkati çekti. Sonuç olarak bu çalışmada; sığır rasyonlanna %15 oranında şekerpancarı posası katılmasının hayvanlarda klinik ve laboratuar bulgularında önemli bir değişiklik oluşturmadığı, %35 oranında rasyonlara ilave edilmesinin ise bazı problemlere yol açabileceği, bu problemlerin uygun tedavi seçenekleri ve dengeli bir rasyonla tekrar düzelebileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Studies On The Clinical, Haematologic And Biochemical Findings And Therapy Of The Cattle Continuously Fed With Sugar Beet Pulp In the present study, ranging in 3 and 5 years old aged, Holstein breed, in the lactation period of 10 and 20 weeks 30 cows in three groups as two experimental and one control group were used. Each group was consisting of 10 cows. Sugar bead pulp was added the rations of groups as 15% in group I and 35% was in-group II. Pulp was not added in to the control group ration. The cows were fed with these rations after a month they were clinically examined. Hematological, biochemical, venous blood gases, urine tests, pH and protozoan counts of rumen content findings were recorded. In hematological examination RBC, WBC, Hb, PCV, MCV, MCHC values, in biochemical examination Na, K, CI, blood gases (pH, p02, PCO2, HCO3) values, in urine test samples protein, density, leukocytes, pH, keton, glucose, bile asits, erythrocyte, nitrite values, and pH and protozoan counts and identification of rumen content values were evaluated. Decrease in appetite, loose faces were observed in-group I which were fed with 35% sugar bead pulp in their ration. These findings were not observed in control and group I who was contained 15% sugar bead pulp in their ration. Decrease in calcium and phosphorus values, were observed in the samples of group II. This group also decreases in pH, p02, pC02, HCO3 values, decreases in rumen pH and protozoan counts were observed. There was no significant finding in urine samples. As a result in this study; while there was no significant finding in the group II which were fed with 15% sugar bead pulp, group II which was fed with 35% su^ar bead pulp in their ratio had showed some clinical signs and required treatment In- group two these problems were solved by appropriate treatment and ratio.